Πώς να μιλήσω για το σεξ στο παιδί μου

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Αργά ή γρήγορα θα έρθει η στιγμή που το παιδί σας θα σας κάνει αυτή την ερώτηση που τόσο φοβάστε. «Τι είναι το σεξ;». Και είναι αλήθεια, ότι οι περισσότεροι γονείς ανησυχούν για τη συζήτηση αυτή καθώς σχεδόν κανείς δεν είναι προετοιμασμένος, δεν ξέρει πώς να το αντιμετωπίσει και κυρίως δεν ξέρει τι να απαντήσει.

Ωστόσο, το σεξ πρέπει να πάψει να αποτελεί θέμα «ταμπού»! |Πρόκειται για ένα ζήτημα που δεν πρέπει με τίποτα να τεθεί εκτός συζήτησης σε μια οικογένεια. Οι μέρες που οι γονείς ντρέπονταν να μιλήσουν για το σεξ στα παιδιά τους έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες και δεν μπορεί να υπάρξει πλέον καμία αποφυγή.


Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν στο ότι οι γονείς πρέπει να μιλούν στα παιδιά τους για τη σεξουαλική τους υγεία. Μάλιστα η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση δεν πρέπει να ξεκινάει στην εφηβεία. Ξεκινώντας την από νωρίς, θα βοηθήσετε τα παιδιά σας να ανακαλύψουν το σώμα τους, να γνωρίσουν τον εαυτό τους κυρίως όμως να μάθουν πώς να προστατεύονται.

Βέβαια, η συζήτηση για το σεξ δεν είναι απλή υπόθεση. Υπάρχει κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσετε τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και σίγουρα ο τρόπος συζήτησης είναι διαφορετικός, ανάλογα με την ηλικία που βρίσκονται τα παιδία σας.

Γενικά όμως και ανεξάρτητα από την ηλικία του παιδιού, οι γονείς πρέπει:

  • να ενθαρρύνουν το παιδί να μιλήσει για οτιδήποτε το απασχολεί, χωρίς ντροπή ή ενοχή
  • να λένε πάντα την αλήθεια, χωρίς να δημιουργούν λανθασμένες αντιλήψεις και ενοχές που να συνοδεύουν τα παιδιά σε όλη τους τη ζωή
  • να μην θυμώνουν όταν τα παιδιά υποβάλλουν ερωτήσει γύρω από το θέμα της σεξουαλικότητας
  • να τα ενημερώνουν για αυτά που τους ρωτούν, χωρίς να γίνεται εκτεταμένη αναφορά, αν δεν ζητηθεί. Με άλλα λόγια, οι ερωτήσεις του ίδιου του παιδιού είναι ο καλύτερος οδηγός για τα πόσα θα πούμε
  • να προχωρούν σταδιακά: όσο μικρότερο είναι το παιδί τόσο πιο απλές πρέπει να είναι οι απαντήσεις
  • να είναι προσεκτικοί όταν ενημερώνουν τα παιδιά για τη σεξουαλικότητα. Η ενημέρωση να μην ξεπερνά κάποια όρια και να μην καταλήγει να ερεθίζει τα παιδιά, είτε με λέξεις, είτε κάποιες φορές με την απροσεξία των γονιών που καθιστά τα παιδιά μάρτυρες της ιδιαίτερης σεξουαλικής τους ζωής

Πώς να μιλήσω για το σεξ στο παιδί μου

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να μιλήσετε στο παιδί για το σεξ

Μια «σωστή» απάντηση, κατάλληλη για όλα τα παιδιά δυστυχώς δεν υπάρχει. Η ιδανική μάλλον ηλικία για θέματα που αφορούν στο σεξ προκύπτει συνήθως από το ενδιαφέρον που θα επιδείξει το παιδί γι’ αυτά. Όταν αρχίσει να έχει απορίες, σημαίνει πως μάλλον είναι έτοιμο να δεχθεί τις πρώτες πληροφορίες για το σεξ. Καλό είναι η πληροφόρηση που παρέχεται να έχει ως γνώμονα την ηλικία και τη συναισθηματική ωριμότητα του παιδιού.

Ήδη από την ηλικία των τριών χρόνων, το παιδί εκδηλώνει φανερά την περιέργειά του σε σχέση με το σώμα του. Το παρατηρεί, το αγγίζει και αντλεί ευχαρίστηση απ’ αυτό, ανακαλύπτοντας έτσι την σεξουαλικότητά του. Έχει απορίες σχετικά με το σώμα του, ακόμα και για τον τρόπο που έρχονται τα μωρά στον κόσμο.

Πάντως, όσο πιο νωρίς γίνει η πρώτη συζήτηση τόσο πιο άνετοι θα αισθάνονται οι γονείς αλλά και το ίδιο. Έτσι, το παιδί όταν μεγαλώσει θα νιώθει την ασφάλεια να απευθυνθεί σε εσάς με ανάλογες ανησυχίες.

Για ποια θέματα πρέπει να μιλήσετε πρώτα

Οι διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα αποτελούν ίσως το πρώτο θέμα συζήτησης με το παιδί σας. Η αμέσως επόμενη απορία του συνήθως είναι "πως γίνονται τα παιδιά;". Οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά γίνονται συχνά εφιάλτης για τον για τον γονιό που καλείται να διαλέξει ανάμεσα στον "πελαργό" και την πραγματικότητα. Πολλές φορές διαλέγει το πρώτο. Όταν όμως αποφασίσει το δεύτερο, είναι σημαντικό να λάβει σοβαρά υπόψη του την ηλικία και το επίπεδο ωριμότητας του παιδιού του.

Πώς να μιλήσω για το σεξ στο παιδί μου

Γιατί πρέπει οι γονείς να ενημερώσουν το παιδί

Όταν βρίσκεστε σε δύσκολη θέση και αμηχανία να θυμάστε ότι τα θέματα αυτά θα τα πληροφορηθεί κάποια στιγμή το παιδί από τις παρέες, την τηλεόραση και φυσικά το Διαδίκτυο. Όταν όμως τα συζητάμε εμείς με το παιδί μας, βάζουμε και τη σφραγίδα της εγκυρότητας. Έτσι το παιδί δεν αμφιταλαντεύεται για το τι αποτελεί αλήθεια και τι παραπληροφόρηση.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Για να είναι εφικτή η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο ίδιος ο γονέας να έχει επαρκείς γνώσεις σεξουαλικής αγωγής. Η δική του σωστή ενημέρωση και γνώση αποτελούν ευθύνες που φέρει σήμερα ο πιο συνειδητοποιημένος γονέας για να επικοινωνήσει την αλήθεια στο παιδί του.

Για παράδειγμα, ένας πατέρας που ενοχοποιεί τον αυνανισμό θεωρώντας τον κάτι παθολογικό, είναι φυσικό να μην μπορέσει να ανταποκριθεί στο κάλεσμα του γιου του για βοήθεια όταν εκείνος περάσει το κατώφλι της εφηβείας. Τα παιδιά διαισθάνονται ποτέ οι γονείς τους νιώθουν άβολα με κάτι. Αν αντιληφθούν επομένως κάτι τέτοιο, τότε είναι πολύ πιθανό να μην εκφράσουν ανοιχτά μελλοντικές απορίες τους ή ακόμα και να θεωρήσουν ότι "αφού το σεξ είναι κάτι που κάνει τη μαμά και τον μπαμπά να αισθάνονται άβολα, άρα θα είναι κάτι κακό".

