Panetone: Υπέροχη συνταγή για να φτιάξετε το πιο ωραίο κέικ των Χριστουγέννων!

Δημοσιεύθηκε στις

Το πανετόνε αποτελεί το πιο γνωστό, ευρωπαϊκό Χριστουγεννιάτικο κέικ. Είναι φουσκωτό και περιέχει σταφίδες και ζαχαρωμένα φρούτα. Η λέξη "Panettone" προέρχεται από το ιταλικό panetto, που σημαίνει μικρό ψωμί. Με την κατάληξη οne, μετατρέπεται σε "μεγάλο ψωμί".

Βρήκαμε την ιδανική συνταγή για να φτιάξετε ένα πανετόνε, που θα εντυπωσιάσει μικρούς και μεγάλους.


Panetone: Υπέροχη συνταγή για να φτιάξετε το πιο ωραίο κέικ των Χριστουγέννων!

Τι χρειαζόμαστε
  • 4 κουταλιές της σούπας ζεστό γάλα
  • 15 γρ. μαγιά
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 5 μεσαία αυγά, χτυπημένα
  • 2 κουταλιές εκχύλισμα βανίλιας
  • 500 γρ. χοντρό αλεύρι
  • 80 γρ. σταφίδες
  • 3 κουταλιές ρούμι
  • 100 γρ. χυμό λεμονιού
  • 100 γρ. χυμό πορτοκαλιού
  • Ξύσμα λεμονιού
  • Ξύσμα πορτοκαλιού

Για την επικάλυψη

  • 30 γρ. αμύγδαλα ψιλοκομμένα
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • 1 κουταλιά της σούπας ασπράδι αυγού
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη άχνη
Τι κάνουμε
  1. Αλείφετε με βούτυρο την επιφάνεια της φόρμας που θα ψήσετε το πανετόνε.
  2. Βάζετε σε ένα μπολ το ζεστό γάλα, τη μαγιά και ένα κουταλάκι της σούπας ζάχαρη και αφήστε τα για λίγα λεπτά.
  3. Βάζετε την υπόλοιπη ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ και τη χτυπάτε μαζί με το βούτυρο και τη βανίλια, μέχρι να γίνει κρεμώδες το μείγμα.
  4. Προσθέτετε το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού και ανακατεύετε.
  5. Προσθέτετε έπειτα τα χτυπημένα αυγά, σε μικρές δόσεις.
  6. Βάζετε μία κουταλιά της σούπας αλεύρι και τα χτυπάτε όλα μαζί.
  7. Βάζετε το υπόλοιπο αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ και το ανακατεύετε με μία πρέζα αλάτι. Έπειτα κάνετε μία τρύπα στη μέση και προσθέτετε το πρώτο μείγμα με το γάλα, τη μαγιά και τη ζάχαρη και το μείγμα με το βούτυρο και τα αυγά και ανακατεύετε.
  8. Όταν το μείγμα ομογενοποιηθεί και γίνει μία ζύμη, τη βάζετε σε μία αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνετε για 10 περίπου λεπτά.
  9. Έπειτα βάζετε τη ζύμη σε ένα μπολ και τη καλύπτετε με μεμβράνη.
  10. Τοποθετείτε το μπολ σε ζεστό μέρος για 2 ώρες μέχρι να γίνει διπλάσιο σε μέγεθος.
  11. Βάζετε τις σταφίδες σε μία μικρή κατσαρόλα μαζί με το ρούμι και τα ζεσταίνετε για περίπου 5-7 λεπτά. Έπειτα αφήνετε το μείγμα να κρυώσει.
  12. Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, τη ζυμώνετε σε μία αλευρωμένη επιφάνεια για περίπου 5 λεπτά ακόμη και μετά προσθέτετε το μείγμα με τις σταφίδες.
  13. Βάζετε σε ένα μπολ ξανά τη ζύμη, τη καλύπτετε με μεμβράνη και την αφήνετε για περίπου μία ώρα.
  14. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180Ο C.
  15. Ανακατεύετε τα αμύγδαλα, τη ζάχαρη και το ασπράδι του αυγού για την επικάλυψη και αλείφετε το μείγμα από πάνω.
  16. Τοποθετείτε το μείγμα στο φούρνο για 40-50 λεπτά ή μέχρι βυθίζοντας ένα μαχαίρι μέσα στο μείγμα να βγει καθαρό.
  17. Αφήνετε το μείγμα να κρυώσει, το ξεφορμάρετε, πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και απολαμβάνετε.

tags:






tags: