Kinder: Πάσχα χωρίς τα γνωστά σοκολατένια αυγά - Ανακαλούνται από την ελληνική αγορά!

Δημοσιεύθηκε στις

Το Πάσχα το έχουμε συνδυάσει με τα πασχαλινά σοκολατένια αυγά, που ιδίως οι νονοί κάνουμε δώρο στα βαφτιστήρια μας. Μάλιστα τα σοκολατένια αυγά Kinder - έκπληξη είναι τα πιο γνωστά και τα πιο περιζήτητα. Ωστόσο φέτος θα τα αποφύγουμε, λόγω κινδύνου σαλμονέλας. Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), ανακαλεί όλα τα πασχαλινά αυγά της Kinder, για προληπτικούς λόγους, καθώς εμφανίστηκαν κερούσματα της συγκεκριμένης δηλητηρίασης σε πολλές χώρες (τουλάχιστον οκτώ), της Ευρώπης.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και στην χώρα μας με τα προϊόντα της Kinder, μετά το κλείσιμο εργοστασίου της Ferrero στο Βέλγιο.

Ο ΕΦΕΤ εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία καλεί τους πολίτες να μην καταναλώσουν τα αυγά Kinder και τα αποσύρει από την αγορά.  

Η εξέλιξη αυτή έρχεται όπως αναφέρει ο ΕΦΕΤ μετά την αδυναμία της παραγωγού επιχείρησης «Ferrero Ardennes», που εδρεύει στο Βέλγιο, να διασφαλίσει την ασφάλειά τους.

Η ανακοίνωση του ΕΦΕΤ:

Ο ΕΦΕΤ στο πλαίσιο της συνεργασίας του με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όσον αφορά στην προληπτική ανάκληση προϊόντων Kinder λόγω πιθανής παρουσίας σαλμονέλας, ενημερώνει ότι η εν λόγω ανάκληση επεκτείνεται πλέον στο σύνολο των προϊόντων Kinder Schokobons και Kinder Surprise Maxi των 100gr , ανεξαρτήτου παρτίδας. Η εν λόγω εξέλιξη οφείλεται στην αδυναμία της παραγωγού επιχείρησης «Ferrero Ardennes”, που εδρεύει στο Βέλγιο, να διασφαλίσει την ασφάλειά τους.

Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα να μην τα καταναλώσουν και να επικοινωνήσουν με το τμήμα εξυπηρέτησης καταναλωτών της εταιρείας “Ferrero International S.A. Greece ΜΕΠΕ» στην ηλεκτρονική διεύθυνση info.ferrero.gr@ferrero.com

Ο Ε.Φ.Ε.Τ συνεχίζει τους σχετικούς ελέγχους και σε κάθε νεότερη εξέλιξη θα ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό (έκδοση Δελτίων Τύπου είτε μέσω της ιστοσελίδας του Ε.Φ.Ε.Τ. www.efet.gr )

«Λουκέτο» στο εργοστάσιο της Kinder στο Βέλγιο μετά το σκάνδαλο με τη σαλμονέλα

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων (AFSCA) του Βελγίου ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή να σταματήσει η παραγωγή του εργοστασίου σοκολάτας Kinder, όπου εντοπίστηκε μόλυνση με σαλμονέλα, αποδοκιμάζοντας «τις ελλιπείς πληροφορίες» που παρείχε ο ιταλικός κολοσσός ειδών ζαχαροπλαστικής Ferrero.

«Έπειτα από έρευνες και μετά τις διαπιστώσεις των τελευταίων ωρών ότι οι πληροφορίες που παρείχε η Ferrero είναι ελλιπείς, η Υπηρεσία προχωρά στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας του εργοστασίου παραγωγής της Ferrero στο Αρλόν» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η AFSCA, η οποία δίνει επίσης εντολή για την ανάκληση όλων των προϊόντων της Kinder που παρασκευάστηκαν από το εργοστάσιο αυτό.

