Το πλαίσιο για υιοθεσίες και αναδοχές - Η υφ. Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου ξεκαθαρίζει το τοπίο στη Ζωή Κρονάκη

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Η λέξη "υιοθεσία" φέρνει στο νου μας πολύπλοκες, ψυχοφθόρες διαδικασίες με ατέρμονη γραφειοκρατία, πολύ ταλαιπωρία και αναμονή. Μάλιστα δεν είναι λίγα τα ζευγάρια που θέλουν να υιοθετήσουν ένα παιδί ή να γίνουν ανάδοχοι γονείς, αλλά αποθαρρύνονται από όλες αυτές τις καταστάσεις.

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας στην Ζωή Κρονάκη και την εκπομπή "Μαμά-δες" στην ΕΡΤ2, ξεκαθάρισε το τοπίο για την υιοθεσία και την αναδοχή και μας έκανε να αναθαρρήσουμε...


Επιμέλεια: Μαργαρίτα Αργυροπούλου

Αρχικά η υφυπουργός μίλησε για την αναδοχή ενός παιδιού. "Αναδοχή ζωής είναι μια πράξη αγάπης γιατί στην ουσία είναι η προσωρινή φιλοξενία ενός παιδιού. Όταν δεν έχει αλλάξει η γονική επιμέλεια του παιδιού από τη βιολογική οικογένεια και δεν έχει περάσει είτε σε κάποιο φορέα είτε σε κάποια άλλη οικογένεια, τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για πράξη υιοθεσίας, αλλά για πράξη αναδοχής και μπορεί να μιλάμε για ένα μήνα ή για μια ζωή. Δηλαδή οι δικαστικές αρχές και ο εισαγγελέας δεν έχουν αποφασίσει ακόμα, δεν έχουν συλλέξει αρκετά στοιχεία, ώστε να δουν ότι η βιολογική οικογένεια δεν θεωρείται ακατάλληλη για να είναι για πάντα με το παιδί. Στην περίπτωση όμως, που κριθεί κατάλληλη κι επιστρέψει το παιδί από την ανάδοχη οικογένεια στη βιολογική, αυτό δεν σημαίνει ότι οι σχέσεις με την ανάδοχη οικογένεια σταματούν εκεί. Πάντα μια ανάδοχη οικογένεια και με πολύ μεγάλη χαρά το λέω αυτό, συνεχίζει και καλλιεργεί τις σχέσεις της ακόμα κι αν το παιδί επιστρέψει στη βιολογική οικογένεια".

1650 παιδιά φιλοξενούνται σε δομές φιλοξενίας

Με το νέο ηλεκτρονικό σύστημα, οι διαδικασίες προχωρούν πιο γρήγορα και 350 παιδιά μέσα σε λίγους μήνες έφυγαν από τα ορφανοτροφεία και έχουν βρει θαλπωρή και φροντίδα σε οικογένειες.

"Έχουμε 1650 παιδιά σε 82 κλειστές δομές φιλοξενίας, στα παλιά όπως τα λέγαμε ορφανοτροφεία, είτε είναι δημόσια, είτε εκκλησιαστικά, είτε ιδιωτικές δομές. Μιλάμε για παιδιά όλων των ηλικιών, από μηνών έως την ηλικία της ενηλικίωσης" σημείωσε η κ.Μιχαηλίδου και υπογράμμισε ότι: "350 παιδιά έχουν συν-ταιριάξει με οικογένειες. Από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα, με το νέο ηλεκτρονικό σύστημα, το οποίο συν-ταιριάζει τις αιτήσεις των γονέων, που υπήρχαν όλα αυτά τα χρόνια, πάνω από 2.000 αιτήσεις, με τα παιδιά που είναι σε αυτές τις δομές.

Σύμφωνα με τα ατομικά χαρακτηριστικά κάθε παιδιού και με τις αιτήσεις των γονέων γίνεται ένα "ματσάρισμα", ώστε το παιδί βρίσκει τη σωστή γι' αυτό οικογένεια".

Ηλεκτρονικά πλέον οι αιτήσεις για υιοθεσία - αναδοχή

Μέχρι τώρα η διαδικασία υιοθεσίας ήταν αρκετά χρονοβόρα και μπορεί να διαρκούσε χρόνια. Το υπουργείο απλοποίησε το πλαίσιο και μάλιστα δημιούργησε ηλεκτρονική σελίδα, για την υποβολή των αιτήσεων υιοθεσίας - αναδοχής.

"Μέχρι σήμερα ένας γονιός αν ήθελε να υιοθετήσει ένα παιδί, πήγαινε από δομή σε δομή. Πήγαινε σε πολλαπλά ιδρύματα για να αυξήσει τις πιθανότητες που έχει να υιοθετήσει, κι αυτό σήμαινε ότι περνούσε από τις κοινωνικές υπηρεσίας κάθε δομής. Δηλαδή έκανε κοινωνική έρευνα σε κάθε δομή.

Τώρα αν θες να υιοθετήσεις ένα παιδί, έχουμε δημιουργήσει ένα web site, το anynet.gr και υποβάλλεις ηλεκτρονικά την αίτηση σου. Υποβάλλοντας την αίτηση σου, ξεκινά και πρέπει να τελειώσει εντός έξι μηνών η κοινωνική έρευνα, προσδιορίζεις θες να γίνεις θετός γονέας, ανάδοχος γονέας" είπε η υφυπουργός.

Τέλος εξήγησε ότι μπορεί ένα ζευγάρι να "επιλέξει" κάποια χαρακτηριστικά του παιδιού "Μπορείς να προσδιορίσεις το φύλο του παιδιού, την ηλικία που εσύ θέλεις να έχει  και επίσης μπορείς να προσδιορίσεις και αν ή όχι θέλεις να είναι το παιδί τυπικής ανάπτυξης κι αν μπορεί να έχει και αναπηρία".

 

tags:

video






tags:

video