Μην κάνετε αυτό το λάθος αν θέλετε να μεγαλώσετε τον επόμενο Steve Jobs!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

"Το Μυστικό Πίσω από τις Επιτυχημένες Προσωπικότητες"

Δεν χρειάζεται ένα ήσυχο και αρμονικό σπίτι για να μεγαλώσεις τον επόμενο Steve Jobs ή τη Frida Kahlo. Τα παιδιά που μεγαλώνουν με γονείς που διαφωνούν τακτικά – με εποικοδομητικό τρόπο – μπορεί να γίνουν πιο δημιουργικοί ενήλικες, ανέφερε πρόσφατα ο Adam Grant, ψυχολόγος στο Wharton School του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, στο podcast "What Now? with Trevor Noah".


Αυτά τα παιδιά μπορούν επίσης να αναπτύξουν μεγαλύτερη ψυχική ανθεκτικότητα, έγραψε ο Grant σε ένα άρθρο του στους New York Times το 2017 – μια ικανότητα που οι επιτυχημένοι ενήλικες συνήθως αναπτύσσουν από νωρίς στη ζωή τους, όπως λένε οι ειδικοί.

Όταν ο Grant αναφέρεται στη διαφωνία, δεν εννοεί τις φωνές και τις κραυγές. Αντίθετα, η ιδέα είναι να δείχνουμε στα παιδιά μας παραγωγικές συζητήσεις, όπου και οι δύο πλευρές συμμετέχουν στον διάλογο, ακούγονται μεταξύ τους και, ιδανικά, φτάνουν σε μια υγιή συναίνεση.

Το να μεγαλώνεις σε ένα σπίτι με εποικοδομητική ένταση μπορεί να δείξει στα παιδιά ότι οι διαφωνίες δεν δημιουργούν απαραίτητα διαρκείς συγκρούσεις, αλλά μπορούν να οδηγήσουν σε δημιουργικούς τρόπους επίλυσης προβλημάτων, ανέφερε ο Grant.

 

"Αντί να αποδέχεσαι απλώς ή να υποτάσσεσαι σε ό,τι λέει μια αυθεντία, συνειδητοποιείς ότι υπάρχουν δύο διαφορετικές αυθεντίες ... και δεν συμφωνούν", είπε στο επεισόδιο του podcast, που δημοσιεύθηκε στις 15 Αυγούστου. "[Αυτό μπορεί] να οδηγήσει σε γνωστική πολυπλοκότητα, αλλά μπορεί επίσης να αυξήσει το θάρρος να αμφισβητήσεις το κατεστημένο, επειδή δεν υπάρχει μόνο μία σωστή απάντηση."

Μην κάνετε αυτό το λάθος αν θέλετε να μεγαλώσετε τον επόμενο Steve Jobs!

Πώς οι εποικοδομητικές διαφωνίες μπορούν να ενισχύσουν τη δημιουργικότητα Οι εποικοδομητικές διαφωνίες βοηθούν στο να διαμορφώνονται δημιουργικά παιδιά με πολλούς τρόπους, σύμφωνα με έρευνες.

Μια τέτοια μελέτη ζήτησε από ενήλικες στα πρώτα 30 τους να γράψουν "φανταστικές ιστορίες", και βρήκε ότι οι πιο δημιουργικές συμμετοχές σχετίζονταν με την έκθεσή τους σε γονικές συγκρούσεις κατά την παιδική ηλικία. Μια άλλη μελέτη βρήκε ότι οι πιο καινοτόμοι αρχιτέκτονες και επιστήμονες είχαν βιώσει κάποια επίπεδα τριβής μέσα στις οικογένειές τους.

"Αν κανείς δεν διαφωνεί ποτέ, είναι απίθανο να εγκαταλείψεις παλιούς τρόπους να κάνεις τα πράγματα, πόσο μάλλον να δοκιμάσεις νέους," έγραψε ο Grant. "Η διαφωνία είναι το αντίδοτο στην ομοφωνία ... δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή από την παιδική ηλικία για να μάθεις πώς να δίνεις – και να παίρνεις – μια διαφωνία."

Η οικοδόμηση της δημιουργικότητας δεν χρειάζεται να θυσιάσει την αίσθηση ασφάλειας ενός παιδιού: Μια μελέτη του 2009 παρατήρησε 235 οικογένειες και βρήκε ότι τα παιδιά ηλικίας 5 έως 7 ετών ένιωθαν πιο συναισθηματικά ασφαλή όταν οι γονείς τους διαφωνούσαν εποικοδομητικά. Όταν παρατηρήθηκαν ξανά τρία χρόνια αργότερα, έδειξαν μεγαλύτερη ενσυναίσθηση και ήταν πιο φιλικά στο σχολείο.

"Ένας καλός διάλογος δεν είναι πόλεμος. Δεν είναι καν αγώνας τραβήγματος του σχοινιού, όπου μπορείς να τραβήξεις τον αντίπαλό σου στην πλευρά σου αν τραβήξεις αρκετά δυνατά το σχοινί," έγραψε ο Grant στο βιβλίο του 2021, "Think Again: The Power of Knowing What You Don’t Know". "Είναι περισσότερο σαν έναν χορό που δεν έχει χορογραφηθεί ... Αν μπορείς να προσαρμόσεις τις κινήσεις σου στις δικές της, και την κάνεις να κάνει το ίδιο, είναι πιο πιθανό να καταλήξετε σε αρμονία."

Πηγή: Motherly