"Το μωρό μου ξυπνάει συχνά τη νύχτα. Που οφείλεται;"

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Οι ειδικοί του all4mama.gr σας απαντούν

"Το μωρό μου ξυπνάει συχνά τη νύχτα. Που οφείλεται;"


Ερώτηση:

"Έχω μια μπέμπα 5 μηνών που ξυπνάει σχεδόν κάθε βράδυ κλαίγοντας. Μπορεί να υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος ή κάτι που την ενοχλεί και ξυπνάει;".

Απάντηση:

Τα περισσότερα μωράκια ξυπνάνε τη νύχτα αλλά μαθαίνουν να ξανακοιμούνται. Χρειάζεται χρόνος μέχρι το μωρό να αποκτήσει συνήθεια ύπνου.

Το παρατεταμένο ξύπνημα ωστόσο μπορεί και να οφείλεται σε διάφορους λόγους:

-Νιώθει μοναξιά. Πολλές φορές τα μωράκια ξυπνάνε και θέλουν συντροφιά. Αν ωστόσο εσείς κάθε φορά που κλαίει, ανοίγετε τα φώτα, το παίρνετε αγκαλιά και το παίζετε αρκετή ώρα θα συνηθίσει και θα επαναλαμβάνει το ίδιο μοτίβο κάθε βράδυ.

-Πεινάει. Ειδικά τους πρώτους μήνες του θηλασμού, τα μωράκια επειδή έχουν μικρό στομάχι ξυπνάνε για να φάνε. Αν και στην περίπτωση σας δηλαδή από τον 5 μήνα και μετά αυτή η περίπτωση δεν ισχύει μιας και τα μωράκια χορταίνουν αρκετά ώστε να μην πεινάνε στην διάρκεια της νύχτας.

-Ζεσταίνεται. Πολλές φορές ειδικά τους χειμερινούς μήνες πέφτουμε στην παγίδα να ρίχνουμε πολλά σκεπάσματα στο μωρό μας για να μην κρυώσει. Έτσι όμως μπορεί να δημιουργήσουμε το αντίθετο πρόβλημα, δηλαδή να ζεσταίνεται και να κλαίει.  Η ιδανική θερμοκρασία δωατίου είναι μέχρι 22 βαθμούς Κελσίου.

-Έχει λερωθεί. Κάποια μωρά δεν αντέχουν να είναι λερωμένα και κλαίνε. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να της αλλάξετε την πάνα ήσυχα, χωρίς φως και κουβεντούλες, χωρίς παιχνίδια και γρήγορα.

Παρατεταμένο κλάμα κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να σημαίνει ότι το μωράκι σας είναι άρρωστο. Ελέγξτε αν έχει πυρετό και συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας.