Σεξ στην εγκυμοσύνη: Πότε είναι ασφαλές;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ένα κεφάλαιο που θεωρείται αρκετά μεγάλο ταμπού και λίγα είναι τα ζευγάρια που το συζητούν ανοιχτά ενώ δεν παύουν να έχουν πολλές απορίες γύρω από το θέμα. Αυτό που χρειάζεται είναι ειλικρίνεια και να μην υπάρχουν ντροπές, αν οποιαδήποτε στιγμή για τον οποιοδήποτε λόγο η έγκυος γυναίκα αισθανθεί δυσφορία χρειάζεται απλώς να μιλήσει. Ας δούμε όμως μαζί τις πιο κοινές ερωτήσεις που έχουν τα ζευγάρια αλλά και τι θα ήταν καλό να προσέξουν σε περίπτωση που συμβεί.

από τη Βέρα Πάρδου 


Αρχικά ας αναφέρουμε τις περιπτώσεις που το σεξ θα ήταν καλό να αποφεύγεται. Εάν έχετε κάποιο από τα ακόλουθα είδη υψηλού κινδύνου εγκυμοσύνης ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει να μην κάνετε σεξ κατά την εγκυμοσύνη. Τα είδη αυτά είναι:

  • Περιμένεις δίδυμα ή τρίδυμα
  • Ο τράχηλος σου έχει ανοίξει πιο νωρίς κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης
  • Ο αμνιακός σας σάκος έχει διαρροή υγρού
  • Είστε σε κίνδυνο για αποβολή ή έχετε ιστορικό αποβολών
  • Διατρέχετε κίνδυνο πρόωρου τοκετού (συσπάσεις πριν από την 37η εβδομάδα κύησης)
  • Έχετε κολπική αιμορραγία ή κράμπες για άγνωστους λόγους
  • Ο πλακούντας σας είναι πολύ χαμηλά στην μήτρα

Έπειτα έρχεται το ζήτημα της επιθυμίας κατά πόσο δηλαδή η γυναίκα ή και ο/η σύντροφος της θέλουν να προχωρήσουν σε αυτή την επαφή. Αυτό είναι αρκετά σημαντικό αφού πολλές μελλοντικές μανούλες δεν αισθάνονται άνετα και όμορφα με το νέο τους σώμα και άρα δεν τους δημιουργείται η ανάλογη επιθυμία. Με συνεχώς μεταβαλλόμενες ορμόνες και ένα σώμα που όλο ένα και αλλάζει, υπάρχουν πολλές στιγμές που τα πράγματα περιπλέκουν την επιθυμία για σεξ. Σύμφωνα με έρευνες πολλές γυναίκες σημειώνουν μείωση του ενδιαφέροντος και της άνεσης στο πρώτο 3μηνο. Επίσης η κούραση και η πρωινή αδιαθεσία (εμετοί, ζαλάδες) θεωρείται για πολλές ένας σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας. Επομένως είναι απαραίτητο να υπάρχει διάθεση για συζήτηση και εμπιστοσύνη ανάμεσα στο ζευγάρι ώστε η γυναίκα να εκφράσει ελεύθερα ανασφάλειες, φόβους ή άγχη που μπορεί να έχει. Για παράδειγμα μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε στάσεις και να βρείτε πιο ασφαλείς, ειδικά όσο προχωράει η εγκυμοσύνη. Ένα απλό παράδειγμα είναι να αποφύγετε την ιεραποστολική στάση μετά τον 4ο μήνα της εγκυμοσύνης, διότι με αυτόν τον τρόπο αποφεύγετε το αυξανόμενο βάρος του μωρού να πιέζει μεγάλα αιμοφόρα αγγεία. Ένας άλλος εύκολος τρόπος να νιώσετε πιο άνετα και ασφαλείς κατά την διάρκεια του σεξ είναι να βρίσκεστε και οι δυο στα πλάγια ή εσείς να βρίσκεστε από πάνω.

Τώρα έρχεται το κυρίως θέμα της σεξουαλικής επαφής που αφορά όλους τους φόβους που συνοδεύουν την σεξουαλική πράξη. Επομένως πρώτον η σεξουαλική επαφή δεν μπορεί να κάνει κακό στο έμβρυο καθώς το πέος δεν μπορεί να έρθει σε επαφή με το έμβρυο και εκείνο είναι καλά φυλαγμένο. Προστατεύεται πολύ καλά στη μήτρα μιας εγκύου ενώ ακόμα στην είσοδο της υπάρχουν πολλά υγρά, που δεν αφήνουν τα μικρόβια να εισέλθουν στη μήτρα μιας εγκύου. Ο οργασμός μιας  εγκύου δεν μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό, οι συσπάσεις που γίνονται και τις οποίες νιώθει η έγκυος κατά τη σεξουαλική επαφή δεν έχουν σχέση με τις συσπάσεις της μήτρας κατά τον τοκετό. Αν λοιπόν η εγκυμοσύνη δεν έχει κάποιο πρόβλημα, ο οργασμός της εγκύου δεν προκαλεί πρόωρο τοκετό. Τέλος η σεξουαλική επαφή δεν γίνεται να προκαλέσει διακοπή της εγκυμοσύνης - αποβολή του εμβρύου διότι οι αποβολές δε συσχετίζονται με τη σεξουαλική επαφή. Η συνηθέστερη αιτία είναι γενετική ανωμαλία στο έμβρυο. Μολύνσεις μπορεί να προκαλέσουν διακοπή της κύησης, αλλά συνήθως δε σχετίζονται με τη σεξουαλική επαφή.

Στη συνέχεια είναι αναγκαίο να καθησυχαστούν περισσότερο οι μέλλουσες μανούλες αφού όντως μπορεί να υπάρξει αιμορραγία μετά το σεξ, η οποία δεν είναι ανησυχητική. Ο τράχηλος είναι ευαίσθητος και μπορεί να τραυματιστεί εύκολα οδηγώντας σε αιμορραγείς. Συχνά παρατηρούνται κηλίδες κατά την διάρκεια, μετά το σκούπισμα ακόμα και την επόμενη ημέρα. Χρειάζεται όμως προσοχή στην περίπτωση που οι κηλίδες έρχονται και φεύγουν, και αυτό συμβαίνει για ημέρες ή και εβδομάδες, τότε υπάρχει κίνδυνος για προδρομικό πλακούντα ή αλλιώς επιπωματικό πλακούντα. Εάν επίσης παρατηρούνται άλλα συμπτώματα όπως διαξιφιστικό πόνο, πρωκτική πίεση ή ακανόνιστη αιμορραγία θα μπορούσε να είναι έκτοπη εγκυμοσύνη την οποία το σεξ δεν την προκαλεί. Παράλληλα μπορεί το σεξ να πονάει χωρίς να το καθιστά αυτή η δυσφορία επικίνδυνο αφού η αιματική ροή και οι ορμόνες μπορεί να κάνουν μερικές φορές την κλειτορίδα αρκετά ευαίσθητη στον πόνο.