Τα μυστικά του επιτυχημένου θηλασμού: 5 χρήσιμες συμβουλές για νέες μαμάδες

Δημοσιεύθηκε στις

Ο θηλασμός είναι ό,τι πιο φυσικό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι εύκολος. Μάλιστα είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι το 60% των μητέρων στις ΗΠΑ δεν επιτυγχάνουν τους στόχους τους για το θηλασμό. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν 2 στις 3 μητέρες σταματούν το θηλασμό πριν να είναι έτοιμες. Οι λόγοι για αυτό είναι πολύπλοκοι, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι πολλές μητέρες στερούνται τα «εργαλεία» και την υποστήριξη που χρειάζονται για να είναι επιτυχείς.

Ακολουθούν 5 πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αψηφήσετε τις πιθανότητες, να προετοιμάσετε τον εαυτό σας και να επιτύχετε τους στόχους σας για το θηλασμό με αυτοπεποίθηση.


5 βήματα 

1.Παρακολουθήστε ένα προγεννητικό μάθημα θηλασμού

Ο θηλασμός είναι φυσικός, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι εύκολος. Στην πραγματικότητα, για πολλές μητέρες είναι πολύ πιο δύσκολος και λιγότερο διαισθητικός από ό,τι αναμενόταν. Υπάρχουν εκπληκτικά ΠΟΛΛΑ που πρέπει να γνωρίζετε για το τάισμα των μωρών! Η παρακολούθηση ενός μαθήματος θηλασμού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε τι είναι φυσιολογικό, τι δεν είναικαι πότε πρέπει να αναζητήσετε βοήθεια.

Θα έχετε επίσης τα εργαλεία που χρειάζεστε για να αποτρέψετε και να ξεπεράσετε τις κοινές παγίδες του θηλασμού. Μια σταθερή παροχή γάλακτος δεν είναι αποτέλεσμα καλής τύχης: υπάρχουν ρεαλιστικά και πρακτικά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να επιτύχετε αυτά τα αποτελέσματα. Αλλά χωρίς τα κατάλληλα «εργαλεία», μπορεί να νιώθετε συγκλονισμένες και απροετοίμαστες. Δεν θα μετανιώσετε για την επένδυση! Ένα μάθημα θηλασμού μπορεί να σας επιτρέψει να ξοδέψετε λιγότερα
χρόνο να αγχώνεστε για τους θηλασμούς και περισσότερο χρόνο να δένεστε με το μωρό σας.

2. Μιλήστε με τον σύζυγό σας ή και για την οικογένεια για το πώς μπορούν να σας βοηθήσουν.

Εσείς αποφασίζετε πώς θα ταΐζετε το μωρό σας, αλλά το να έχετε τον σύντροφό σας ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς σας ή κάποια νταντά να σας στηρίζουν είναι εξαιρετικά χρήσιμο. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζουν πώς να σας βοηθήσουν, ειδικά αυτούς τους πρώτους μήνες. Για παράδειγμα, μπορείτε να τους βάλετε να σας βοηθήσουν με τις αλλαγές πάνας, το μπάνιο του μωρού σας, τις δουλειές του σπιτιού, το μαγείρεμα ή απλώς να κρατούν το μωρό σας ανάμεσα στα ταΐσματα, ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτόν τον χρόνο για να ξεκουραστείτε και να ανακάμψετε. Ο ερχομός ενός μωρού μπορεί να είναι μια δύσκολη και εξαντλητική μετάβαση, ανεξάρτητα από τον τρόπο που θα επιλέξετε να ταΐζετε το μωρό σας, οπότε μην ντρέπεστε να εκφράσετε τις ανάγκες σας και τους τρόπους με τους οποίους οι άλλοι μπορούν να βοηθήσουν.

3. Επιλέξτε έναν παιδίατρο που υποστηρίζει το θηλασμό

Όταν πρόκειται για την επίτευξη των στόχων σας όσον αφορά το θηλασμό, η υποστήριξη του παιδιάτρου του μωρού σας μπορεί νανα είναι ανεκτίμητη. Ενώ πολλές μητέρες εμπιστεύονται τους παιδίατρους τους για συμβουλές σχετικά με τη βρεφική διατροφή, δεν είναι όλοι οι ιατροί γνώστες του μητρικού θηλασμού, ιδιαίτερα του παρατεταμένου θηλασμού. Η έλλειψη τεχνογνωσίας και κατάρτισης στον τομέα του θηλασμού μπορεί να οδηγήσει σε κακές συστάσεις ή σε περιττές παρεμβάσεις.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι παιδίατροι είναι πολύ υποστηρικτικοί και ενημερωμένοι και μπορεί ακόμη και να κατέχουν πιστοποιητικά από σεμινάρια γαλουχίας. Μπορείτε να ρωτήσετε τους φίλους σας ήμτον γυναικολόγο σας ή τη μαία σας για να σας βοηθήσουν να βρείτε έναν φιλικό προς τον θηλασμό παιδίατρο στην περιοχή σας, ο οποίος ευθυγραμμίζεται με τους στόχους και τις αξίες σας.

4. Βρείτε φίλους και μέλη της οικογένειας με θετικές εμπειρίες θηλασμού

Οι άνθρωποι λατρεύουν να μοιράζονται τις τραυματικές ιστορίες γέννησης και θηλασμού τους με τις έγκυες μητέρες (μπορούμε να σταματήσουμε να το κάνουμε αυτό;!). Αντί να εστιάζετε στις κακές εμπειρίες, αναζητήστε φίλους ή μέλη της οικογένειας που είχαν θετικές εμπειρίες θηλασμού. Αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να είναι πολύτιμοι όταν χρειαστείτε βοήθεια, ενθάρρυνση ή ένα αυτί που θα σας ακούει καθ' όλη τη διάρκεια του ταξιδιού σας στο θηλασμό.

5.Εάν τα πράγματα ξεφύγουν από την πορεία τους, αναζητήστε γρήγορα βοήθεια 

Τέλος, αν κάτι δεν φαίνεται να είναι σωστό, θυμηθείτε να ζητήσετε γρήγορα βοήθεια από έναν σύμβουλο γαλουχίας, σε κάποιο μαιευτήριο, ο οποίος μπορεί να σας διδάξει πώς να να προστατέψετε την προσφορά γάλακτος σας, ενώ θα επανέρχεστε στην πορεία σας.

Μια σημείωση σχετικά με την επίτευξη των στόχων σας για το θηλασμό

Να θυμάστε ότι μόνο εσείς αποφασίζετε πώς θα ταΐζετε το μωρό σας. Η καλύτερη επιλογή σίτισης για την οικογένειά σας μπορεί να είναι διαφορετική από την καλύτερη επιλογή για την οικογένεια του φίλου σας, και αυτό είναι ΟΚ.