Οταν ο μπαμπάς ξαφνικά μένει χωρίς δουλειά και μεγαλώνει τα παιδιά

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Άνεργος μπαμπάς στο σπίτι με τα παιδιά! Είδος συνεχώς αυξανόμενο στις κοινωνίες της δύσης, σύμφωνα με στατιστικές.  Την ίδια ώρα όμως που μπαμπάδες σκανδιναβικών χωρών πρόθυμα θα επιδιώξουν να μείνουν  στο σπίτι με το νεογέννητο μωρό, εκμεταλλευόμενοι τη γονική τους άδεια και τα επιδόματα πατρότητας,  στην Ελλάδα το όλο εγχείρημα συνδέεται κυρίως με δυσάρεστες επαγγελματικές συγκυρίες και καμία ενίσχυση ή επιδότηση από την πολιτεία.

Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανόν ο έλληνας μπαμπάς που μένει ξαφνικά χωρίς δουλειά ή είναι άνεργος για πολύ καιρό, να νιώσει ότι υποτιμάται η αξία του, σε αντίθεση με σένα –τη μαμά- που μπορείς πιο εύκολα να αισθάνεσαι την αξία σου  στο ρόλο της μητέρας που μένει στο σπίτι για να φροντίσει τα παιδιά.


Εκτός εάν τον βοηθήσεις να καταλάβει ότι είναι πολλά αυτά που μπορεί να προσφέρει μέσα από αυτό το ρόλο και ακόμα περισσότερα αυτά που όλη η οικογένεια έχει να κερδίσει! Πόσο εύκολο όμως είναι αυτό;

 

Κι όμως… ζορίζεται

Έτσι κι αλλιώς μια  απόλυση από μόνη της αποτελεί πλήγμα στην αυτοεκτίμηση ενός άνδρα.  Επιπλέον η αναγκαστική αντιστροφή των ρόλων, όταν εκείνος χρειάζεται να μείνει στο σπίτι φροντίζοντας τα παιδιά ενώ εσύ δουλεύεις, αποτελώντας πλέον το μόνο οικονομικό στήριγμα, μπορεί να διαταράξει τις ισορροπίες.

Όσο πιο βαθιά ριζωμένη μέσα του, είναι η παραδοσιακή αντίληψη ότι ο άνδρας πρέπει να είναι ο κυρίως «κουβαλητής» της οικογένειας τόσο πιο δύσκολα θα προσαρμοστεί στο νέο του ρόλο. Σημασία, ωστόσο, έχει και πως αισθάνεσαι εσύ γι’ αυτό. Αν εκείνος νιώσει ενδόμυχα ότι δεν τον αποδέχεσαι τότε η αυτοεκτίμησή του θα κλονιστεί ακόμα περισσότερο. Όλα αυτά μπορεί να αποδειχθούν επιβαρυντικοί παράγοντες για τη ψυχική του ισορροπία, κάτι το οποίο μάλιστα επιβεβαιώνουν και έρευνες.

 

Πιο συγκεκριμένα:

  • Το άγχος καθώς και πολλά σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα είναι διπλάσια στους ανέργους άνδρες απ' ότι στους εργαζόμενους, σύμφωνα με νορβηγική μελέτη.

 

  • Η απόλυση κάνει τους άντρες πιο επιρρεπείς στην κατάθλιψη σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Calgary.

 

  • Οι άνδρες που μένουν άνεργοι, είναι πολύ πιθανότερο να χωρίσουν και να πάρουν διαζύγιο από τις εργαζόμενες συζύγους τους, σύμφωνα με την αμερικανική έρευνα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, πράγμα που ισχύει ακόμα και για εκείνους οι οποίοι, πριν την απόλυση, είχαν ικανοποιητική σχέση στο γάμο τους.

 

  • Αν, λοιπόν, ο σύντροφός σου είναι άνεργος, μην αποκλείεις το ενδεχόμενο για μια πιθανή κρίση στη σχέση σας. Πιθανόν μάλιστα να μην αντιληφθείς αμέσως ότι εκείνος νιώθει άσχημα, γιατί οι άνδρες συχνά  αποφεύγουν να μοιραστούν τα συναισθήματά τους, το άγχος ή την απογοήτευσή τους και εκδηλώνουν κατάθλιψη με κλείσιμο στον εαυτό τους, ατονία, μείωση της σεξουαλικής διάθεσης αλλά και με άτυπα συμπτώματα όπως οξυθυμία ή επιθετικότητα.

 

Στήριξε τον!

Το πιο σημαντικό βήμα για να βοηθήσεις το σύντροφό σου να προσαρμοστεί ομαλά στο νέο του ρόλο είναι να νιώσει ότι εσύ πρώτη απ’ όλους τον αποδέχεσαι και δεν αμφισβητείς την αξία του επειδή βρίσκεται σε αυτή την επαγγελματική καμπή . Γι’ αυτό: 

 

  • Βοήθησε τον να μην το πάρει προσωπικά. Το γεγονός ότι έχασε τη δουλειά του  προέκυψε από μια γενικευμένη συγκυρία κι όχι από προσωπική αποτυχία.

 

  • Διατήρησε την ψυχραιμία και την αισιοδοξία σου αποφεύγοντας να παίζεις το ρόλο του θύματος ή να του ρίχνεις ευθύνες για τα όποια προβλήματα προκύπτουν.

 

  • Βοήθησέ τον  να καταλάβει ότι συνεχίζει να προσφέρει με άλλο τρόπο και μάλιστα η συμβολή του μπορεί να είναι πιο πολύτιμη και ουσιαστική. Εξάλλου το ότι αναλαμβάνει τη φροντίδα των παιδιών εξοικονομεί το ποσό που θα χρειαζόταν πιθανόν να δώσετε στον παιδικό σταθμό ή στη νταντά.

 

  • Δείξε του όλα όσα χρειάζεται να ξέρει σε ό,τι αφορά τη φροντίδα του μωρού ή των παιδιών.

 

  • Απόφυγε να επεμβαίνεις σε όλα ή να τον κρίνεις αυστηρά. Δεν χρειάζεται να τα κάνει όλα ακριβώς όπως εσύ.

 

  • Φρόντισε να του αφήνεις κάποιο χρόνο για τον εαυτό του για να χαλαρώνει και να παίρνει ανάσα από τα παιδιά.

 

  • Προέτρεψέ τον να βγαίνει συχνά έξω από το σπίτι π.χ. να κάνει κάποιο σπορ πράγμα που προάγει την καλύτερη διάθεση.

 

  • Συνεχίστε να λειτουργείτε σαν ομάδα επιδιώκοντας να κάνετε πράγματα μαζί. Έτσι δεν κινδυνεύετε να απομακρυνθείτε.

 

  • Μην εκφράζεις συχνά άγχος για τα οικονομικά γιατί μπορεί να το εκλάβει ως υπόγειο παράπονο ή αμφισβήτηση, αφού δεν μπορεί να σε βοηθήσει.

 

  • Ζητήστε βοήθεια από ειδικό αν ο σύντροφός σου έχει συμπτώματα κατάθλιψης, επεισόδια άγχους ή βίας.

 

Υπάρχει και η καλή πλευρά!

 

Όλο και περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι η επαφή του μπαμπά με τα παιδιά όταν αυτός συμμετέχει ενεργά στη φροντίδα τους μπορεί να έχει πολλές ευεργετικές επιπτώσεις. Πρώτα απ’ όλα δυναμώνει ο δεσμός των παιδιών με τον πατέρα ενώ από την άλλη ενισχύεται η αυτοπεποίθηση των παιδιών.

 

Επίσης κάποιες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι μπορεί να υπάρχει βελτίωση ακόμα και της μαθητικής τους επίδοσης. Επιπλέον ο ίδιος ο πατέρας συμμετέχοντας πιο ενεργά στην ανατροφή των παιδιών, ανακαλύπτει πλευρές του εαυτού του τις οποίες πιθανόν δεν του είχε δοθεί η ευκαιρία ν’ αναπτύξει όπως η τρυφερότητα, η μεγαλύτερη κατανόηση, η ευελιξία.

 

Γενικά, όμως, για να μπορέσει ο ίδιος να νιώσει καλά σ’ αυτόν τον ρόλο θα πρέπει πρώτα να κατανοήσει συνειδητά ότι ο ρόλος του μπαμπά στο σπίτι δεν είναι λιγότερο σημαντικός από το ρόλο του μπαμπά «κουβαλητή». Κυρίως να καταλάβει ότι ο μπαμπάς στο σπίτι συνεχίζει να προσφέρει στην οικογένεια πολλά, αλλά με άλλο τρόπο.

 

 

Διαβάστε περισσότερα στο www.paidimag.gr.