"Είμαι έγκυος. Μπορώ να βάψω τα μαλλιά μου;"

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

ΕΡΩΤΗΣΗ:

Είμαι έγκυος 10 εβδομάδων και δυστυχώς έχω πολλά λευκά μαλλιά. Μπορώ να τα βάψω γιατί με ενοχλούν αφάνταστα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Βρίσκεστε στο πρωτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας . Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της κύησης , όπου γίνεται η οργανογένεση του εμβρύου, δεν μπορείτε να βάψετε τα μαλλιά σας.

Το δέρμα είναι ένα όργανο που αναπνέει, αντιδρά στα ερεθίσματα ,  αισθάνεται τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, και κυρίως, απορροφά και εκκρίνει ουσίες. Επομένως η επιδερμίδα του κεφαλιού κατά την διαδικασία της βαφής εκτίθεται για αρκετή ώρα σε ισχυρές χημικές ουσίες και άρα απορροφά κάποιο τμήμα από τις ουσίες αυτές.

Βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα κανείς δεν μπορεί από εκεί και πέρα να αποδείξει ότι οι ουσίες αυτές βλάπτουν άμεσα ή έμμεσα το μωρό.

Από την άλλη όμως κανείς δεν μπορεί να εξασφαλίσει ότι η βαφή των μαλλιών κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι 100% ακίνδυνη για το μωρό.

Επομένως έγκειται στην διακριτική ευχέρεια του καθενός να αποφασίσει πάντα σε συνεννόηση με τον γυναικολόγο.

Συνήθως οι γυναικολόγοι συνιστούν να μην γίνεται καμία επέμβαση στα μαλλιά κατά το πρώτο τρίμηνο και από εκεί και πέρα κάποιοι προτείνουν τη χρήση φυτικών βαφών ή και ανταυγειών αλλά με μέτρο.

Μάλιστα η τεχνική των ανταυγιών θεωρείται πιο "αθώα" καθώς η βαφή δεν έχει άμεση επαφή με τη ρίζα και οι ουσίες δεν «περνούν» στην κυκλοφορία του αίματος.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, θα πρέπει μετά την βαφή να γίνει πολύ καλό πλύσιμο της κεφαλής για αρκετή ώρα, καθώς και να αποφευχθούν προϊόντα μη ελεγμένα ή και η ανάμειξη διαφόρων προϊόντων.

Και επειδή  καλή ψυχολογία της μέλλουσας μαμάς είναι προϋπόθεση για την ομαλή πορεία της εγκυμοσύνης , συμβουλευτείτε τον γυνακολόγο σας που σίγουρα θα σας προτείνει την καλύτερη δυνατή λύση.