Το παιδί στην πόλη: 24+1 προτάσεις για να περάσετε ένα υπέροχο ΣΚ με τα παιδιά σας!

Δημοσιεύθηκε στις

Από τη Στέλλα Παπαδάκη

Και αυτή την εβδομάδα το All4mama συγκέντρωσε για εσάς τις καλύτερες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, που θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα, για να περάσετε δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά σας.


Πλατεία Κοτζιά

Το 23ο Παζάρι Βιβλίου πραγματοποιείται στην Πλατεία Κοτζιά έως και την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου. Είναι το μεγαλύτερο και πιο οργανωμένο Παζάρι Βιβλίου στην πόλη των Αθηνών, με φετινό κεντρικό σύνθημα: «ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ».

Το παιδί στην πόλη: 24+1 προτάσεις για να περάσετε ένα υπέροχο ΣΚ με τα παιδιά σας!

Το παζάρι θα λειτουργεί καθημερινά, Σάββατα και Κυριακές από τις 09:00 το πρωί μέχρι και τις 21:00 το βράδυ.

Μουσείο Συναισθημάτων

Το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί το εργαστήριο «Η Αυτοεκτίμηση μέσα από ένα παραμύθι!» για ενήλικες και παιδιά 5 έως 10 χρονών.

 

Εαυτού εκτίμηση. Τι να είναι άραγε αυτό; Τρώγεται; Μήπως μοιάζει με νερό μπορώ να το πιώ; Μοιάζει με πέτρα μπορώ να το πετάξω; Μήπως σοκολάτα να το μασουλίσω; Αξίζει προς πώληση ή ανταλλαγή; Απάντηση θα βρούμε στο ταξίδι μας στον Κόσμο των Παραμυθιών!

Ώρα: 13:00-14:00.

Είσοδος εργαστηρίου: 8 ευρώ (στην τιμή των εργαστηρίων προσφέρεται και η είσοδος στην έκθεση του μουσείου).

Επίσης στο χώρο του Μουσείο πραγματοποιείται η διαδραστική έκθεση «Στο Παλάτι του Θυμού!» για παιδιά και εφήβους από 5-15 χρόνων και ενήλικες.

Το παιδί στην πόλη: 24+1 προτάσεις για να περάσετε ένα υπέροχο ΣΚ με τα παιδιά σας!

Κάθε Σαββατοκύριακο και τις καθημερινές στις διακοπές των Χριστουγέννων τα παιδιά, οι έφηβοι και οι ενήλικες μαζί, μπορούν να παίξουν και να εξερευνήσουν τη διαδραστική έκθεση του μουσείου!

Να γνωρίσουν καλύτερα το συναίσθημα του θυμού και να ανακαλύψουν δημιουργικούς τρόπους για να αντιμετωπίζουν τη ζωτική του ενέργεια!

Ώρες λειτουργίας έκθεσης: 10.00-13.00.

Εισιτήριο για την έκθεση: 4 ευρώ

Πληροφορίες: Καρατζά 7 & Τσάμη Καρατάσου 56, 117 41 Φιλοπάππου, τηλ. 210 9218329, www.mce.gr.

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

Στο Ελληνικό Παιδικό Μουσείο πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για οικογένειες με παιδιά ηλικίας 1-2 ετών, κάθε Σάββατο και Κυριακή και ώρα 10:00-10:50 και για οικογένειες με παιδιά ηλικίας 2-3 ετών, κάθε Σάββατο και Κυριακή και ώρα 11:10-12:00.

To Σάββατο 9 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί το εργαστήριο «Ένα ψωμί νόστιμο πολύ!».

Το παιδί στην πόλη: 24+1 προτάσεις για να περάσετε ένα υπέροχο ΣΚ με τα παιδιά σας!