Πώς να μιλήσω για το σεξ στο παιδί μου

Ας δούμε τώρα τι είναι έτοιμα να ακούσουν και να διαχειριστούν τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους:

  • Προσχολική ηλικία

Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας δείχνουν ενδιαφέρον για τα μέρη του σώματος. Οι ερωτήσεις που κάνουν σχετίζονται με τις διαφορές των γεννητικών οργάνων αγοριών και κοριτσιών και με την ανατομία του σώματός τους. Οι γονείς θα πρέπει να απαντάτε με ειλικρίνεια στις ερωτήσεις ονομάζοντας τα μέρη του σώματος με το όνομα και το λεξιλόγιο που χρησιμοποιείτε στο κοινωνικό σας περιβάλλον, αποφεύγοντας να επινοείτε δικές σας λέξεις.

Μάθετε στα μικρά παιδιά ότι τα ιδιωτικά μέρη είναι αυτά που βρίσκονται κάτω από το μαγιό τους. Δεν πρέπει να τα δείχνουν σε κανέναν εκτός από τον γιατρό τους ή όταν κάνουν μπάνιο. Και κανείς δεν πρέπει να ζητήσει να δει αυτά τα σημεία χωρίς να είναι οι γονείς τους παρόντες.

Δεν πρέπει να τα δείχνουν σε κανέναν εκτός από τον γιατρό τους ή όταν κάνουν μπάνιο. Και κανείς δεν πρέπει να ζητήσει να δει αυτά τα σημεία χωρίς να είναι οι γονείς τους παρόντες. Εάν έχετε ζήσει με ένα παιδί προσχολικής ηλικίας, θα ξέρετε ότι τα περισσότερα δεν αισθάνονται ντροπή για το σώμα τους(, οπότε αυτή η κουβέντα αφορά απλώς την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την ασφάλεια.

  • Δημοτικό και προεφηβεία

Τα  παιδιά του Δημοτικού είναι έτοιμα να μάθουν πώς γίνονται τα μωρά και στην προεφηβεία μπορούν να μάθουν για τις αλλαγές του σώματος και τις ορμόνες. Αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να ταδιδάξετε, γιατί γενικά δεν ενοχλούνται από αυτές τις συνομιλίες μαζί σας.

Επίσης, τα παιδιά που είναι στην προεφηβεία πρέπει να προετοιμαστούν για την ιδέα ότι καθώς αρχίζει η εφηβεία, μπορεί να έχουν αισθήματα έλξης προς τους άλλους. Ωστόσο, μπορεί να μην ενεργούν σε αυτήν την έλξη εκτός αν είναι αμοιβαία, όπως ακριβώς και το παιχνίδι της παιδικής χαράς.

  • Εφηβεία

Οι έφηβοι, από την άλλη, συνήθως έχουν αρκετά ερωτήματα για τις ερωτικές σχέσεις, «Πως γίνεται το σεξ;» «Τι γίνεται στη σεξουαλική επαφή;» καθώς και για τους κινδύνους της. Ωστόσο, πιο συχνά μιλάνε με τους συνομήλικούς τους για αυτά τα θέματα, παρά μαζί σας.

Γι' αυτό θα πρέπει να έχετε χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης, ώστε να μπορούν να σας ρωτήσουν για κάτι που άκουσαν στις συζητήσεις αυτές ώστε να έχουν σωστή ενημέρωση. Πρέπει να γνωρίζουν από ‘σας όλους τους κινδύνους που ενέχει μια ενεργή σεξουαλική ζωή. Μιλήστε στον έφηβο με σοβαρότητα και ειλικρίνεια, και φυσικά,  πάντα  με σεβασμό για την ιδιωτική του ζωή.

Πάντως να ξέρετε ότι δεν υπάρχουν μυστικά για μια επιτυχημένη επικοινωνία με το παιδί σας.  Αυτό που χρειάζεται είναι υπομονή, αγάπη και ειλικρίνεια. Αυτά θα σας βοηθήσουν να βρείτε τον τρόπο να ξεπεράστε όλα τα εμπόδια και να μοιραστείτε μαζί του όλα όσα πρέπει ή θέλει να γνωρίζει. Ακόμη και για το σεξ!

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης διαβάστε εδώ: https://www.all4mama.gr/sex-kai-egkymosyni/