Παιδικός διαβήτης: Τι είναι και σε ποιες ηλικίες τον συναντάμε πιο συχνά - Τα συμπτώματα

Δημοσιεύθηκε στις

Όλο και ποιο συχνά συναντάμε ανήλικους με παιδικό διαβήτης. Τι είναι όμως; Ο παιδικός διαβήτης είναι μια αυτοάνοση, αυτοκαταστροφική μανία του οργανισμού που συνήθως εμφανίζεται μετά από ένα ισχυρό σοκ, όπως μια ίωση, μια απώλεια προσώπου ακόμα και ένας σεισμός, λέει ο διαβητολόγος και διευθυντής διαβητολογικής κλινικής Χρήστος Ζούπας.

Ο παιδικός διαβήτης προκύπτει όταν ο εγκέφαλος του παιδιού σταματάει να αναγνωρίζει την ινσουλίνη ως δικιά του ορμόνη και αρχίζει να παράγει μια αυτοκαταστροφική μανία.


Οι ηλικίες που εμφανίζουν πιο συχνά τον παιδικό διαβήτη είναι μεταξύ 9-12 ετών, ωστόσο τα τελευταία χρόνια παρατηρείται και σε μικρότερες ηλικίες, ενώ όσον αφορά στην κληρονομικότητα ο παιδικός διαβήτης κληρονομείται σπάνια τόνισει ο κ. Ζούπας στο Mega.

Τα πρώιμα συμπτώματα είναι η συχνοουρία και η πολυουρία, η μεγάλη κατανάλωση νερού και η κόπωση που νιώθουν τα παιδιά μετά τον ύπνο.

Ο Χρήστος Ζούπας σημείωσε επίσης ότι η σωστή διατροφή που περιλαμβάνει φυτικές ίνες παίζει σημαντικό ρόλο για την υγεία των παιδιών και ότι ο διαβήτης στα παιδιά με παχυσαρκία είναι ίδιος με τον διαβήτη των ενηλίκων.

Δεν υπάρχουν φάρμακα για τον διαβήτη

Ο διαβητολόγος ξεκαθάρισε ότι φάρμακα για τον διαβήτη δεν υπάρχουν, παρά μόνο η ινσουλιθεραπεία, η οποία γίνεται είτε με ένεση, είτε με αντλία συνεχούς χορήγησης ινσουλίνης. «Από τη στιγμή που εκδηλώνεται ο διαβήτης σημαίνει ότι χαλάει ο μηχανισμός παραγωγής της ινσουλίνης» συμπλήρωσε ο κ. Ζούπας.