Με ποιον τρόπο φτιάχνεται το ψωμί; Από ποια υλικά αποτελείται; Πόσο μαλακό είναι το αλεύρι; Πώς μυρίζει το ελαιόλαδο; Τι διαφορά έχουν η κόρα από την ψίχα; Τα παιδιά πειραματίζονται και δοκιμάζουν διαφορετικά υλικά δημιουργώντας το δικό τους ψωμί.

Την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου θα γίνει το πρόγραμμα «Χτίζω και γκρεμίζω».

Ολημερίς το χτίζουμε, το βράδυ το γκρεμίζουμε. Παίζουμε με αντικείμενα, μεγέθη, υλικά, δημιουργούμε πύργους, τους γκρεμίζουμε και μαθαίνουμε να ισορροπούμε.

Κόστος συμμετοχής ανά πρόγραμμα: 10€ (για 1 ενήλικα και 1 παιδί).

Επίσης στο Ελληνικό Παιδικό Μουσείο πραγματοποιούνται προγράμματα για οικογένειες με παιδιά ηλικίας 3-12 χρόνων.

Πρόγραμμα

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου

11:15 – 12:00 «Επιστήμονες στην κουζίνα!», για όλη την οικογένεια

Ποια υλικά μαγειρικής διαλύονται στο νερό; Ποιους τρόπους χρησιμοποιεί ένας χημικός για να ανακαλύψει τις ιδιότητές τους; Γινόμαστε επιστήμονες και πειραματιζόμαστε με αλεύρι, σόδα, κόκκινο λάχανο και άλλα υλικά και γνωρίζουμε τις ιδιότητές τους.

12:15 – 13:00 «Σπίτι μου, σπιτάκι μου, σαλιγκαροσπιτάκι μου», για οικογένειες με παιδιά 3-4 χρόνων

Πώς να είναι άραγε μέσα στο σπίτι ενός σαλιγκαριού, μιας χελώνας; Πόσο μοιάζουν με τα δικά μας σπίτια; Ελάτε να ανακαλύψουμε τα διαφορετικά σπίτια μεγάλων και μικρών ζώων και στη συνέχεια να δημιουργήσουμε το δικό μας φανταστικό… σαλιγκαρόσπιτο.

13:15 – 14:00 «Μίλα μου για μήλα», για όλη την οικογένεια

Το παιδί στην πόλη: 24+1 προτάσεις για να περάσετε ένα υπέροχο ΣΚ με τα παιδιά σας!

Πράσινα, κόκκινα όλα μαζί, βούτυρο, ζάχαρη, αλεύρι στο ταψί. Λίγη κανέλλα και η μηλόπιτα… λαχταριστή!

14:15 – 15:00 «Παιχνίδια με το γάντι», για όλη την οικογένεια

Πώς μπορούν καθημερινά αντικείμενα να πάρουν ζωή; Κάλτσες, κουμπιά, μαλλί, υφάσματα, κορδέλες ενώνουν τις δυνάμεις τους, παίρνουν μορφή και πρωτότυπες  γαντόκουκλες … γεννιούνται.

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου

11:15 – 12:00 «Μύρισε ψωμί!», για όλη την οικογένεια

Υλικά, εργαλεία κουζίνας & μια συνταγή συναντιούνται στο μουσείο μας. Ελάτε να παρατηρήσουμε, να ανακαλύψουμε με όλες μας τις αισθήσεις και φτιάχνοντας το δικό μας ψωμί να εξοικειωθούμε με μαθηματικές έννοιες.

12:15 – 13:00 «Τι καιρό κάνει σήμερα;», για παιδιά 3-6 χρόνων

Το παιδί στην πόλη: 24+1 προτάσεις για να περάσετε ένα υπέροχο ΣΚ με τα παιδιά σας!

Πώς λέγονται οι εποχές στα αγγλικά; Τι καιρό κάνει τον χειμώνα, την άνοιξη ή το καλοκαίρι; …in English, please!

