Στο τέλος της εβδομάδας οι αποφάσεις για τα σχολεία - Διχασμένοι οι ειδικοί

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Το ερώτημα για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία απασχολεί κυβέρνηση και επιστήμονες και ήδη υπάρχουν έντονες διαφωνίες για το αν η ημερομηνία επιστροφής στα θρανία θα πρέπει να είναι πριν ή μετά από τα Χριστούγεννα.

Με τους ειδικούς να είναι διχασμένοι για το άνοιγμα των σχολείων, η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη γνωστοποίησε ότι οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν προς το τέλος της εβδομάδας, τονίζοντας πως διανύουμε κρίσιμες ημέρες για την λήψη αυτής της απόφασης.

από την Μαργαρίτα Αργυροπούλου

«Εισερχόμαστε σε μια εβδομάδα που τα δεδομένα αναλύονται καθημερινά ώστε οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί να είναι για το καλό των παιδιών. Αν και τα παιδιά έχουν πολύ χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο, προτεραιότητά μας είναι η ασφάλειά τους. Στο τέλος της εβδομάδας θα ληφθεί η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον Σκάιπ.

Αναφερόμενη στην πιθανότητα να ανοίξουν τα σχολεία σε «δύο ταχύτητες», η κ. Ζαχαράκη ξεκαθάρισε ότι «μέχρι τώρα όλες οι αποφάσεις είναι οριζόντιες, δεν είχαν κάποια γεωγραφικά στοιχεία διάκρισης», ενώ σχολιάζοντας τα σενάρια που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τη σύμπτυξη των διακοπών των Χριστουγέννων, σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει υπάρξει τέτοια απόφαση κι εξήγησε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα επηρέαζε και την επανέναρξη των σχολείων.

Διχογνωμία υπάρχει στους ειδικούς. Η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι, επέμεινε στο άνοιγμα των δημοτικών σχολείων. Χαρακτηριστικά είπε: "Τα δημοτικά πρέπει να ανοίξουν Σε αυτή τη φάση η Επιτροπή επεξεργάζεται τα στοιχεία των σχολείων προκειμένου να δει τα πραγματικά κρούσματα που είχαν καταγραφεί σε αυτά πριν κλείσουν¨.

Αντίθετη άποψη είχε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά Ματίνα Παγώνη, η οποία σημείωσε ότι τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν τον Ιανουάριο, μετά τις γιορτές, σημειώνοντας ότι οι ημέρες είναι πολύ λίγες. Όπως είπε αν και τα παιδιά δεν μεταδίδουν το πρόβλημα εστιάζεται σε γονείς, παππούδες και γιαγιάδες που θα κυκλοφορήσουν για να πάνε και να γυρίσουν τα παιδιά από το σχολείο και αυτό πρέπει να αποφευχθεί.

Στο ίδιο πνεύμα και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε ότι δεν βλέπει πιθανό να ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Δεκεμβρίου. «Η εκτίμησή μου είναι πως δεν θα ανοίξει τίποτα στις 7 του μηνός. Ούτε τα σχολεία. Μακάρι να υπάρχει γρήγορη αποκλιμάκωση αλλά με τα τωρινά δεδομένα δεν το πιστεύω», δήλωσε χαρακτηριστικά.