Η Κιβωτός του Κόσμου στο Μαμά-δες: Μια συνέντευξη αγάπης και προσφοράς που αξίζει να δεις

Δημοσιεύθηκε στις

Η εκπομπή "Μαμά-δες" συνάντησε την "Κιβωτό του Κόσμου" και δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο συγκινητική και γενναιόδωρη συνέντευξη. Το ζευγάρι που ξεκίνησε αυτό το έργο νιώθοντας μεγάλη ανάγκη να βοηθήσει είναι ο Πατήρ Αντώνιος Παπανικολάου και η Πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργάντη που βλέποντας τις συνθήκες στην περιοχή που διέμεναν αισθάνθηκαν ότι δεν γίνεται να μείνουν αμέτοχοι. Μιλούν για την αρχή, τον τρόπο που τα παιδιά βιώνουν αυτή τη βοήθεια και φροντίδα αλλά και όλη την εξέλιξη του έργου τους.

από τη Βέρα Πάρδου


"Μια μεγάλη οικογένεια όπως υπερηφανεύονται τα παιδιά μας εδώ. Αυτό που ονειρεύονται είναι μια ιδανική οικογένεια, αυτό εμείς προσομοιάζουμε εδώ και τους βοηθάμε να ονειρεύονται τη δική τους μελλοντική οικογένεια που θα είναι όμορφη, σωστή, ευτυχισμένη χωρίς όλα αυτά που βίωσαν στη μικρή τους ηλικία", είναι τα πρώτα λόγια του πατήρ Αντώνιου που χαμογελούν τα μάτια του όταν μιλάει για αυτά τα παιδιά, τα παιδιά του στην ουσία.

"Δεν υπήρχε σχέδιο όσο αναφορά την Κιβωτό, αλλά υπήρχε πολύ μεγάλη ανάγκη". Έκανα έναν εσωτερικό διάλογο, είμαι παπάς εντός των τοιχών; ή πρέπει να ανοίξω την πόρτα, να βγω προς τα έξω, να λειτουργήσω και προς τα έξω;" ήταν κάποιες από τις σκέψεις του όταν έβλεπε πως η εγκληματικότητα στην περιοχή του ήταν αυξημένη και υπήρχε μεγάλο ποσοστό χρηστών σε ουσίες συνειδητοποιώντας ότι πολλά παιδιά δεν καταφέρνουν καν να μεγαλώσουν. Την απόφαση που πήρε τη βλέπουμε όλοι εδώ σήμερα!

"Ο αθλητισμός ήταν ένα μέσο που βοήθησε τον πάτερ να πλησιάσει τα παιδιά. Μετά αυτό που ακολούθησε ήταν να νοικιάσουμε έναν χώρο όπου εκεί τα παιδιά θα είχαν τη βασική φροντίδα που δεν είχαν από την οικογένεια τους" μας αποκαλύπτουν και οι δυο καθώς μιλούν για τις πρώτες στιγμές αυτού του εγχειρήματος και τη συνέχεια του όταν πια έφτασαν να προστατεύουν 200 παιδιά και χρειάστηκε μεγαλύτερος χώρος.

"Μαμά Πρεσ, το Πρεσβυτέρα είναι μεγάλο οπότε ένα μικρό πριν 23 χρόνια τη το έκοψε και από τότε έχει μείνει" λένε γελώντας ενώ αρκετά παιδάκια παραδέχεται πως την φωνάζουν μαμά. Ανεξαρτήτως τίτλου και ονομασίας για αυτά τα πανέμορφα πλάσματα που χρειάζονται αγάπη και φροντίδα μάνα τους είναι. "Σ` όλη την Ελλάδα, βοηθούμε τα παιδιά να αποκτήσουν και επαγγελματική κατάρτιση μέχρι τα 18 τους και ταυτόχρονα να μπορούν να γνωρίζουν και τις αγροτικές τέχνες. Είναι περίπου 10 σπίτια φιλοξενίας".

Μάλιστα η "Κιβωτός του Κόσμου" αποτελεί τον μοναδικό χώρο φιλοξενίας όπου μπορούν να μείνει μια ανήλικη μητέρα με το παιδί της χωρίς να χρειάζεται να χωριστούν. "Δεν υπάρχει μεγαλύτερη θεωρώ κακοποίηση από το να απομακρυνθεί το παιδί από τη μητέρα".

"Τρία πράγματα ένα παιδί χρειάζεται, θέλει να έχει την αγάπη, θέλει να έχει ερεθίσματα για να μπορεί να εξελιχθεί και θέλει και την αποκλειστικότητα. Την αποκλειστικότητα για τα μικρά παιδιά είναι να έχω τον δικό μου μπαμπά και τη δική μου μαμά" για αυτό και πλέον όπως μας γνωστοποιούν προσπαθούν όλο και περισσότερα να κάνουν την αναδοχή πράξη.

Στο βίντεο αναφέρονται περισσότερες λεπτομέρειες καθώς και μαρτυρίες από τα πρώτα παιδιά που βρέθηκαν δίπλα σ` αυτό το ζευγάρι και βοηθήθηκαν βλέποντας τώρα την εξέλιξη τους, νιώθοντας ευγνώμονες και βιώνοντας την "Κιβωτό του Κόσμου" όπως ισχυρίζονται ως μια μεγάλη οικογένεια. Μπορείτε παράλληλα να δείτε τους τρόπους προσφοράς σ` αυτό το ανεκτίμητο έργο.