13:15 – 14:00 «Κυνηγοί σκιών», για παιδιά 4 έως 6 χρόνων

Παίζουμε με το φως και τη σκιά, ανακαλύπτουμε τη διαφορά ανάμεσα στη σκιά και το σκοτάδι και συνεργαζόμαστε ώστε να δημιουργήσουμε τις δικές μας ιστορίες υπό το φως της… σκιάς

14:15 – 15:00 «Σείσου και κουνήσου», για όλη την οικογένεια

Με ποιους διαφορετικούς τρόπους μπορούμε να παραγάγουμε ήχους; Ελάτε να δημιουργήσουμε το εργαστήρι του ήχου και ως ηχο-ερευνητές να κατασκευάσουμε τα δικά μας κρουστά μουσικά όργανα!

Κόστος συμμετοχής: 5€ για κάθε παιδί και 2 € για κάθε ενήλικα.

Πληροφορίες: Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, Κτίριο Ωδείου Αθηνών, Ρηγίλλης & Βασ. Γεωργίου Β΄17-19, 106 75 Aθήνα, Τ. 2103312995, www.hcm.gr.

Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου παιδιά προσχολικής ηλικίας (3 έως 5 ετών) μαζί με τους γονείς τους θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Παίζοντας με τις αισθήσεις».

Τίποτα δεν μπορεί να φτάσει στο νου αν δεν περάσει πρώτα από τις αισθήσεις! Μας επιτρέπουν να αντιλαμβανόμαστε εικόνες, ήχους, μυρωδιές, γεύσεις και αγγίγματα. Τις αναγνωρίζουμε και τις ανακαλύπτουμε μία μία και τις πέντε!

Ο ήλιος λάμπει και ένα ελαφρύ αεράκι χαϊδεύει το μάγουλο. Λίγο πιο κάτω μια γάτα νιαουρίζει και από το σπίτι της γειτόνισσας μοσχοβολάει κανέλα! Τι να μαγειρεύει άραγε; Μήπως να δοκιμάσω; Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες και παιχνίδια ανακαλύπτουμε τις πέντε αισθήσεις και τη μαγεία του να απολαμβάνουμε την καθημερινότητα μας μέσα από αυτές!

Ώρα: 11:30-12:40.

Κόστος συμμετοχής: 8 ευρώ το παιδί, 4 ευρώ ο ενήλικας (απαραίτητη η συνοδεία ενήλικα).

Την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου θα γίνει το εργαστήρι «Μα είναι αυτό ζωγραφική; Ένα διαφορετικό εργαστήρι ζωγραφικής!», για παιδιά νηπιαγωγείου και μαθητές έως Γ’ Δημοτικού.

Το παιδί στην πόλη: 24+1 προτάσεις για να περάσετε ένα υπέροχο ΣΚ με τα παιδιά σας!

Ξέχνα τα περιγράμματα, τις ευθείες γραμμές, την συμμετρία και τη λογική! Εδώ αυτοσχεδιάζουμε! Από την τέχνη του πουαντιγισμού μέχρι την τεχνική dripping του Pollock πειραματιζόμαστε και φτιάχνουμε το δικό μας έργο τέχνης! Πρόχειρα ρούχα, γιατί θα λερωθούμε και θα πολύ θα το χαρούμε!

Μέσα από ποικίλες δραστηριότητες ανακαλύπτουμε και συγκρίνουμε διαφορετικά μεταξύ τους καλλιτεχνικά ρεύματα όπως ο πουαντιγισμός ή το dripping του Pollock. Στη συνέχεια αφήνουμε τη φαντασία μας να καλπάσει, αποδεσμευόμαστε από σχήματα και περιγράμματα και δημιουργούμε τα δικά μας ξεχωριστά έργα τέχνης!

Ώρα: 12:30-14:00.

Κόστος συμμετοχής: 8,50 ευρώ.

Πληροφορίες: Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ. 212 254 0000.