Ανακαλούνται και στην Ελλάδα σοκολατάκια Kinder – Κίνδυνος σαλμονέλας

Η σαλμονέλα «χτυπά» την Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) διερευνούν την έξαρση της σαλμονέλωσης που σχετίζεται με συγκεκριμένα σοκολατοειδή, σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Όπως αναφέρει το δελτίο τύπου της EFSA «μια έξαρση, οφειλόμενη στο μονοφασικό βακτήριο Salmonella Typhimurium εξελίσσεται με ταχύ ρυθμό σε 7 χώρες της ΕΕ, καθώς και στη Βρετανία. Έως τις 5 Απριλίου είχαν αναφερθεί 134 κρούσματα, παιδιά κάτω των 10 ετών κατά το πλείστον. Το πρώτο περιστατικό σαλμονέλωσης καταγράφηκε στις 7 Ιανουαρίου 2022 στη Βρετανία και, από τις 17 Φεβρουαρίου και εξής, παρατηρήθηκαν κρούσματα σε άλλα σημεία της Ευρώπης.

«Η έξαρση χαρακτηρίζεται από ένα ασυνήθιστα αυξημένο μερίδιο παιδιών τα οποία νοσηλεύονται, ορισμένα εξ αυτών με σοβαρά κλινικά συμπτώματα, όπως η αιματώδης διάρροια. Η ταυτοποίηση των κρουσμάτων έγινε με προηγμένες μοριακές μεθόδους ανίχνευσης, οι οποίες δεν είναι διαθέσιμες σε όλες τις χώρες και, κατά συνέπεια, ενδέχεται να υπάρχουν και άλλα, μη καταγεγραμμένα περιστατικά».

Το πρόβλημα της σαλμονέλας εντοπίζεται στις εγκαταστάσεις της σοκολατοβιομηχανίας Ferrero Ardennes, στην Αρλόν του Βελγίου. Η τοπική Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων (AFSCA) ανακοίνωσε ότι διέταξε τη διακοπή της παραγωγής στο εν λόγω εργοστάσιο και ταυτόχρονα επέκρινε τη μητρική εταιρεία των Kinder, τον ιταλικό γίγαντα στον κλάδο της μαζικής ζαχαροπλαστικής Ferrero για πλημμελή παροχή πληροφοριών.

Η σχετική ανακοίνωση της AFSCA αναφέρει ότι «έπειτα από έρευνες και μετά τις διαπιστώσεις των τελευταίων ωρών ότι οι πληροφορίες που παρείχε η Ferrero είναι ελλιπείς, η Υπηρεσία προχωρά στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας του εργοστασίου παραγωγής της Ferrero στο Αρλόν».

H Ferrero, πάντως, αναφέρει πως έχει εντοπίσει την προέλευση της σαλμονέλας, σε ένα φίλτρο, στην Έξοδο 2 των δεξαμενών αποθήκευσης πρώτων υλών. Το φίλτρο που μετατράπηκε σε αποικία του επιβλαβούς βακτηρίου, έχει ήδη αντικατασταθεί.

Παρόλ' αυτά, διάφορα προϊόντα σοκολάτας Kinder, συμπεριλαμβανομένων των διάσημων σοκολατένιων αυγών, ανακαλούνται σε όλη την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

«Λυπούμαστε βαθύτατα γι' αυτό το ζήτημα και θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις αρχές για τη διαρκή συνεργασία και τις συστάσεις. Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά την ασφάλεια των τροφίμων και κάθε μέτρο το οποίο λαμβάνουμε υπαγορεύεται από την αφοσίωσή μας στη φροντίδα των καταναλωτών» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ferrero Rocher. Η οποία, όπως είναι εύλογο, υφίσταται τεράστια ζημία, καθώς η κρίση της σαλμονέλας συνέπεσε με το Πάσχα, μια περίοδο εκτίναξης για τη ζήτηση και την κατανάλωση σοκολατένιων αυγών.