Φτιάξτε μόνες σας την διάσημη κρέμα του Γαληνού

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Συνταγή ομορφιάς με τρυαντάφυλλο

Το πιο αγαπημένο λουλούδι των γυναικών, το τριαντάφυλλο, εκτός από καταπραϋντικές ιδιότητες στα νεύρα τους, κάθε φορά που ο σύντροφός τους έχει ξεχάσει τα γενέθλια ή την επέτειο, έχει και μοναδικές καλλυντικές ιδιότητες. Σαν υλικό, είτε αυτούσιο είτε ως αιθέριο έλαιο, περιλαμβάνεται σε πολλές συνταγές ομορφιάς. Το άρωμά του καταπραΰνει το νευρικό σύστηµα, προκαλώντας παράλληλα ευφορία, ενώ γνωστή είναι και η αντισηπτική του δράση.


Οι θεραπευτικές ιδιότητες του τριαντάφυλλου αφορούν στην κατάθλιψη, το άγχος, την έμμηνο ρήση, την εμμηνόπαυση, αλλά και την επιλόχειο κατάθλιψη. Βοηθάει σε θέματα καρδιάς, καθώς σχετίζεται με το τσάκρα της καρδιάς, ελκύει την αγάπη και την τύχη και φυσικά, ως αφροδισιακό που θεωρείται, ενισχύει την γονιμότητα.

Οι χρήσεις του είναι ποικίλες. Μπορείτε να φτιάξετε το γνωστό σε όλους μας ροδόνερο, απλά βάζοντας ροδοπέταλα σε νερό για λίγο καιρό και έπειτα στραγγίζοντας και να ραντίσετε το χώρο, κάτι που πιστεύεται πως αυξάνει την καλή ενέργεια στο χώρο και τη διόραση ή ακόμα, να ψεκάσετε το πρόσωπό σας. Θα σας ανανεώσει πολύ!

Ένα άλλο έξυπνο τρυκ είναι να φτιάξετε λαδάκι για τις ρυτίδες. Με τον ίδιο απλό τρόπο, αφήνοντας μερικά ροδοπέταλα σε λίγο λάδι για 15-20 μέρες κι έπειτα στραγγίζοντας, έχετε ένα καταπληκτικό, αντιοξειδωτικό προϊόν που μπαίνει απευθείας στις ρυτίδες και κάνει θαύματα! Καλό είναι το λάδι να χρησιμοποιείται κυρίως βράδυ, αλλιώς μαζί με αντηλιακή προστασία.

 Η πιο γνωστή, όμως, συνταγή ομορφιάς με τριαντάφυλλο είναι η διάσημη κρέμα του Γαληνού.

Ο Κλαύδιος Γαληνός έζησε το δεύτερο αιώνα μ.Χ., ήταν ο δεύτερος σπουδαιότερος γιατρός της αρχαιότητας μετά τον Ιπποκράτη και ο πρώτος στην ιστορία της κοσμετολογίας που παρασκεύασε κρέμα προσώπου, δυνδυάζοντας λίπος με νερό. Αργότερα, ονομάστηκε cold cream, εξαιτίας του γεγονότος ότι αφήνει μια αίσθηση δροσιάς, καθώς εξατμίζεται το νερό από την επιδερμίδα.

Υλικά:

1/2 κούπα ελαιόλαδο

1/4 κούπας αποσταγμένο νερό
2 κουτ. σούπας μελισσοκέρι
1 κουτ. σούπας ροδόνερο

 

Διαδικασία:

1. Σε μπέιν μαρί λιώνουμε το κερί και το λάδι. Το αφήνουμε μέχρι να λιώσει καλά το κερί, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Παράλληλα, βάζουμε στο τηγάνι το μπώλ με το νερό και το αφήνουμε να ζεσταθεί αρκετά, να μην πάρει όμως βράση.
2. Βγάζουμε το λάδι με το κερί από τη φωτιά και ανακατεύουμε για να σιγουρευτούμε ότι τα υλικά ομογενοποιήθηκαν. Ελέγχουμε την θερμοκρασία των λαδιών και του νερού να είναι ίδια (47 βαθμοί κελσίου). Στη συνέχεια ρίχνουμε το νερό σιγά-σιγά μέσα στο λάδι ανακατεύοντας γρήγορα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε στον ίδιο ρυθμό. Μέχρι η κρέμα να κρυώσει αρκετά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μπλέντερ χειρός. Προσθέτουμε ροδόνερο και συνεχίζουμε το χτύπημα για να ενσωματωθεί πλήρως.
3. Τέλος βάζουμε την κρέμα σ' ένα βάζο καθαρό και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Εννοείται ότι όλα μας τα εργαλεία είναι καθαρά και αποστειρωμένα.

Από την Μαρία Σατραζέμη