Στο χειρουργείο καταφεύγουν έφηβοι για να χάσουν βάρος - Έκρηξη επεμβάσεων

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Η παχυσαρκία είναι ένα σημαντικό πρόβλημα που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους, και της νεαρής ηλικίας! Οι χειρουργικές επεμβάσεις απώλειας βάρους μεταξύ των εφήβων αυξήθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ.

Ο αριθμός των εφήβων ηλικίας 10 έως 19 ετών που υποβλήθηκαν σε εγχείρηση αυξήθηκε περίπου 20% το 2021 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα ένα δημοσίευμα στο Journal of the American Medical Association, Pediatrics. Τα ποσοστά αυτών των επεμβάσεων, οι οποίες είναι ασυνήθιστες, αυξήθηκαν επίσης ανάμεσα στους ανηλίκους μεταξύ 2019 και 2020, τη στιγμή που τα ποσοστά στους ενήλικες μειώθηκαν.


Τα ευρήματα έρχονται καθώς οι γιατροί υιοθετούν μια ολοένα και πιο πρακτική προσέγγιση για την απώλεια βάρους, συμπεριλαμβανομένων των νέων, εν μέσω αυξανόμενων ποσοστών παχυσαρκίας σε ενήλικες και παιδιά. Ιατρικές ομάδες όπως η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής έχουν ζητήσει διευρυμένη πρόσβαση σε χειρουργικές επεμβάσεις απώλειας βάρους και φάρμακα για τη θεραπεία της παχυσαρκίας των νέων, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Η πρακτική έχει επίσης προσελκύσει διαμάχες και έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν οι κλινικοί γιατροί είναι υπερβολικά επιθετικοί και εάν κάποιες ηλικίες είναι πολύ μικρές για ιατρική παρέμβαση.

Σχεδόν το 20% των παιδιών και των εφήβων στις ΗΠΑ είναι παχύσαρκα, γεγονός που συνδέεται με ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Αυτά τα χειρουργεία μεταβάλλουν το στομάχι και τα έντερα για να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους, μειώνοντας την πρόσληψη τροφής και αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο το σώμα την απορροφά. Μόνο το 1% περίπου των επιλέξιμων ατόμων υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση, εν μέρει λόγω φραγμών όπως το κόστος. Από εκείνους που κινούν τις διαδικασίες απώλειας βάρους, οι έφηβοι αποτελούν ένα μικρό ποσοστό.

Οι ερευνητές συνέδεσαν την αύξηση με μια δήλωση της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής του 2019 που ζητούσε μεγαλύτερη πρόσβαση σε χειρουργικές επεμβάσεις απώλειας βάρους, λέγοντας ότι τα στοιχεία υποστηρίζουν τη χρήση της διαδικασίας ακόμη και σε νέους.

«Αυτές οι συστάσεις βοήθησαν «να σπάσουν ορισμένα από αυτά τα εμπόδια για ορισμένους παιδιάτρους», είπε η Sarah Messiah, συγγραφέας της εργασίας και καθηγήτρια στο Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Χιούστον.

«Τα δεδομένα σε αυτό το σημείο δείχνουν ότι είναι αποτελεσματικό. Βοηθά αυτούς τους εφήβους να χάσουν βάρος. Τους βοηθά να γίνουν πιο υγιείς. Γιατί να περιμένουμε;» πρόσθεσε.