"Όποτε θέλω θα γίνω μάνα!" 6 διάσημες μαμάδες κατακεραυνώνουν κακόβουλα σχόλια για την μητρότητα σε μεγαλύτερη ηλικία !

«Αίσχος να κάνεις παιδί στα 50 και όταν αυτό μεγαλώσει εσύ να είσαι γιαγιά με μέσο υπόλοιπο ζωής 20 χρόνια».

«Ο λαιμός σου ρε Τζένη έχει γίνει σαν της γριάς εσύ παιδί θα κάνεις έχεις σκεφτεί σε 20 χρόνια πώς θα νιώθει αυτό το παιδί με 70 χρονών γονείς; Κι εσύ ρε Κικίλια οικογένεια ήθελες, πάρε εκεί καμια νεότερη σιγά τη σιτεμένη με τα 3 παιδιά που βρήκες».

«Όποια θέλει παιδί ας μην περιπλανιέται κι ας το κάνει πριν τα 35».

 Αυτά είναι μερικά από τα άκρως κακεντρεχή σχόλια που αλιεύσαμε με την ανακοίνωση του Βασίλη Κικίλια και της Τζένης Μπαλατσινού ότι περιμένουν παιδί.

Από τις Βέρα Πάρδου & Μαρία Αντωνίου

Και ενώ είναι  αδιανόητο να συζητάμε ακόμα για το αν μία γυναίκα θα κάνει παιδιά, αν μία γυναίκα δεν θα κάνει παιδιά, αν μία γυναίκα θα το αποφασίσει στα 20 ή τα 50 είμαστε πάλι εδώ για να επιβεβαιώσουμε αυτό που στην πραγματικότητα ξέρουμε όλες και όλοι. Ότι εμείς αποφασίζουμε αν, πότε και πως θα χτυπήσει το ... κουδούνι της μητρότητας.

Ρωτήσαμε τη γνώμη 6 διάσημων μαμάδων για το αν μπορεί να κρίνει κάποιος την απόφαση μιας γυναίκας να κάνει παιδί σε μεγαλύτερη ηλικια και φυσικά πήραμε και τη γνώμη γνωστού μαιευτήρα & γυναικολόγου  

 Ελένη Ψυχούλη- δημοσιογράφος γαστρονομίας/παρουσιάστρια:

«Οργή. Αισθάνομαι οργή όταν υπάρχουν ακόμα τέτοια ερωτήματα. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να εκφέρει γνώμη σε ένα τέτοιο θέμα. Ενώ η κοινωνία είχε κάνει κάποια βήματα μπροστά τώρα κάνει βήματα πίσω. Νόμιζα πως είχαμε καταφέρει να κατακτήσουμε κάποια πράγματα αλλά τελικά…».

Ρούλα Ρέβη-Φωτογράφος:

«Δεν θα σας απαντήσω καθόλου γιατί για εμένα δεν είναι καν ερώτημα αυτό».

Κατερίνα Τσάβαλου- Ηθοποιός:

«Εγώ χάρηκα πάρα πολύ. Γενικώς όταν ακούω ότι μία γυναίκα θα φέρει στον κόσμο ένα παιδί το θεωρώ ευλογία και χάρηκα πραγματικά πάρα πολύ με αυτή την είδηση. Δεν έχουμε δικαίωμα να κρίνουμε καμία γυναίκα και γενικότερα κανέναν άνθρωπο. Να κοιτάμε την ζωή μας. Πιστεύω δεν έχει κανένας δικαίωμα να κρίνει μια γυναίκα πότε είναι έτοιμη, πότε θέλει και πότε μπορεί να φέρει στον κόσμο ένα παιδί. Ο καθένας έχει τη ζωή του και τον δρόμο του και εκείνος ξέρει. Έχει παραγίνει όλο αυτό και με τα social που ο ένας ας πούμε κρίνει τον άλλο και υπάρχει όλη αυτή η ανθρωποφαγία. Οπότε δεν έχει δικαίωμα να κρίνει κανείς κανέναν παρά μόνο τον ίδιο του τον εαυτό. Εγώ αυτό πιστεύω».

