Γιατί τα παιδιά που περπατούν πιο συχνά ξυπόλητα αναπτύσσονται καλύτερα;

Δημοσιεύθηκε στις

Γιατί τα παιδιά που περπατούν πιο συχνά ξυπόλητα αναπτύσσονται καλύτερα;

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα, η βέλτιστη ανάπτυξη των ποδιών των παιδιών σας μπορεί να επιτευχθεί με την απουσία των υποδημάτων. Ναι, καλά διαβάσατε. Τα δύσκαμπτα και πιεστικά παπούτσια μπορεί να προκαλέσουν παραμορφώσεις, αδυναμία και περιορισμένη κινητικότητα.


Κι άλλες έρευνες, όμως, ενισχύουν τα ευρήματα αυτά.

 • Μια μελέτη του περιοδικού "Bone and Joint" του 1992 υποστήριξε ότι η χρήση παπουτσιών στην πρώιμη παιδική ηλικία είναι επιζήμια για την ανάπτυξη μιας κανονικής καμάρας.
 • Μια μελέτη του 2008 για το περπάτημα και τη στάση διαπίστωσε ότι τα πιο λεπτά και πιο ευέλικτα παπούτσια παρεμπόδιζαν τη φυσική κίνηση των ποδιών των παιδιών πολύ λιγότερο από τα συμβατικά παπούτσια. Οπότε, οι συγγραφείς της μελέτης συνέστησαν στους γονείς να φορούν στα παιδιά τους πολύ λεπτά παπούτσια.
 • Το 2008, το περιοδικό "Foot and Ankle Syrgery" δημοσίευσε μια ανασκόπηση που συνιστούσε τα μικρά παιδιά να μη φορούν αθλητικά παπούτσια, τα οποία είναι τόσο ευέλικτα όσο τα πόδια τους. Η έρευνα υποστήριζε ότι οι δυνάμεις πρόσκρουσης που επηρεάζουν το πόδι ενός παιδιού κατά τη διάρκεια του αθλητισμού είναι αρκετά μικρές, ώστε να μην είναι απαραίτητη η πρόσθετη επένδυση. Κι αυτό, γιατί τα παπούτσια με μαξιλαράκια και επένδυση παρεμποδίζουν τη φυσική κίνηση του ποδιού και μπορούν να προκαλέσουν επιβλαβή πίεση στο πόδι, αλλά και να παρεμποδίσουν την υγιή ανάπτυξη των οστών και των μυών.
 • Έρευνα του 2011 στο περιοδικό "Foot and Ankle Research", διαπίστωσε ότι τα παπούτσια αλλοιώνουν τα πρότυπα βάδισης των παιδιών. Ένα αξιοσημείωτο συμπέρασμα ήταν ότι η χρήση των υποδημάτων μειώνει την κίνηση των ενδογενών μυών του ποδιού, συμβάλλοντας πιθανώς στην αδυναμία των μυών αυτών. Στην πραγματικότητα, οκτώ από τα εννέα φάσματα κίνησης που μετρούν την κίνηση των ποδιών μειώθηκαν σε άτομα που φορούσαν παπούτσια.

 

 

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το πόδι είναι περίπλοκο. Κάθε πόδι έχει 200.000 απολήξεις νεύρων μόνο στο πέλμα. Επιπλέον, το πόδι και ο αστράγαλος φιλοξενούν 26 οστά, 33 αρθρώσεις και πάνω από 100 μυς, τένοντες και συνδέσμους. Δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι η μεταβολή της κίνησης αυτού του σύνθετου ιστού δομών θα δημιουργούσε ένα κύμα αλλαγών.

Η Jessi Stensland, ιδρύτρια του FeetFreex και αρκετά αθλητικό τύπος, δήλωσε: «Από τη στιγμή που τα παιδιά βάζουν παπούτσια, βαδίζουν με τον λάθος τρόπο». Η Stensland εξηγεί ότι το πόδι έχει σχεδιαστεί για να επεξεργάζεται μια τεράστια ποσότητα αισθητηριακής εισόδου και για να κινείται με διάφορους, περίπλοκους τρόπους. Όταν βάζετε σε ένα παιδί ηλικίας 18 μηνών παπούτσια, του στερείτε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει τα πόδια του σωστά.

"Αντίθετα, όταν περπατάμε ξυπόλυτοι σε μια σειρά επιφανειών, τα πόδια μας προσαρμόζονται αναπτύσσοντας μυϊκή μάζα και μαλακή επένδυση για να μας προστατεύσουν και να υποστηρίξουν πλήρως την υγιή κίνηση σε όλες τις επιφάνειες", εξηγεί η Stensland. Και συνεχίζει: "Ένα παπούτσι με  ελαφρώς ανυψωμένη φτέρνα (σχεδόν οποιοδήποτε αθλητικό παπούτσι) μικραίνει τον τένοντα του Αχίλλειου και τον πελματιαίο συνδετικό ιστό, περιορίζοντας την εμβέλεια της κίνησης του αστραγάλου. Αυτό επηρεάζει τη γωνία κλίσης του πέλματος, η οποία μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε προβλήματα οσφυαλγίας και στάσης".

Έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2002 στο περιοδικό "Podiatry Management" περιγράφει τους πολλούς τρόπους με τους οποίους τα κλασικά παπούτσια εμποδίζουν το βάδισμα και την ανάπτυξη των παιδιών.

 • Παρά τις εύκαμπτες σόλες τους, το φυσικό σημείο καμπής ενός παπουτσιού (προς τη μέση) δεν ευθυγραμμίζεται με το φυσικό σημείο κάμψεως του ποδιού. Αυτό το πρόβλημα γίνεται έντονο αν, όπως και οι περισσότεροι γονείς, αγοράζετε στα παιδιά σας λίγο μεγαλύτερο παπούτσι για να το έχουν όταν μεγαλώσει κι άλλο το πόδι τους. Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε ευελιξία κι αν επιτρέπει η σόλα στο παιδικό ποδαράκι, αυτομάτως καταργείται.
 • Επιπλέον, όταν τα παιδιά δέσουν τα παπούτσια τους σφιχτά, η υπερβολική πίεση περιορίζει την ικανότητα της αρτηρίας και δεν επιτρέπει την κανονική ροή του αίματος μέσω του ποδιού.
 • Τα -γνωστά σε όλους- sneakers έχουν μια πλαστική πρόσφυση ή εξωτερική σόλα από καουτσούκ που δίνει τη δυνατότητα στο πόδι να "φρενάρει" σε κάθε βήμα. Σημειώστε ότι ένα ενεργητικό παιδί κάνει 20.000 βήματα την ημέρα. Αυτή η αφύσικη δύναμη να βάζει το παπούτσι "φρένο" στο πόδι να προχωρήσει προς τα εμπρός, μπλοκάρει τα δάχτυλα του ποδιού σε κάθε βήμα.

Ακόμα κι αν δεν είστε έτοιμες να μετακομίσετε σε ένα μέρος που δεν θα φοράει κανένας παπούτσια,  υπάρχουν πολλοί τρόποι και ευκαιρίες για να έχουν μια υγιή ανάπτυξη τα πόδια των παιδιών σας.

 

Γιατί τα παιδιά που περπατούν πιο συχνά ξυπόλητα αναπτύσσονται καλύτερα;

 

Υγιεινή ζωή

Η Stensland συνδυάζει την υγιεινή μετακίνηση με μια υγιεινή διατροφή - μια ποικιλία από όλα τα είδη τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων, των λαχανικών, των υγιεινών λιπών και των πρωτεϊνών. Συνδυάζοντας, λοιπόν, την υγιεινή διατροφή με το να παίζετε ξυπόλητοι στο σπίτι με το παιδί σας- έστω και 20 λεπτά την ημέρα- θα δείτε τρομερά αποτελέσματα στην ανάπτυξή του.

Συνειδητή επιλογή παπουτσιών

Ο Δρ. Gangemi, πρωταθλητής στίβου, μπαμπάς και οπαδός του γυμνού ποδιού, συνιστά να αναζητάτε τα παρακάτω χαρακτηριστικά στα παπούτσια των παιδιών:

 • Χαμηλό ύψος τακουνιού
 • Ελάχιστη επένδυση με μαξιλαράκια
 • Ευελιξία
 • Πολύ ελαφρύ
Γίνετε το παράδειγμά τους

Καλώς ή κακώς, τα παιδιά μαθαίνουν περισσότερο από αυτά που κάνουν οι γονείς παρά από αυτά που λένε. Οπότε, βγάλτε και εσείς τα παπούτσια σας και γίνετε παράδειγμα. Παρόλο που ίσως δεν έχει νόημα να περπατάτε στο γραφείο σας ξυπόλητοι, μπορείτε να δώσετε ένα παράδειγμα βγάζοντας τα παπούτσια όταν μπαίνετε στο σπίτι ή όταν είστε στον κήπο.

 

Διαβάστε επίσης: Γιατί πρέπει να μιλάτε στα μωρά σαν να είναι ενήλικες

 

 

tags:


tags: