Το σεξ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Μία ανησυχία που μοιράζονται πολλές μέλλουσες μαμάδες, αλλά και μπαμπάδες είναι το κατά πόσο επιτρέπεται η σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της κύησης. Μπορεί το σεξ να με οδηγήσει σε αποβολή; Υπάρχει πιθανότητα η επαφή να βλάψει το έμβρυο; Υπάρχουν στάσεις που πρέπει να αποφύγω;  Αυτές είναι μερικές από τις ερωτήσει που σας «βασανίζουν».

Ένα είναι σίγουρο. Αυτό που χρειάζεται είναι ειλικρίνεια στο ζευγάρι και να μην υπάρχουν ντροπές. Ας δούμε όμως μαζί τις πιο κοινές ερωτήσεις που έχουν τα ζευγάρια και να τις αναλύσουμε, πάντα με τη βοήθεια των ειδικών.


Είναι το σεξ ασφαλές στην διάρκεια της εγκυμοσύνης;

H εγκυμοσύνη πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μία ευκαιρία να συσφίξετε τους δεσμούς που σας ενώνουν με το σύντροφό σας τονίζει ο γυναικολόγος-μαιευτήρας Χάρη Χηνιάδης.

Το σεξ είναι ένα φυσικό συναίσθημα καθώς και ένα φυσιολογικό μέρος της εγκυμοσύνης. Το μωρό προστατεύται από την κοιλία και τα τοιχώματα της μήτρας αλλά και από το υγρό που εμπεριέχει μέσα ο αμνιακός σάκος.

Οι συστολές κατά την διάρκεια του οργασμού δεν είναι ίδιες με τις συστολές μιας εγκύου γυναίκας. Μερικοί γιατροί υποστηρίζουν και συμβουλεύουν τα ζευγάρια να αποφεύγουν το σεξ τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης, διότι το σπέρμα του άντρα εμπεριέχει ορμόνες ονόματι προσταγλανδίνες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν συστολές στην μήτρα της εγκύου γυναίκας και να γεννήσει πιο γρήγορα από το φυσιολογικό. Εξαίρεση αποτελούν οι γυναίκες που έχουν καθυστερήσει να γεννήσουν και θέλουν να δημιουργηθούν συστολές. Αυτό ουσιαστικά συμβαίνει διότι οι ορμόνες αυτές από το σπέρμα του άντρα, ωριμάζουν τον τράχηλο και προκαλούν συστολές. Ωστόσο άλλοι γιατροί πιστεύουν ότι η σχέση σπέρματος και συστολής είναι καθαρά θεωρητική.

Το σεξ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Πότε να μην κάνουμε σεξ κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

Εάν έχετε κάποιο από τα ακόλουθα είδη υψηλού κινδύνου εγκυμοσύνης ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει να μην κάνετε σεξ κατά τη διαρκεια τηε κύησης:

  • Περιμένεις δίδυμα ή τρίδυμα
  • Ο τράχηλος σου έχει ανοίξει πιο νωρίς κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης
  • Ο αμνιακός σας σάκος έχει διαρροή υγρού
  • Είστε σε κίνδυνο για αποβολή ή έχετε ιστορικό αποβολών
  • Διατρέχετε κίνδυνο πρόωρου τοκετού (συσπάσεις πριν από την 37η εβδομάδα κύησης)
  • Έχετε κολπική αιμορραγία ή κράμπες για άγνωστους λόγους
  • Ο πλακούντας σας είναι πολύ χαμηλά στην μήτρα

Η διείσδυση θα τραυματίσει το μωρό μου;

Κατά την διάρκεια της διείσδυσης η μήτρα κουνιέται και μπορεί να την αισθανθείς. Πολλές είναι οι γυναίκες που φοβούνται διότι νιώθουν αυτό το κούνημα και τρομοκρατούνται ότι θα πληγωθεί το μωρό. Ωστόσο αυτό που ισχύει είναι ότι κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης η μήτρα κουνιέται πιο συχνά από ότι κανονικά. Το μωρό είναι απόλυτα ασφαλές κατά την διείσδυση, επειδή έχει το δικό του σύστημα φίλτρου. Μπορεί να ελέγξει το τι μπαίνει και το τι βγαίνει. Ωστόσο υπάρχουν και εξαιρέσεις όπως π.χ. εάν σας έχουν δοθεί οδηγίες για πυελική ανάπαυση.

Το σεξ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Είναι η αιμορραγία μετά το σεξ κάτι στο οποίο θα έπρεπε να ανησυχώ;

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης πολλά πράγματα αλλάζουν. Ο τράχηλος σου είναι ευαίσθητος και μπορεί να τραυματιστεί εύκολα οδηγώντας σε αιμορραγείς. Συχνά παρατηρούνται κηλίδες κατά την διάρκεια, μετά το σκούπισμα ακόμα και την επόμενη ημέρα.

