Ιταλία: Πρόστιμο και αφαίρεση επιμέλειας σε όσους δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Η Ιταλία είναι μία από τις χώρες όπου παρατηρείται σε ανησυχητικό βαθμό το φαινόμενο άρνησης εμβολιασμού. Ολοένα και περισσότεροι γονείς δεν δέχονται να εμπιστευτούν την παρότρυνση του γιατρού. Προτιμούν να πιστέψουν τη θεωρεία περί «πρόκλησης αυτισμού» που διαβάζουν στο Διαδίκτυο ή την άποψη ότι ένα παιδί που δεν εμβολιάζεται δεν αρρωσταίνει ποτέ, που ακούν από έναν καλό φίλο.

Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε ότι, τελικά, ο μόνος τρόπος να καταπολεμήσει την παραπληροφόρηση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα είναι με τον νόμο. Με άμεσες ποινές στους γονείς που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους.


Από την επόμενη σχολική χρονιά, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2017, στην Ιταλία ο εμβολιασμός θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή παιδιών σε σχολεία. Οι γονείς θα πρέπει να αποδεικνύουν μέσω του βιβλιάριου υγείας ότι έχουν γίνει και ότι εξακολουθούν να γίνονται τα προβλεπόμενα εμβόλια, προκειμένου να γράψουν τα παιδιά τους στο νηπιαγωγείο ή το Δημοτικό. Αλλιώς το παιδί δεν θα μπορεί να πάει σχολείο.

Από το Δημοτικό και πέρα δεν θα προβλέπεται η απαγόρευση εγγραφής και παρακολούθησης των μαθημάτων. Εκεί αλλάζει η ποινή. Θα επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι και 7.500 χιλιάδων ευρώ στους γονείς που δεν έχουν φροντίσει να εμβολιαστεί το παιδί τους. Μάλιστα, ειδικό δικαστήριο για ανήλικους θα έχει το δικαίωμα να αποφασίζει, αν το κρίνει αναγκαίο, την αφαίρεση της γονικής επιμέλειας!

Ο λόγος που λαμβάνει τόσο αυστηρά μέτρα η ιταλική κυβέρνηση είναι επειδή, σύμφωνα με ειδικούς, με αυτόν τον τρόπο δεν προφυλάσσονται μόνο τα ίδια τα παιδιά που πρέπει να εμβολιαστούν, αλλά και τα παιδιά που πάσχουν από χρόνια προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος και τα οποία κινδυνεύουν να υποστούν βαρύτατες συνέπειες αν προσβληθούν από μία από τις ασθένειες που αποτρέπουν τα εμβόλια που θεωρούνται υποχρεωτικά στην Ιταλία -ο αριθμός είναι διαφορετικός σε κάθε χώρα ανάλογα με τις συνθήκες και το περιβάλλον.

Σε συνέντευξη Τύπου ο ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι τόνισε ότι ο νέος κανονισμός αποσκοπεί στην αντιμετώπιση «αντιεπιστημονικών θεωριών» που έχουν οδηγήσει σε μείωση των εμβολιασμών τα τελευταία χρόνια. Και η ιταλίδα υπουργός Υγείας Μπεατρίτσε Λορεντσίν υπογράμμισε ότι με αυτά τα εμβόλια αρχίζει η πραγματική μέριμνα για την δημόσια υγεία.

Στη γειτονική χώρα το ντιμπέιτ για τον εμβολιασμό πυροδοτήθηκε εκ νέου το 2012, όταν μία οικογένεια από το Ρίμινι κέρδισε δίκη με την οποία κατήγγειλε ότι ο γιος τους εμφάνισε αυτισμό λόγω εμβολιασμού. Τρία χρόνια μετά, η δικαστική απόφαση ανατράπηκε ύστερα από την καταβολή έφεσης. Αλλά η δημόσια αμφισβήτηση και η τάση άρνησης εμβολιασμού δεν εξαλείφθηκαν ποτέ. Ως αποτέλεσμα, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο του 2017 είχαν σημειωθεί πάνω από 700 κρούσματα ιλαρά, αριθμός τριπλάσιο σε σχέση με τον αντίστοιχο που είχε καταγραφεί την ίδια περίοδο πέρυσι.

Στην Ελλάδα αναζητούνται κίνητρα, όχι μέτρα…

Δυστυχώς η ίδια τάση άρνησης εμβολιασμού παρατηρείται και στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και όπως αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, αυτή την περίοδο επεξεργάζονται μία σειρά από μέτρα για την καταστολή του «κινήματος». Μία πρόταση είναι να υποχρεώνονται οι γονείς που αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους να το υπογράφουν εγγράφως σε έντυπο που θα επισυνάπτεται αρχικά στο βιβλιάριο υγείας του παιδιού και στη συνέχεια στον ηλεκτρονικό του φάκελο, ώστε να είναι σε γνώση των γιατρών του δημόσιου συστήματος.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, το ΚΕΕΛΠΝΟ προετοιμάζει τηλεοπτικό spot για τα οφέλη του εμβολιασμού. Με άλλα λόγια, στη χώρα μας μιλάμε για κίνητρα ακόμη και όχι μέτρα.

«Πρέπει να πείσουμε τους γονείς ότι κοινωνικά υπεύθυνη συμπεριφορά είναι ο εμβολιασμός των παιδιών τους», υπογράμμισε ο υπουργός στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης του βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Κώστα Μπαργιώτα.

Ο κ. Ξανθός σημείωσε ότι στην Ελλάδα προς το παρόν το φαινόμενο δεν έχει προσλάβει διαστάσεις κινήματος όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο δήλωσε ότι το ζήτημα πρέπει να παρακολουθείται πιο συστηματικά

Από την πλευρά του, ο κ. Μπαργιώτας πρότεινε σε πρώτη φάση την υιοθέτηση κινήτρων και αντικινήτρων, που έχουν υιοθετήσει άλλες ευρωπαϊκές χώρες και την αποσαφήνιση του νομοθετικού πλαισίου. «Στην Ελλάδα υπάρχουν εγκύκλιοι για υποχρεωτικό εμβολιασμό, αλλά είναι λίγο σαν το κάπνισμα. Δεν υπάρχει έλεγχος για την εφαρμογή του και ποινές. Πρέπει να το δούμε. Να αλλάξει και ίσως να αυστηροποιηθεί», τόνισε.

*Στην Ελλάδα τα υποχρεωτικά εμβόλια είναι κατά της: διφθερίτιδας – τετάνου – κοκίτη (τριπλό), της πολιομυελίτιδας (IPV), της ιλαράς – ερυθράς – παρωτίτιδας (τριπλό MMR), της ηπατίτιδας B, της ηπατίτιδας A (σε δύο δόσεις), του αιμόφιλου B (Hib), της φυματίωσης (BCG), για τον πνευμονιόκοκκο, για τη μηνιγγίτιδα C και κατά καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας (HPV).