Παιδιά πάμε Μέγαρο Μουσικής; Τα εκπαιδευτικά προγράμματα Νοεμβρίου

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Κοντά στο παιδικό, νεανικό αλλά και ενήλικο κοινό είναι το φετινό Νοέμβρη το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με εκπαιδευτικές δράσεις που μας βοηθούν να γνωρίσουμε καλύτερα τη μουσική, τις τέχνες, τους καλλιτέχνες αλλά και τους ίδιους τους χώρους του Μεγάρου.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ 6 ΕΤΩΝ

«Ανακαλύπτοντας τα μουσικά όργανα -Τα όργανα της συμφωνικής ορχήστρας»


-Ξύλινα πνευστά

Κυριακή 7 Νοεμβρίου | 12:00-13:00

«'Ατυπες» συναυλίες, κατά τις οποίες η απόσταση μεταξύ κοινού και μουσικών εξαφανίζεται. Μια μοναδική εμπειρία για παιδιά και τις οικογένειές τους, που βλέπουν και ακούν τον τρόπο με τον οποίο οι φράσεις μιας μουσικής σύνθεσης ξεδιπλώνονται και τα μέλη της ορχήστρας συνεργάζονται για το τελικό αποτέλεσμα. Με τους μουσικούς της Underground Youth Orchestra, υπό την καθοδήγηση του καλλιτεχνικού διευθυντή και μαέστρου της Κώστα Ηλιάδη.

-Έγχορδα

Κυριακή 28 Νοεμβρίου | 12:00-13:00

Μετά την επιτυχημένη συναυλία του προηγούμενου Οκτωβρίου, επαναλαμβάνεται η μουσική συνάντηση με θέμα τα έγχορδα της ορχήστρας.

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 4-6 ΕΤΩΝ

«Συναισθησία: Συνδυάζοντας τη μουσική με τις αισθήσεις- Μουσικό ταξίδι στις μυρωδιές»

Σάββατο 6 Νοεμβρίου | 12:00-13:00

Στην τελευταία συνάντηση του προγράμματος, τα παιδιά, με οδηγό τη μουσική και τους ήχους, κατανοούν καλύτερα τις λειτουργίες και τις δυνατότητες των πέντε αισθήσεών τους. Ένας ευφάνταστος τρόπος για να παίξουν και να πειραματιστούν με χρώματα, υφές, υλικά και μυρωδιές, δοκιμάζοντας τις δημιουργικές τους δυνατότητες. Σχεδιασμός, υλοποίηση: Κάτια Παπασπηλιοπούλου, μουσειοπαιδαγωγός.

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ 8 ΕΤΩΝ

«Βιωματικός προσανατολισμός: τα "κρυφά" επαγγέλματα του Μεγάρου -Καλλιτεχνική διεύθυνση: διευθυντής σκηνής, σκηνοθέτης»

Σάββατο 6 Νοεμβρίου | 15:00-16:30

Μια απίστευτη περιπέτεια κατά την οποία τα παιδιά ανακαλύπτουν τους ανθρώπους του Μεγάρου και τα επαγγέλματά τους αλλά και τους χώρους που δεν είναι προσβάσιμοι στο ευρύ κοινό.

MASTERCLASSES ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Εκπαιδευτικά προγράμματα άμεσα συνδεδεμένα με το καλλιτεχνικό πρόγραμμα

Κυριακή 7 Νοεμβρίου

Masterclass με τη Marlis Petersen

Το Μέγαρο διοργανώνει μια σειρά masterclasses από κορυφαίους σολίστ, τους οποίους φιλοξενεί φέτος και στο καλλιτεχνικό του πρόγραμμα. Απευθύνονται σε νέους μουσικούς, αποφοίτους ή τελειοφοίτους ωδείων και ανώτατων μουσικών τμημάτων, που επιθυμούν να εμβαθύνουν στα μυστικά της ερμηνείας και της τεχνικής του μουσικού οργάνου τους. Το masterclass της Marlis Petersen θα είναι ανοικτό και στο ακροατήριο με δελτία προτεραιότητας και ηλεκτρονική κράτηση μέσω του site του Μεγάρου (ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των θέσεων).

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΝ ΤΟΝ ΟΚΤΏΒΡΙΟ...

Το τελευταίο σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου, επαναλαμβάνονται δύο ακόμη επιτυχημένα προγράμματα που πραγματοποιήθηκαν τον προηγούμενο μήνα και ενθουσίασαν τα παιδιά.

-«Διάλογοι: Μουσική και παραμύθια»

Σάββατο 27 Νοεμβρίου | 11:00-12:00

Συναντήσεις κατά τις οποίες ένα διαφορετικό κάθε φορά όργανο «συνομιλεί» με έναν αφηγητή. Η μουσική δεν συνοδεύει απλώς το κάθε παραμύθι αλλά ανοίγει διάλογο και εμπλουτίζει την αφήγηση μέσα από τις νότες και το ηχόχρωμα του μουσικού οργάνου. Αφήγηση: Χριστίνα Παλαιολόγου. Κοντραμπάσο: Βασίλης Παπαβασιλείου.

-«Μικρά θεάματα για τα μικρά» - «Έχασα το μαξιλάρι μου...»

Κυριακή 28 Νοεμβρίου | 10:00-11:00

Στο δάσος, ένα πουλάκι ζει ευτυχισμένο, μέχρι που χάνει το μαξιλάρι του. Για να το παρηγορήσουν, οι φίλοι τού προσφέρουν άλλα μαξιλάρια, αλλά κανένα δεν αρέσει στο μικρό πουλί. Αποφασίζουν τότε να του δώσουν τα παιχνίδια τους: ένα παιχνίδι που παίζει μουσική, ένα λουλούδι που μοσχοβολάει, ένα μαλακό κουβερτάκι... Στο τέλος, ένας καινούριος φίλος θα δώσει τη λύση. Μια παράσταση από την ομάδα «Παραμύθι από μακριά» που ταξιδεύει τα μικρά παιδιά, μέσα από ήχους, χρώματα και αντικείμενα, στον κόσμο των αισθήσεων. Σενάριο, σκηνοθεσία, αφήγηση: Χριστίνα Παλαιολόγου. Μουσική, τραγούδι: Κατερίνα Μακρή. Animation, εικονογράφηση: Ελένη Τσάμπρα.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ

Μέσα στον Νοέμβριο φιλοξενείται για τέταρτη χρονιά στο Μέγαρο το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας (13 έως τις 21/11) με ένα πλούσιο πρόγραμμα προβολών για παιδιά, εφήβους και γονείς. Η φετινή διοργάνωση αποτελεί συμπαραγωγή του ATHICFF και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και υλοποιείται υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Αττικής, την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού Νεολαίας Δήμου Πειραιά, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και τη συνεργασία της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Καλλίστη.

Σε όλες τις εκπαιδευτικές δράσεις του Μεγάρου, θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα μέτρα υγειονομικής προστασίας.