Προσοχή, εάν οι κηλίδες έρχονται και φεύγουν, και αυτό συμβαίνει για ημέρες ή και εβδομάδες, τότε υπάρχει κίνδυνος για προδρομικό πλακούντα ή αλλιώς επιπωματικό πλακούντα. Εάν επίσης έχετε άλλα συμπτώματα όπως διαξιφιστικό πόνο, πρωκτική πίεση ή ακανόνιστη αιμορραγία θα μπορούσε να είναι έκτοπη εγκυμοσύνη την οποία το σεξ δεν την προκαλεί.

Επειδή όμως ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και η κάθε εγκυμοσύνη μοναδική, είναι συνετό να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας. Είναι ο μόνος που γνωρίζει και είναι σε θέσει να αξιολογήσει την κλινική και εργαστηριακή σας εικόνα, καθώς και το ιατρικό σας ιστορικό.

Είναι φυσιολογικό το σεξ να πονάει κατά την εγκυμοσύνη;

Η αιματική ροή και οι ορμόνες μπορεί να κάνουν μερικές φορές την κλειτορίδα αρκετά ευαίσθητη στον πόνο.

Πώς μπορεί το σεξ να σας ωφελήσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

  • Κρατάτε τη φόρμα σας, καταναλώνοντας θερμίδες
  • Διατηρείτε ζωντανό των ερωτικό δεσμό με τον σύντροφό σας
  • Συνεχίζετε να νιώθετε επιθυμητή και γεμάτη αυτοπεποίθηση.

Το σεξ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η επιθυμία του σεξ στην εγκυμοσύνη

Κατά το 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης η σεξουαλική σας ζωή συνήθως αλλάζει… μάλλον προς το χειρότερο! Δεδομένου ότι το 70% των γυναικών βιώνει συχνά κόπωση, ναυτία και εμέτους, φαίνεται πως το σεξ έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Επιπλέον, το άγχος των επιπλοκών της αποβολής και της αιμορραγίας (οι οποίες εμφανίζονται συχνότερα στην αρχή της εγκυμοσύνης), συχνά μειώνουν τη σεξουαλική διάθεση της γυναίκας, αλλά από ότι φαίνεται και κάποιων ανδρών που βιώνουν αντίστοιχα άγχη. Ευτυχώς, ο φόβος πως κάτι κακό θα συμβεί λόγω της σεξουαλικής επαφής είναι συνήθως αβάσιμος, καθώς – εφόσον ο γυναικολόγος έχει δώσει την άδειά του – η σεξουαλική δραστηριότητα δεν φαίνεται απ’ τη σύγχρονη βιβλιογραφία να παραβλάπτει την ομαλή πορεία μιας φυσιολογικής εγκυμοσύνης.

Κατά το 2ο τρίμηνο, και με το δεδομένο ότι όλα κυλούν ομαλά, συνήθως τα πράγματα στη σεξουαλική μας ζωή βελτιώνονται. Τα περισσότερα ζευγάρια έχουν σχετικά «συνηθίσει» την εγκυμοσύνη και οι περισσότεροι φόβοι έχουν υποχωρήσει. Επιπλέον, οι γυναίκες είναι περισσότερο συναισθηματικά σταθερές κατά τη διάρκεια αυτού του τριμήνου, γεγονός που τις κάνει να μπορούν να χαλαρώσουν και να απολαύσουν ευχάριστες σεξουαλικές στιγμές με τον σύντροφό τους. Αν όμως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει με τη δική σας σύντροφο, σίγουρα δεν πρέπει να ανησυχήσετε! Το κάθε ζευγάρι βιώνει την εγκυμοσύνη διαφορετικά και για αυτό η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να ποικίλει… Το μόνο σίγουρο είναι πως το ζευγάρι πρέπει να επικοινωνεί, ώστε να γίνεται ξεκάθαρο τι σκέφτεται και τι νιώθει ο καθένας, αλλά και να ενημερώνεται απ’ το γυναικολόγο ή τη μαία, ώστε να ξεκαθαρίσουν οι εκάστοτε μύθοι, που συνήθως δεν στηρίζονται πουθενά.

Συνήθως κατά το 3ο τρίμηνο, η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών φτάνει στο ναδίρ. Το σώμα της γυναίκας έχει αλλάξει σε σημαντικό βαθμό, προκαλώντας συχνά δυσφορία στη ίδια κατά τη διάρκεια της επαφής, αλλά και η λίμπιντο των ανδρών φαίνεται να μειώνεται επηρεαζόμενη από την εικόνα της γυναίκας. Παρόλα αυτά, μην το βάζετε κάτω! Συζητήστε με τη σύντροφό σας για ό,τι σας απασχολεί, δοκιμάστε άλλες στάσεις ή άλλους τρόπους που να ικανοποιούν τη σεξουαλικότητά σας (π.χ. περισσότερα χάδια και προκαταρκτικά) και προετοιμαστείτε για τη μεγάλη μέρα…

Σεξ στην εγκυμοσύνη: Πότε είναι ασφαλές;

Σεξ & Εγκυμοσύνη!