Υγιεινό πρωινό για τους μικρούς μας ήρωες!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Υγιεινό πρωινό για τους μικρούς μας ήρωες!Από την Αρετή Καφαντάρη,
BSc Marketing, MBA, Σύμβουλος Διατροφολόγος, Raw Food Chef, Juice Therapist

Εχουμε ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα να μιλάμε για την παιδική διατροφή αλλά και πως μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε για να βοηθήσουμε τα παιδιά στο σχολείο, στο παιχνίδι αλλά και και στο αποτελεσματικό διάβασμα. Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για παιδική διατροφή αν δεν αφιερώσουμε ένα ολόκληρο άρθρο στο πρωινό για τα παιδάκια μας.


Το πρωινό είναι σίγουρα το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας αλλά και η δύναμή τους για να ξεκινήσουν σωστά την ημέρα τους. Ας σκεφτούμε λίγο μια καθημερινότητα ενός παιδιού σε σχολική ηλικία. Πρωινό ξύπνημα, απόδοση στο σχολείο και κατανόηση, παιχνίδι στο διάλειμμα, γυμναστική και το απόγευμα δραστηριότητες συνήθως αθλητικές. Όλα αυτά δεν μπορούν να λειτουργήσουν σε όφελος τον παιδιών μας αν δεν έχουν “ετοιμάσει” σωστά τον οργανισμό τους από το πρωί. Yπάρχουν τόσα πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι η παραγωγή ενέργειας ολόκληρης της ημέρας βασίζεται στο πρώτο γεύμα.

Σημαντικό όμως εκτός από το να τρώνε πρωινό είναι και τι χρειάζεται να έχει και τι όχι το παιδικό πρωινό:

Πρέπει να είναι πλούσιο σε:

1.Πρωτείνες. Οι πρωτείνες που θα μπορούσαμε να βάλουμε σε ένα παιδικό πρωινό είναι αυγό, ξηροί καρποί ή σπόροι. Το αυγό για να το κάνουμε πιο διασκεδαστικό μπορούμε να το φτιάξουμε σε αυγοφέτες με μέλι και ηλιόσπορους. (συνταγή σύντομα κοντά σας).

2.Φυτικές ίνες. Έχουμε τρία είδη φυτικών ινών. Έχουμε εκείνες που διαλύονται στο νερό (διαλυτές), εκείνες που δεν διαλύονται στο νερό (αδιάλυτες), και εκείνες που τροφοδοτούν τα καλά βακτήρια του παχέος εντέρου (ανθεκτικές). Οι ανθεκτικές ίνες είναι μια πραγματικά δροσερές για πρωινό και κάνουν τον οργανισμό να καίει “καύσιμα” όλη την ημέρα άρα να παράγει ενέργεια. Τα περισσότερα τρόφιμα που έχουν ανθεκτικές ίνες έχουν και τις άλλες ίνες. Και εδώ έρχονται τα δημητριακά που θα πρέπει να προσέχουμε να μην περιέχουν ζάχαρη και να έχουν υψηλή περιεκτικότητα φυτικών ινών.

3.Ασβέστιο. Φυσικά είναι η κατηγορία που μπαίνουν τα γαλακτοκομικά προιόντα σε όλες τους τις μορφές. Έχουμε επιλογή για γάλα (αγελαδινό, κατσικίσιο, ξηρών καρπών), τυρί και γιαούρτι.

Δεν θέλουμε να περιέχει:

1.Ζάχαρη. Αυτή είναι η χειρότερη στιγμή της ημέρας για δώσουμε στα παιδιά μας ζάχαρη! Άρα ξεχάστε τα τυποποιημένα πρωινά όπως κρουασανάκια, ντόνατς, έτοιμα επιδόρπια γιαουρτιού, συσκευασμένους χυμούς και αλείμματα σοκολάτας. Όλα αυτά κάνουν τα παιδιά μας πολύ νευρικά και με έλλειψη προσοχής και συγκέντρωσης. Σας έχω ήδη δώσει συνταγή για να κάνετε μόνες σας πραλίνα φουντουκιού και σύντομα έρχεται συνταγή για γευστικότατο παιδικό πρωινό smoothie.

2.Επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες λόγω της σταδιακής και αργής συνήθως αποδέσμευσή τους στο οργανισμό θα κάνουν σταδιακά τον οργανισμό ανθεκτικό στην ινσουλίνη για όλη την ημέρα.

3.Επεξεργασμένα λιπαρά. Όπως το λουκάνικο, το μπέικον και τα υπόλοιπα αλλαντικά. Επίσης η αργή αποδέσμευσή τους στο σώμα θα κάνει τα παιδιά μας να νιώθουν κουρασμένα και να έχουν ανάγκη από ζάχαρη για να αισθανθούν καλύτερα.

Και φυσικά δεν ξεχνάμε ότι το πρωινό είναι σημαντικό να το τρώνε τα παιδιά μας μέσα σε μια ώρα από το πρωινό ξύπνημα!