Πηνελόπη Αναστασοπούλου- Ηθοποιός, τραγουδίστρια:

«Κάνω βαθιά υπόκλιση στη μητέρα που μετά από 3 παιδιά αποφασίζει να ξαναγίνει μητέρα και να ζήσει όλα αυτά που συνεπάγεται αυτός ο ρόλος. Έχω σεβασμό για τη γυναίκα που γίνεται μητέρα όποτε εκείνη θελήσει και όποτε εκείνη μπορέσει».

Ζέτα Δούκα/ Ηθοποιός:

«Φυσικά και δεν μπορεί να το κρίνει κανείς. Είναι δικαίωμα της κάθε γυναίκας να κάνει παιδί οποτεδήποτε θέλει».

Μανίνα Ζουμπουλάκη/ Συγγραφέας: «ΜΑΜΑ ΨΙΛΟΜΕΓΑΛΗ

ΜΠΡΑΒΟ στις γυναίκες που γίνονται μαμάδες για πρώτη ή δέκατη φορά μετά τα 40 – κι ας πάψουμε πια να το σχολιάζουμε ξινά. Η μητρότητα δεν είναι οκέυ και ουάου μόνον όταν είσαι 25-35 χρονών, αφήστε που για τους άντρες δεν το συζητάμε καν το θέμα «ηλικία», ο Ροντ Στιούαρτ κάνει παιδιά ασταμάτητα μέχρι τα 100, και δεν είναι ο μόνος. Έχει δικαίωμα μια γυναίκα να γίνει μαμά όποτε της καπνίσει, εφόσον θέλει και μπορεί: για να μπορεί, σίγουρα θέλει πάρα πολύ, εκτός που έχει τύχη βουνό, ή έστω, λόφο. Δεν υπάρχει εγγύηση ότι, και καλά, «θα ζήσεις να δεις το παιδί σου μέχρι να γίνει παππούς/γιαγιά»,  για καμία, νέα ή όχι-νέα μαμά – η τύχη είναι ο καθοριστικός παράγοντας, τόσο για την μητρότητα όσο και για την μακροβιότητα. Μπράβο στη Μπαλατσινού, και της εύχομαι τα καλύτερα! Η αλήθεια είναι ότι γίνεσαι πιο αποτελεσματική, κουλ και σωστή μαμά στα 40+ από ότι ήσουν στα 30+. Το λέω με βεβαιότητα, από προσωπική πείρα και καθόλου θεωρητικά…».

Tι λέει ο γιατρός;

Όπως μας ενημερώνει ογυναικολόγος και μαιευτήρας λοιπόν, Παντελής Μεσσαρόπουλος:

Η μέγιστη αναπαραγωγική δυνατότητα μιάς γυναίκας παρατηρείται γύρω στο 25ό έτος της ηλικίας. Απότομη μείωση χωρίς αυτό να σημαίνει απώλεια της αναπαραγωγικής ικανότητας παρατηρείται κατά το 35ό έτος. Όμως αυτό δεν είναι απόλυτο καθώς η περίοδος της εμμηνόπαυσης είναι εκείνη που αποφασίζει μέχρι πότε  μπορεί να συλλάβει μια γυναίκα. Όσο αυξάνεται η ηλικία της γυναίκας μειώνεται ο αριθμός των διαθέσιμων ωαρίων και μειώνεται και η ποιότητα τους. Η εγκυμοσύνη σε γυναίκες ηλικίας πάνω από 40 έτη θεωρείται εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες αποβολής και συνδρόμου Down αλλά και επιπλοκών όπως η προεκλαμψία και η υπερτασική νόσος. Η αυτόματη σύλληψη σε γυναίκες άνω των 43 ετών μπορεί να παρατηρηθεί εν τούτοις είναι πιο συχνό σε γυναίκες οι οποίες έχουν ήδη ένα παιδί. Το δικαίωμα στην αναπαραγωγή είναι θεμελιωμένο για όλες τις γυναίκες ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Παρόλα αυτά στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες η ηλικία μέχρι την οποία επιτρέπεται μία γυναίκα να προχωρήσει σε εξωσωματική γονιμοποίηση είναι το 50ό έτος της ηλικίας

Αν λοιπόν μια γυναίκα επιθυμεί να γίνει μητέρα όποτε το θελήσει δεν έχει παρά να απευθυνθεί στο γιατρό της, να γίνει ο απαραίτητος προγεννητικός έλεγχος και η λήψη λεπτομερούς ατομικού και οικογενειακού ιστορικού και φυσικά να διακοπεί το κάπνισμα και το αλκοόλ.