Παιδική Βιβλιοθήκη Σταθμού Λαρίσης δήμου Αθηναίων

Στο πλαίσιο της 5ης Σκυταλοδρομίας Παραμυθιού, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου στην Παιδική Βιβλιοθήκη Σταθμού Λαρίσης δήμου Αθηναίων η αφήγηση με τίτλο «Ο ήλιος των παραμυθιών μέσα στο κρύο του χειμώνα» για παιδιά άνω των 6 ετών από την ομάδα «Υφάντρες των παραμυθιών».

Το παιδί στην πόλη: 24+1 προτάσεις για να περάσετε ένα υπέροχο ΣΚ με τα παιδιά σας!

Ώρα: 12.00-13.00.

Πληροφορίες: Αγγελικής Χατζημιχάλη 6, Πλάκα, Τ. 210 3243972, 210 3243987, press@athens-technopolis.gr , www.technopolis-athens.com.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Την Κυριακή 10/2 θα πραγματοποιηθεί το εργαστήριο «Παιδικό δωμάτιο- Στην κάμαρά μου την παιδική…»,  για παιδιά 2-3,5 ετών.

Ανοίγοντας την πόρτα στο παιδικό δωμάτιο πέφτουμε πάνω σε παιχνίδια, κάλτσες, κούκλες, παπούτσια, τρενάκια, στρατιωτάκια, σπιτάκια, τουβλάκια και πολλά άλλα. Με αυτά θα παίξουμε σε αυτό το αποκριάτικο εργαστήριο! Αναστάτωση όμως δεν επικρατεί μόνο στο παιδικό δωμάτιο αλλά και στο παραμύθι μας. Όλα τα ζώα ξεσηκώθηκαν και η ζούγκλα έγινε άνω κάτω, μέχρι τη στιγμή που το λιοντάρι πήρε τα πράγματα στα χέρια του.

Με έμπνευση το παραμύθι και το κεφάλι του κυκλαδικού ειδωλίου θα παίξουμε με τα αποτυπώματα που αφήνουν διάφορα αντικείμενα (σφουγγάρια, καλαμάκια, φελλοί και άλλα) και θα γεμίσουμε το τεράστιο πορτρέτο μας με τα ίχνη που αφήνουν τα παιχνίδια μας. Στο τέλος γονείς και παιδιά θα έχουν μαζί τους μικρά και μεγάλα αποκριάτικα πορτρέτα για να στολίσουν το παιδικό δωμάτιο.

Υ.Γ. 1 Κάθε παιδί να φέρει μαζί του 2-3 πλαστικά παιχνίδια (αυτοκινητάκια, τουβλάκια, μπουλντόζες, κουκλάκια κ.α.). Υ.Γ. 2 Γονείς και παιδιά, φορέστε άνετα και πρόχειρα ρούχα και ετοιμαστείτε να λερωθούμε, γιατί σίγουρα θα λερωθούμε!

Ώρα: 11.30-13.00

Εισιτήριο: €15

Το Σάββατο 9/2 θα πραγματοποιηθεί το εργαστήριο «Πειραχτήρια και Ψεύτες» για παιδιά 4-5 ετών.

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας ψεύτης που έλεγε ψέματα πολλά και συνάντησε 40 δράκους! Ήταν κι ένας βασιλιάς που είχε αυτιά γαϊδάρου! Ήταν κι ένα μισοκοκκοράκι που έψαχνε ένα χρυσό φλουράκι! Τι απ’ όλα αυτά είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα θα το μάθετε στο αποκριάτικο εργαστήρι μας;

Στη πέμπτη στάση στο μονοπάτι του μύθου συναντάμε τα πειραχτήρια και τους ψεύτες των παραμυθιών και γελάμε με τις φάρσες και τα πειράγματά τους. Μετά, πετάμε μέχρι την Αφρική και συναντάμε διάφορες φυλές που μας αποκαλύπτουν τα μυστικά που κρύβουν πίσω από τις μάσκες τους. Τα ζώα και τα πνεύματα τους μας δίνουν έμπνευση για να φτιάξουμε τη δική μας αφρικάνικη μάσκα με χαρτόνια, νήματα, καρπούς, κουμπιά και άλλα υλικά.

Αντιλόπες, λιοντάρια, ελέφαντες και ένα σωρό άλλα ζώα θα ξεπεταχθούν στο τέλος του εργαστηρίου. Οι γονείς θα μας βοηθήσουν να βάλουμε τις τελευταίες πινελιές και να φορέσουμε τη μάσκα μας πριν το αποκριάτικο πάρτι μας.

Υ.Γ. Παιδιά, φορέστε άνετα και πρόχειρα ρούχα και ετοιμαστείτε να λερωθούμε, γιατί σίγουρα θα λερωθούμε!

Ώρα: 11:00-12:30.

Εισιτήριο: €10

Την Κυριακή 10/2 θα γίνει το εργαστήριο «Graffiti... μια ιστορία αρχαία αλλά και σύγχρονη» για παιδιά από 5-7 & 7-10 ετών.

Το παιδί στην πόλη: 24+1 προτάσεις για να περάσετε ένα υπέροχο ΣΚ με τα παιδιά σας!

Τα πρώτα γκράφιτι τα συναντάμε στην αρχαιότητα. Συνήθως ήταν  επιγραφές σκαλισμένες σε τοίχους. Το σύγχρονο γκράφιτι  εμφανίστηκε στην Αμερική στις αρχές της δεκαετίας του 1960.  Η νέα αυτή μορφή τέχνης απογειώθηκε στη δεκαετία του 1970, όταν οι άνθρωποι άρχισαν να γράφουν τα ονόματά τους, αλλιώς «tags» σε κτίρια σε όλη την πόλη, ενώ στα μέσα της δεκαετίας του '70 ξεπηδάνε μηνύματά στους τοίχους, τα τραίνα και τα πεζοδρόμια αστικών περιοχών σε όλο τον κόσμο.

Στο εργαστήριο  αυτό θα γνωρίσουμε καλλιτέχνες του δρόμου (street artists), όπως ο Jean-Michel Basquiat, ο γάλλος Blek le Rat και ο βρετανός καλλιτέχνης Banksy. Θα παίξουμε, θα φανταστούμε και θα προβληματιστούμε δημιουργώντας το προσωπικό μας, αλλά και ομαδικό “tag”. Θα φτιάξουμε stencil και θα ζωγραφίσουμε με σπρέυ σχέδια και μηνύματα που θέλουμε να μοιραστούμε με όλο τον κόσμο!

Ώρα: 11:30-13:30.

Εισιτήριο: €12

Πληροφορίες: Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα, τηλ. 210 7294220, www.cycladic.gr.

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Στο Αίθριο του Μεγάρου στρώθηκε και φέτος πάγος, άναψαν τα φώτα, έβαλαν μουσική και έφτιαξαν το πιο γιορτινό παγοδρόμιο της πόλης με παγοπίστα έκτασης 350 τ.μ. και προστατευτικό στέγαστρο. Ως τις 24 Φεβρουαρίου λοιπόν το παγοδρόμιο του Μεγάρου σας περιμένει να το επισκεφτείτε.

Το παιδί στην πόλη: 24+1 προτάσεις για να περάσετε ένα υπέροχο ΣΚ με τα παιδιά σας!

Ώρες: Καθημερινές: 16:00 – 23:00, Σαββατοκύριακα: 11:00 – 23:00

Εισιτήρια: 10 € για όλες τις ηλικίες, ιδιαίτερο μάθημα για αρχαρίους (διάρκειας 15 λεπτών): 10 € χωρίς ραντεβού.

Πληροφορίες: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, Αθήνα, www.megaron.gr, 210 7282 333.

Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

Το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί το βιωματικό εργαστήριο «Ο λύκος Ζαχαρίας θέλει να κάνει τον γύρο του κόσμου» της Orianne Lalemmand, για παιδιά από 2-4 ετών.

Το παιδί στην πόλη: 24+1 προτάσεις για να περάσετε ένα υπέροχο ΣΚ με τα παιδιά σας!

Μέσα στο δάσος η ζωή είναι βαρετή για τον λύκο Ζαχαρία, γι’ αυτό και αποφασίζει να πραγματοποιήσει τ’ όνειρό του: Να κάνει τον γύρο του κόσμου! Μ’ έναν σάκο στους ώμους, θα ταξιδέψει στην Ιταλία, την Αφρική, τον Καναδά και σε πολλές ακόμα χώρες. Θα είναι άραγε ο ίδιος όταν τελειώσει το μεγάλο ταξίδι;

Ώρα: 12:00-13:00.

Κόστος Συμμετοχής: 12€

Το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου θα γίνει το βιωματικό εικαστικό εργαστήριο «Κιθάρα», Πάμπλο Πικάσο, για παιδιά 4-7 ετών.

Σας αρέσει η μουσική; Αν θέλατε να μάθετε ένα μουσικό όργανό, ποιό θα ήταν; Ο Πάμπλο Πικάσο ζωγραφίζοντας μια κιθάρα θα μας ταξιδέψει στον δικό του μοναδικό κόσμο! ετοιμαστειτε να δημιουργήσουμε όμορφες και μουσικές ζωγραφιές!

Ώρα: 12:00-13:00.

Κόστος Συμμετοχής: 12€

Την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου θα γίνει το εργαστήριο για βρέφη 18 –28 μηνών  με στοιχεία messy και sensory play «Οι μικροί χτίστες, δημιουργούν!».

Εμπρός παιδιά.. δουλειά στην οικοδομή. Ελάτε να κατασκευάσουμε με τουβλάκια και πηλό, τις δικές μας, ξεχωριστές δημιουργίες. Πόσο ψηλά θα χτίσεις το σπίτι σου; Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, τα σπίτια ζωντανεύουν και οι μάστορες.. ξεχύνονται για παιχνίδι.

Ώρα: 11:00-12:00.

Κόστος Συμμετοχής: 12€

Το Κυριακή 10 Φεβρουαρίου θα γίνει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα φυσικών επιστημών «Πλανήτες και Αστέρια», για παιδιά 5-8 ετών.

Το παιδί στην πόλη: 24+1 προτάσεις για να περάσετε ένα υπέροχο ΣΚ με τα παιδιά σας!

Τι είναι οι πλανήτες και τι τα αστέρια; Ποια διάσημα έργα τέχνης εμπνεύστηκαν οι καλλιτέχνες παρατηρόντας τον ουρανο; Ελάτε να ανακαλύψουμε τη μαγεία του διαστήματος μέσα από τις Φυσικές Επιστήμες αλλά και τη Σύγχρονη Τέχνη!

Ώρα: 11:00-12:00.

Κόστος Συμμετοχής: 15€

Το Κυριακή 10 Φεβρουαρίου θα γίνει το πολυθεματικό εργαστήριο «Φρούτα και λαχανικά ή ψαράκια στα ρηχά;» για παιδιά 3-5 ετών.

Αγρότες ή ψαράδες;  Παίζουμε παρέα, με το παραμύθι «μια πολύ πεινασμένη κάμπια» του E.Carle και συζητάμε για την αξία της σωστής διατροφής και για τα δύο, αυτά δύσκολα επαγγέλματα. Δημιουργικά παιχνίδια και κατασκευή.

Ώρα: 12:00-13:00.

Κόστος Συμμετοχής: 12€

Πληροφορίες: Τριπόδων 23, Πλάκα, 10558, Αθήνα, τηλ. 2103250341.

tags:tags: