Παγκόσμια ημέρα αγκαλιάς: 4 πράγματα που θα σας κάνουν να αγκαλιάσετε τώρα το παιδί σας

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Όλοι επιζητούμε ζεστές και τρυφερές αγκαλιές από τα αγαπημένα μας πρόσωπα, πόσο μάλλον σήμερα, 21 Ιανουαρίου, που γιορτάζεται η Παγκόσμια ημέρα αγκαλιάς.

Σύμφωνα με επιστήμονες, μια αγκαλιά μπορεί να συμβάλει θετικά στη σωματική και πνευματική μας υγεία, χαρίζοντάς μας μια καλύτερη ζωή.


Ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη από μια αγκαλιά έχουν τα παιδιά, και μάλιστα το δείχνουν από την πρώτη μέρα που έρχονται στον κόσμο.

Σκεφτείτε, τι κάνετε μόλις αντιληφθείτε το μωρό σας να κλαίει; Αμέσως το παίρνετε αγκαλιά και μαγικά… λίγο αργότερα παύει να διαμαρτύρεται. Σας λέει με τον δικό του τρόπο ότι θέλει επαφή, χρειάζεται το άγγιγμά σας.

1.Η αγκαλιά και η επαφή είναι ιδιαίτερα σημαντικές στη βρεφική ηλικία

Μη δίνετε σημασία σε όσους υποστηρίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο κακομαθαίνετε τα παιδιά σας. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι  η αγκαλιά της μαμάς μέχρι και την ηλικία των 6 μηνών, μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού,  καθώς και τη διαμόρφωση των κοινωνικών δεξιοτήτων. Επίσης, στην αγκαλιά της μαμάς το βρέφος αισθάνεται ασφάλεια, ηρεμία, ζεστασιά και αγάπη.

2. Μια αγκαλιά μπορεί επίσης να μειώσει τον πόνο 

Αναλογιστείτε τι θα συμβεί αν το παιδί σας χτυπήσει, και του δώσετε μια μεγάλη αγκαλιά διαρκείας. Με την αγκαλιά παράγονται ενδορφίνες, οξυτοκίνη και σεροτονίνη. Οι ενδορφίνες βοηθούν στη μείωση του πόνου, ενώ η οξυτοκίνη και η σεροτονίνη κάνουν τα παιδιά σας πιο ευτυχισμένα. Επιπλέον, όταν αγκαλιαζόμαστε, ο εγκέφαλός μας δίνει την εντολή να εκκριθεί η πρωτεΐνη αιμογλοβίνη, η οποία μεταφέρει ζωτικές ποσότητες οξυγόνου στην καρδιά και το μυαλό.

 

<div class="apester-media" data-media-id="5b15618169550a05d23feaef" height="512"></div><script async src="//static.apester.com/js/sdk/v2.0/apester-javascript-sdk.min.js"></script>

3. Οι αγκαλιές μεγαλώνουν γερά παιδιά.

Σκεφτείτε ότι καθημερινά χρειαζόμαστε 4 αγκαλιές για να επιβιώσουμε, 8 αγκαλιές για να παραμείνουμε υγιείς και 12 αγκαλιές για να αναπτυχθούμε. Οι επιστήμονες, μάλιστα, τονίζουν πως οι αγκαλιές που δίνουν οι γονείς στα παιδιά τους, καθορίζουν το τι άνθρωποι θα γίνουν στο μέλλον. Μη διστάζετε, λοιπόν, να χαρίσετε μια αγκαλιά ή και πιο πολλές, ακόμα και σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας. Τα παιδιά έχουν ανάγκη να αισθανθούν την αγκαλιά του γονέα. Μην αμελείτε να τα αγκαλιάζετε, «γιατί έχουν μεγαλώσει».

4. Κρατήστε στην αγκαλιά το μωρό σας για να νιώθει τη ζεστασιά και τη μυρωδιά σας.

Ας κάνουμε κάθε μέρα αληθινές αγκαλιές. Ανοίξτε τα χέρια σας για να δείξετε την πρόθεση σας να αγκαλιάσετε. Η γλώσσα του σώματος λέει πολλά. Η αγκαλιά είναι ό,τι πιο όμορφο υπάρχει!  Ας την κάνουμε αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας.

tags:

feautured

tags:

feautured