Συμβουλές για κορίτσια στην προ-εφηβεία

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Μπορεί να λέμε ότι η εφηβεία είναι το δυσκολότερο κομμάτι που έχουν να αντιμετωπίσουν οι γονείς, σε σχέση με το μεγάλωμα των παιδιών τους, ωστόσο και η περίοδος της προ-εφηβείας αποτελεί σίγουρα πρόκληση. Τόσο για το ίδιο το παιδί όσο και για τους γονείς.

Η προ-εφηβεία είναι ένα στάδιο που οδηγεί από την παιδική ηλικία στην εφηβική. Το στάδιο της αρχικής εφηβείας ή προ-εφηβείας κυμαίνεται κανονικά από 8 έως 12 χρονών και χαρακτηρίζεται από σημαντικές αλλαγές σε βιολογικό και σε ψυχολογικό επίπεδο.


Πρόκειται για μία πολύ κρίσιμη και μεταβατική περίοδο για το παιδί καθώς χαρακτηρίζεται από εντυπωσιακές αλλαγές στο σώμα του παιδιού, που θα του δώσουν τα ανδρικά ή γυναικεία χαρακτηριστικά. Οι αλλαγές θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν μέσα στα επόμενα 3-5 χρόνια, με την εμφάνιση των δευτερογενών χαρακτηριστικών του φύλου.

Στη φάση αυτή η συμπεριφορά των παιδιών μπορεί να μεταβάλλεται συνεχώς, με αποτέλεσμα συχνά να μπερδεύει και να δυσκολεύει τους γονείς. Τα παιδιά βρίσκονται στη δύσκολη περίοδο της προετοιμασίας για την εφηβεία και έτσι θα παρατηρήσετε ότι πολλά παιδιά αρχίζουν να είναι απείθαρχα, αγενή και ανυπάκουα. Η συμπεριφορά αυτή είναι φυσιολογική. Οι γονείς θα πρέπει να δείξετε κατανόηση, ανεκτικότητα και φυσικά ψυχραιμία.

Τις μεγαλύτερες αλλαγές την περίοδο αυτή τις βιώνουν τα κορίτσια τα οποία πρέπει να είναι προετοιμασμένα και για την εμφάνιση της περιόδου τους, που συχνά γίνεται ήδη από την ηλικία των 11 ετών. Φανταστείτε πόσο πρωτόγνωρο είναι για το παιδί, που μέχρι τώρα γνωρίζει μόνο την αθωότητα της παιδικής ηλικίας.

Συμβουλές για κορίτσια στην προ-εφηβεία

Ας δούμε λοιπόν, τι έχετε να περιμένετε από ένα κορίτσι στην προ-εφηβεία για να είστε αναλόγως προετοιμασμένοι:

Το σώμα αλλάζει

Ένα κορίτσι στην προ-εφηβεία αρχίζει να βλέπει το σώμα του να αλλάζει, να ωριμάζει, να θυμίζει αυτό μιας νεαρής γυναίκας. Οι βασικές αλλαγές είναι η διόγκωση του στήθους, η εμφάνιση τριχώματος στο εφηβαίο, η εγκατάσταση λίπους στην περιοχή των γλουτών και της κοιλιάς και η αύξηση του ύψους. Κάποια κορίτσια μπορεί ακόμα και να αποκτήσουν περίοδο οπότε οι αλλαγές για αυτά θα είναι ακόμα πιο έντονες.

Το κάθε κορίτσι αντιμετωπίζει αυτές τις αλλαγές με διαφορετικό τρόπο. Άλλα αισθάνονται αμηχανία και ντροπή απέναντι στο καινούργιο τους σώμα κυρίως μπορεί να είναι διαφορετικό από αυτό άλλων συμμαθητριών τους. Άλλα πάλι ανυπομονούν να μεγαλώσουν και μπορεί να οδηγηθούν σε ακραίες συμπεριφορές.

Αυτές οι μεγάλες αλλαγές μπορεί να κάνουν την κόρη σας να απομακρυνθεί και να απομονωθεί. Παράλληλα, θ’ αρχίσει να εξερευνά το σώμα της και να προσπαθεί να μάθει περισσότερα για το άλλο φύλο. Μπορεί μάλιστα το ενδιαφέρον για σεξουαλικά θέματα να αυξηθεί, χωρίς αυτό να σημαίνει, ότι έχει και σεξουαλική δραστηριότητα!

Συμβουλή:

Η καλύτερη λύση είναι η συζήτηση! Πείτε στην κόρη σας ότι αυτές οι αλλαγές είναι φυσιολογικές ώστε να  αισθάνεται άνετα και ασφαλής να εκφράσει οποιαδήποτε απορία αλλά και να μάθει να διαχειρίζεται καταστάσεις όπως η πρώτη περίοδος ή τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα.

Απαντήστε  σε κάθε ερώτηση με ειλικρίνεια και αμεσότητα. Φροντίστε να είναι το παιδί σας πλήρως ενημερωμένο σε θέματα σχετικά με το σεξ, έτσι ώστε οι συναισθηματικές του σχέσεις με το αντίθετο φύλο να είναι ειλικρινείς και κατά το δυνατόν απελευθερωμένες από φόβο και άγχος.

Συμβουλές για κορίτσια στην προ-εφηβεία

Αλλαγές στη διάθεση

Παράλληλα με τις σωματικές αλλαγές έρχονται και οι μεταβολές στη ψυχική και συναισθηματική κατάσταση. Μπορεί να δείτε το κορίτσι σας πιο μελαγχολικό, να κλείνεται στον εαυτό του και να είναι πιο ντροπαλό. Ακριβώς επειδή η ορμονική δραστηριότητα την περίοδο αυτή είναι στο απόγειό της, τα κορίτσια στην προ-εφηβεία είναι συναισθηματικά ασταθή με πολλές μεταπτώσεις. Δεν μπορεί ούτε το ίδιο το κορίτσι να εξηγήσει τι του συμβαίνει, καθώς τη στιγμή που είναι η προσωποποίηση της χαράς ξαφνικά αισθάνεται μια απροσδιόριστη λύπη.

