Καρκίνος της μήτρας: Ξεκινούν οι δωρεάν εξετάσεις – Πότε ανοίγουν τα ραντεβού

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Η πρόληψη σώζει ζωές... Την επέκταση του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο “Σπύρος Δοξιάδης” ανακοίνωσαν σήμερα, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και η γενική Γραμματέας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, μετά τον καρκίνο του μαστού, το πρόγραμμα επεκτείνεται στις προληπτικές εξετάσεις και για τον καρκίνο της μήτρας.


Μέσα στον Δεκέμβριο, οι δικαιούχοι του νέου προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου «Σπύρος Δοξιάδης» για τον καρκίνο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, θα λάβουν τα πρώτα SMS για να προγραμματίσουν το δωρεάν ραντεβού με δημόσιες δομές υγείας ή τον γιατρό τους.

Πρόκειται για 2,5 εκατ. γυναίκες από 21 έως 65 ετών, οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν δωρεάν τεστ ΠΑΠ (thin prep, HPV DNA τεστ για τις ηλικίες από 30 έως 65 ετών), κολποσκόπηση, βιοψία και δωρεάν κλινική εξέταση από γυναικολόγο.
Στόχος του προγράμματος είναι η εξάλειψη των νέων διαγνώσεων έως το 2030 για τον ιό HPV και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Η Ε.Ε. κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις καθυστερημένες διαγνώσεις

Η ΕΕ έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις καθυστερημένες διαγνώσεις, σύμφωνα με τη γενική γραμματέα. Ενώ η χώρα μας μέχρι σήμερα, δεν είχε εκπονήσει προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου.

Όπως παραδέχθηκε η κυρία Αγαπηδάκη, η χώρα μας υστερεί στον τομέα της πρόληψης στη δημόσια υγεία, διότι οι πολιτικές εστιάζουν κυρίως στα νοσοκομεία και τη θεραπεία των ασθενών.

Δωρεάν εξετάσεις για καρδιαγγειακά νοσήματα και άλλους καρκίνους

Όπως ανακοίνωσε ο Θανάσης Πλεύρης, σύντομα θα έρθουν και νέα προγράμματα δωρεάν ελέγχου για την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνο του παχέως εντέρου.

«Στόχος μας είναι να μειωθεί η θνησιμότητα 30% μέχρι το 2030. Αυτό θα φέρει αλλαγή στους δείκτες υγείας της χώρα μας», τόνισε ο υπουργός.

Η πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων αφορά 5,5 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες και θα υλοποιηθεί μέσω του θεσμού του προσωπικού γιατρού.

Το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του παχέως εντέρου που προβλέπει τη διενέργεια κολονοσκόπηση και άλλων εξετάσεων, οι οποίες σύντομα θα ανακοινωθούν.

Επίσης, σύντομα θα υπάρξουν δράσεις και για την πρωτογενή πρόληψη, όπως η παιδική παχυσαρκία.

Πηγή: iatropedia.gr