Κορονοϊός: Πόσο ασφαλές είναι να ταξιδέψεις με παιδιά εν μέσω της πανδημίας;

Το καλοκαίρι ξεκίνησε οι άδειες των εργαζόμενων γονέων πλησιάζουν και εκείνοι με την σειρά τους αναρωτιούνται αν είναι ασφαλές να οργανώσουν ένα οικογενειακό ταξίδι για τις καλοκαιρινές τους διακοπές στην διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Δυστυχώς δεν υπάρχει απάντηση στο ερώτημα αυτό. Αυτό που λένε όμως οι επιδημιολόγοι είναι ότι από την στιγμή που θα χρειαστείς αεροπλάνο ή καράβι για να ταξιδέψεις και θα μείνεις σε ένα ξενοδοχείο παίρνεις σίγουρα ένα ρίσκο.

Από τη Μαρία Αντωνίου

Πώς θα αποφασίσεις τελικά αν θα ταξιδέψεις μαζί με την οικογένειά σου; Ή πώς μπορείς να μειώσεις τον κίνδυνο;

Αναλογίσου αρχικά τις παρακάτω ερωτήσεις:

Ο κορονοϊός εξαπλώνεται εκεί που έχεις σκοπό να ταξιδέψεις;

 1. Μήπως ο κορονοϊός εξαπλώνεται εκεί που μένεις εσύ; Αν συμβαίνει αυτό υπάρχει η πιθανότητα να μην μεταφέρεις εσύ τον ιό εκεί που θα ταξιδέψεις.
 2. Θα έχεις με τους συνταξιδιώτες σου τουλάχιστον 2 μέτρα απόσταση όπως προτείνουν οι ειδικοί προκειμένου να περιοριστούν οι πιθανότητες να προσβληθείς από τον ιό;
 3. Υπάρχουν άτομα που θα έρθουν μαζί στο ταξίδι και ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες; Οι μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι ή οι άνθρωποι που έχουν υποκείμενο νόσημα ανήκουν σε αυτές τις ομάδες και κινδυνεύουν περισσότερο εάν κολλήσουν τον ιό.
 4. Μήπως ζεις με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες; Αν ναι τότε στην περίπτωση που μολυνθείς εσύ από τον ιό κατά την διάρκεια του ταξιδιού σου και είσαι ασυμπτωματικός, όταν γυρίσεις είναι πιθανό να μεταφέρεις τον ιό στους αγαπημένους σου.

Εάν δεν μπορείς ακόμα να οργανώσεις με σιγουριά αυτό το ταξίδι, εάν δεν μπορείς να αποφασίσεις τότε σκέψου και τα παρακάτω...

Οι επιδημιολόγοι ορίζουν ως παράγοντες μετάδοσης του COVID-19 τον χρόνο, την απόσταση, τους ανθρώπους και το μέρος. Το επιθυμητό λοιπόν είναι να περάσεις τον λιγότερο δυνατό χρόνο, έχοντας την μεγαλύτερη δυνατή απόσταση με έναν μικρό αριθμό ατόμων, σε έναν μεγάλο χώρο και κατά προτίμηση εξωτερικό. Επειδή λοιπόν το να ταξιδέψεις με τρένο, πλοίο ή αεροπλάνο δεν προϋποθέτει όλα αυτά – αλλά τα ακριβώς αντίθετα- οι οικογένειες καλούνται να επιλέξουν μόνες τους αν είναι ασφαλές να ταξιδέψουν κι αν νιώθουν καλά με αυτό.

Πριν ταξιδέψεις λοιπόν διάβασε πως μπορείς να μειώσεις τον κίνδυνο σύμφωνα με του ειδικούς

Είναι ασφαλές να μετακινηθείς με αεροπλάνο;

Οι εταιρίες αερογραμών κάνουν ότι μπορούν προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού και να εξασφαλίσουν ασφάλεια για τους επιβάτες τους. Ελέγχουν τις θερμοκρασίες, μειώνουν την επαφή, επιμένουν στην βαθιά καθαριότητα και τροποποιούν ανάλογα με τις αποστάσεις τις διαθέσιμες θέσεις. Βέβαια κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί 100% ασφάλεια μιας και κάθε εταιρεία ακολουθεί τις δικές της πρακτικές.