Αυτήν την περίοδο θα πρέπει να συνηθίσετε στην ιδέα ότι η πόρτα του δωματίου του παιδιού θα κλείνει όλο και πιο συχνά καθώς θα θέλει να απομονωθεί για να διαχειριστεί τις αλλαγές που βιώνει.

Συμβουλή:

Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να σεβαστείτε τα νέα όρια του παιδιού σας. Όσο δύσκολο κι αν είναι, προσπαθήστε να σεβαστείτε την ανάγκη του για απομόνωση. Το πρώτο βήμα είναι να μην μπαίνετε απροειδοποίητα στο δωμάτιό του, όπως συνηθίζατε μέχρι τώρα. Χτυπήστε την πόρτα και ζητήστε την άδειά του. Μην το κάνετε να νιώσει ενοχές που θέλει να μείνει μόνο του και σε καμία περίπτωση μην το πιέσετε να σας «ανοιχτεί» καθώς θα έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα. Προσπαθήστε να εδραιώσετε μία σχέση εμπιστοσύνης και διακριτικότητας.

Δώστε στο κορίτσι σας να καταλάβει ότι όλες αυτές οι αλλαγές στη διάθεσή του δεν γίνονται επειδή τρελάθηκε! Είναι απόλυτα φυσιολογικές και οφείλονται στο γεγονός ότι οι ορμόνες της αυξομειώνονται. Όταν νιώσει ότι της μιλάτε όπως θα μιλούσατε σε έναν ενήλικα θα είναι πιο εύκολο να σας εκμυστηρευτεί ότι την απασχολεί.

Συμβουλές για κορίτσια στην προ-εφηβεία

Αλλαγές στην συμπεριφορά

Σε αυτό το πρώιμο στάδιο της εφηβείας, που προετοιμάζει σώμα και νου για το δύσκολο ταξίδι από την παιδικότητα στην ενηλικίωση, το κορίτσι αρχίζει σιγά-σιγά να δοκιμάζει τα όρια και τις αντοχές των μεγάλων και δη των γονιών του. Απομακρύνεται και αποκαθηλώνει τους γονείς του ενώ ταυτόχρονα θεοποιεί τους φίλους και κυρίως τις φίλες του.

Οι φιλίες επιδρούν καθοριστικά στη ζωή των παιδιών στην προ-εφηβεία. Επηρεάζουν τη συμπεριφορά τους, τα ενδιαφέροντα και τις ιδέες τους. Τα κορίτσια αισθάνονται την ανάγκη να ανήκουν σε ομάδες και η αποδοχή ενισχύει την αυτοπεποίθησή τους.

Επίσης πολλά κορίτσια  αρχίζουν να θέλουν να κρατάνε μυστικά από τους δικούς τους. Είναι άλλωστε άλλος ένας τρόπος να διεκδικήσουν την ανεξαρτησία τους.

Και φυσικά θα παρατηρήσετε ότι ξεκινάει η επανάσταση της εφηβείας, με εκρήξεις θυμού, ανυπακοή, απειθαρχία και αγένεια. Ένα μέχρι τώρα φιλικό παιδί ξαφνικά μπορεί να γίνει κακότροπο και αντιδραστικό. Οι πρώτες εντάσεις κάνουν την εμφάνιση τους και μπορεί να σας σας πανικοβάλουν.

Συμβουλή:

Τα όρια πρέπει να τίθενται παρά τις αντιδράσεις των παιδιών, που μπορεί κάποιες φορές να σας τρομάζουν. Το μυστικό είναι να δείξετε ότι έχετε τη διάθεση να συμβιβαστείτε και να δώσετε στο παιδί να καταλάβει ότι μπορεί να κερδίσει σιγά σιγά τις ελευθερίες του, πάντα με κάποια όρια.

Στις εντάσεις παραμείνετε ψύχραιμοι και αντιμετωπίστε το κοριτσάκι σας με υπομονή αλλά και με λίγο χιούμορ, καλλιεργώντας ένα κλίμα ηρεμίας στο οικογενειακό περιβάλλον. Να θυμάστε ότι πρόκειται για μία προσωρινή φάση αγάπης και μίσους, που απλά αντανακλά την σύγχυση που και το ίδιο νιώθει αλλά και την απέχθειά του ως προς την εξουσία που έχετε πάνω του.

Ένα είναι σίγουρο: Η προ-εφηβεία είναι γεμάτη προκλήσεις! Τα καλά νέα, βέβαια, είναι ότι τα παιδιά στις ηλικίες αυτές, και τα κορίτσια αλλά και τα αγόρια, κατά κανόνα θέλουν να ευχαριστούν τους γονείς τους και τα περισσότερα επιθυμούν να περνούν χρόνο με την οικογένειά τους. Γι' αυτό εκμεταλλευτείτε τη φάση αυτή των παιδιών, πριν αυτά μπουν επίσημα στην εφηβεία...

Διαβάστε επίσης:

Πώς να αντιμετωπίσω τις αλλαγές στο παιδί μου στην προεφηβεία και στην εφηβεία

Πώς θα μιλήσετε στα παιδιά σας για το σεξ ανάλογα με την ηλικία τους;

Η περίοδος μετάβασης από την παιδική στην ώριμη ηλικία

Η πρώτη ερωτική απογοήτευση στην εφηβεία

Πως αντιμετωπίζουμε έναν έφηβο