Mύθοι και αλήθειες για τα αντιοξειδωτικά!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Mύθοι και αλήθειες για τα αντιοξειδωτικά!Από την Αρετή Καφαντάρη,
BSc Marketing, MBA, Σύμβουλος Διατροφολόγος, Raw Food Chef, Juice Therapist

Αντιοξειδωτικά! Τι είναι; μύθοι και αλήθειες.


Τα τελευταία χρόνια ακούμε και διαβάζουμε πολλά σχετικά με τα αντιοξειδωτικά και όλες τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Τα αντιοξειδωτικά είναι αναμφίβολα αναπόσπαστο κομμάτι της καλής υγείας μας.

Για να καταλάβουμε όμως ακριβώς τι είναι και γιατί τελικά μας βοηθάνε τόσο πολύ θα δούμε πρώτα πολύ σύντομα πως λειτουργούν.

 

Τι είναι και πως λειτουργούν;

Η φυσιολογική κυτταρική διαδικασία ,μαζί βέβαια με τις “κακιές” μας συνήθειες όπως κάπνισμα, ηλιακή ακτινιβολία , στρες, πυροδοτούν το σώμα μας να παράγει μεγαλύτερο αριθμό από οξειδωμένα (κατεστραμένα) κύτταρα τα οποία ονομάζουμε ελεύθερες ρίζες. Με πολύ απλά λόγια όταν ένα μόριο χάσει ένα ηλεκτρόνιο, προσπαθεί να πάρει ένα ηλεκτρόνιο από κάποιο άλλο μόριο και έτσι δημιουργείται μια αλυσίδα η οποία μπορεί να καταστρέψει ακόμα και το DNA.

Στο σημείο αυτό έρχεται η ανάγκη των αντιοξειδωτικών που όπως λέει και το όνομα τους εμποδίζουν την οξείδωση των κυττάρων. Ένα αντιοξειδωτικό μόριο μπορεί να εξουδετερώσει τις ελεύθερες ρίζες δίνοντας ένα από τα δικά του ηλεκτρόνια λόγω του ότι έχει την ιδιαιτερότητα να διατηρεί την ισορροπία του ανακατανέμοντας τα ηλεκτρόνιά του.

Κάποια αντιοξειδωτικά παράγονται από το σώμα μας (η παραγωγή αυτή όμως μειώνεται σημαντικά όσο μεγαλώνουμε) και κάποια τα παίρνουμε από τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά αλλά και από το κρασί ή ακόμα και την σοκολάτα!

Ενώ υπάρχουν εκατοντάδες κατηγορίες αντιοξειδωτικών αυτές που γνωρίζουμε καλύτερα είναι τα φλαβονοειδή που βρίσκονται στην καθαρή σοκολάτα, η ρεσβερατρόλη που βρίσκεται στο κρασί αλλά και το λυκοπένιο που βρίσκεται στις ντομάτες! Και άλλα όμως γνωστά αντιοξειδωτικά περιέχουν βιταμίνες Α (βήτα-καροτίνη), C, E αλλά και κατεχίνες.

Μύθοι και αλήθειες!

Χρειαζόμαστε συμπληρώματα αντιοξειδωτικών για να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας.

Μύθος. Για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες, τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται σε μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά θα ήταν αρκετά για την καταπολέμηση στο μεγαλύτερο μέρος της βλάβης των ελεύθερων ριζών που συμβαίνουν στο σώμα. Επίσης μην ξεχνάμε ότι η απορροφησιμότητα των αντιοξειδωτικών από φυσικές πηγές είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι είναι από τα συμπληρώματα.

Τα αντιοξειδωτικά είναι σύμμαχοι στην αντιγήρανση.

Αλήθεια. Η κύρια αιτία της δευτερογενής γήρανσης είναι η μη σωστή ανανέωση και καταστροφή των κυττάρων που ωφείλεται στις ελεύθερες ρίζες. Όταν η διατροφή μας είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές τροφές τότε έχουμε ανατροπή σε μεγάλο βαθμό της καταστροφής των κυττάρων άρα και της γήρανσης.

Όλα τα αντιοξειδωτικά είναι ίδια.

Μύθος. Τα αντιοξειδωτικά, όπως είπαμε και πριν έρχονται σε πολλά διαφορετικά είδη, άρα έχουν και διαφορετικές ιδιότητες και διαφορετικούς ρόλους στην πρόληψη ή και την καταπολέμηση διαφόρων ασθενειών. Έτσι όταν η διατροφή μας είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές τροφές, μπορούμε να επωφεληθούμε από το πλήρες φάσμα των αντιοξειδωτικών.

Τι άλλο χρειαζόμαστε;

Και για το τέλος πάντα η ολιστική μας προσέγγιση!

Μειώστε έως και εξαφανίστε την ζάχαρη από την διατροφή σας. Σύμφωνα με μελέτη στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο η φρουκτόζη υφίσταται αντίδραση με πρωτεΐνες, η οποία οδηγεί σε ελεύθερες ρίζες που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή του ήπατος παρόμοια με αυτή που προκαλείται από το αλκοόλ.

Γυμναστείτε. Η άσκηση ενεργοποιεί την παραγωγή αντιοξειδωτικών, ενώ παράλληλα μειώνει και το οξειδωτικό στρες.