Δύο είναι οι βασικοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να προσβληθείς από τον ιό ταξιδεύοντας με το αεροπλάνο: είτε να κάθεσαι κοντά σε κάποιον που έχει τον ιό είτε να έρθεις σε επαφή με μολυσμένη επιφάνεια

Προκειμένου λοιπόν να μειώσεις αυτές τις δύο πιθανότητες χρειάζεται:

Να μάθεις τα πάντα για την αεροπορική εταιρεία με την οποία θα ταξιδέψεις, την θέση που θα κάθεσαι και τις πολιτικές που εφαρμόζει, την διαδικασία του check-in κ.τ.λ.

 • Να έχεις το ταξιδιωτικό πάσο στο κινητό σου
 • Να διαλέξεις την θέση σου- μακριά από άλλους επιβάτες
 • Να πάρεις μαζί σου λίγα πράγματα και ύστερα να καθαρίσεις τις επιφάνειες των αποσκευών σου.
 • Να φοράς μάσκα – προφανώς!-
 • Να φας πριν επιβιβαστείς ώστε να μην χρειαστεί να βγάλεις την μάσκα
 • Να έχεις προμηθευτεί μαντηλάκια και αντισηπτικό
 • Το θετικό είναι πως στα αεροπλάνα υπάρχει ο αέρας φιλτράρεται όπως και στα νοσοκομεία. Επομένως οι πιθανότητες να αρρωστήσεις είναι πολύ λίγες ακόμη κι αν κάποιος μέσα στο αεροπλάνο είναι άρρωστος.

Όσον αφορά τα ταξίδια στο εξωτερικό οι ειδικοί δεν τα προτείνουν και ακόμη κι αν σε κάποιες χώρες επιτρέπεται να πραγματοποιηθούν τέτοια ταξίδια επιβάλλεται καραντίνα 14 ημερών από την μέρα επιστροφής σου

Είναι ασφαλής η διαμονή σε ξενοδοχείο;

Τα ξενοδοχεία σίγουρα εξ ορισμού δεν πληρούν τα κριτήρια «χρόνου, απόστασης, ανθρώπων και χώρου» που προαναφέρθηκαν.

Προκειμένου να μειώσεις το ρίσκο μπορείς να  μειώσεις τον χρόνο που περνάς στην ρεσεψιόν, στο ασανσέρ, στο εστιατόριο του ξενοδοχείου, ή στην εσωτερική πισίνα  να φοράς πάντοτε μάσκα, να πλένεις τα χέρια σου και να μειώσεις τον αριθμό των ανθρώπων που εισέρχονται στο δωμάτιό σου.

Είναι ασφαλές να ταξιδέψεις με αμάξι;

Το να ταξιδέψεις με αμάξι μαζί με τα άλλα μέλη της οικογένειάς σου που βλέπεις καθημερινά είναι ασφαλές, λένε οι ειδικοί.

Είναι ασφαλές το κάμπινγκ;

Το κάμπινγκ αποτελεί τις ιδανικές διακοπές για ορισμένες οικογένειες και συγκριτικά με τις άλλες μορφές διακοπών θεωρείται από τις πιο ασφαλείς επιλογές.

Αν λοιπόν πας για κάμπινγκ οργανωμένο, χωρίς συνωστισμό και μόνο με τα μέλη της οικογένειάς σου μειώνεται κατά πολύ ο κίνδυνος προσβολής από τον ιό. Αν όμως πας μαζί με άλλη οικογένεια ή χρησιμοποιείς δημόσιες τουαλέτες και άλλες δημόσιες παροχές που μπορεί να προσφέρονται τότε αυξάνεις τον κίνδυνο.

Είναι ασφαλές να νοικιάσεις ένα σπίτι για διακοπές μαζί με μία άλλη οικογένεια;

Εάν και οι δύο οικογένειες έχουν περιορίσει τις συναναστροφές τους με άλλους, μπορούν να συμφωνήσουν για τους κανόνες υγιεινής που θα ακολουθούν, τηρούν τα μέτρα πριν και κατά την διάρκεια του ταξιδιού τότε ναι, το να ταξιδέψεις και να μείνεις με μία άλλη οικογένεια αποτελεί μια καλή επιλογή για αυτό το καλοκαίρι.

Συμπέρασμα: Είτε τελικά ταξιδέψεις είτε όχι να τηρείς τους βασικούς κανόνες: πλένουμε τα χέρια μας και φοράμε μάσκα!