Εμβόλια: Ασπίδα προστασίας για τα μικρά μας

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

19767223_shutterstock_133154222.limghandlerO σχεδιασμός του προγράμματος εμβολιασμών αποσκοπεί στην επιτυχή προστασία του οργανισμού απέναντι σε συγκεκριμένες λοιμώξεις, αλλά και στην απλοποίηση του σχήματός τους. Τα χαρακτηριστικά των εμβολίων, από την άλλη, είναι η ασφάλειά τους, η μακρόχρονη προστασία, η επαγωγή κατάλληλων ουσιών και κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος και η πρακτικότητα στην εφαρμογή τους. Όλα αυτά μαζί κάνουν τον εμβολιασμό να αποτελεί μια ασπίδα προστασίας της υγείας των παιδιών – ασπίδα την οποία θα πρέπει κι εμείς ως γονείς να ενδυναμώνουμε τηρώντας τα απαραίτητα εμβολιαστικά σχήματα, σύμφωνα πάντα με την ηλικία των μικρών μας.

Πνευμονιόκοκκος: Μπορεί να προληφθεί
Ένας από τους βασικούς εμβολιασμούς στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών είναι ο αντιπνευμονιοκοκκικός εμβολιασμός. Ο πνευμονιόκοκκος είναι μικρόβιο που προκαλεί συνηθισμένες λοιμώξεις όπως πνευμονία, μηνιγγίτιδα και βακτηριαιμία, ιγμορίτιδα και μέση ωτίτιδα. Οι ηλικίες που κινδυνεύουν ιδιαίτερα είναι παιδιά μικρότερα των 2 ετών (ιδιαίτερα στις ηλικίες μεταξύ 6 και 12 μηνών), αλλά και τα παιδιά μεταξύ 2 και 5 ετών που φοιτούν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Τέλος, στις ομάδες υψηλού κινδύνου συγκαταλέγονται επίσης οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με χρόνια νοσήματα ή ανοσολογικές διαταραχές. Στοιχεία από τη χώρα μας έδειξαν ότι κάθε χρόνο νοσηλεύονται με σοβαρή πνευμονιοκοκκική λοίμωξη 100 παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών ανά 100.000 πληθυσμού. Επιπλέον, σύμφωνα με την πανελλαδική καταγραφή του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Μηνιγγίτιδας, το 40% των κρουσμάτων πνευμονιοκοκκικής μηνιγγίτιδας σε παιδιά προσχολικής ηλικίας συμβαίνουν μέσα στο πρώτο έτος της ζωής.


Ο σωστός εμβολιασμός είναι η απάντηση στο πρόβλημα
Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός πως τα στοιχεία για τα ευεργετικά αποτελέσματα του εμβολιασμού έχουν γίνει αποδεκτά από το Υπουργείο Υγείας και όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία αποζημιώνουν τη δαπάνη κατά 100% των εμβολίων που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Βάσει του Προγράμματος Εμβολιασμών, λοιπόν, συνιστάται η χορήγηση του συζευγμένου πνευμονιοκοκκικού εμβολίου σε 4 δόσεις για τα παιδιά, αρχικά στον 2ο μήνα, στη συνέχεια στον 4ο και 6ο μήνα και μία επαναληπτική δόση μεταξύ 12ου και 15ου μήνα.