Φέρνει γούρι ο γάμος στις 02.02.22;

Δημοσιεύθηκε στις

Σε κάθε περίπτωση η ημερομηνία μένει χαραγμένη στη μνήμη. Στατιστικά όμως όποιος παντρεύεται αυτήν την ημέρα, κινδυνεύει μάλλον να χωρίσει. Τι λέει η επιστήμη γι' αυτό;

Για πολλούς είναι μια σημαντική έγνοια. Να μην ξεχάσουν την ημερομηνία του γάμου τους. Και για να μην συμβεί αυτό το fauxpas σχεδιάζουν να παντρευτούν σε ημερομηνίες που είναι αδύνατον να τις ξεχάσουν, όπως 02.02.22 ή 22.02.22. Αλλά οι όρκοι για αιώνια πίστη και αφοσίωση αυτές τις χαρακτηριστικές ημερομηνίες δεν φέρνουν πάντα ευτυχία. Ίσως το αντίθετο. Ο Κλάους Χόλουμπ, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Ένωσης Γερμανών Ληξιάρχων, επιβεβαιώνει ότι ορισμένες ημερομηνίες, όπως η σημερινή, προτιμούνται για σύναψη γάμων.


"Υπάρχει περισσότερη δουλειά από ότι συνήθως" λέει στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο DPA. „Κι αυτό, αν και ο Φεβρουάριος δεν είναι ο κλασσικός μήνας για γάμους. Επιπλέον, η ημερομηνία 02.02 πέφτει Τετάρτη, μέσα της εβδομάδας, δεν είναι οπωσδήποτε ημέρα για γάμους".

"Κάνει τα ζευγάρια να ξεχάσουν την πραγματική σημασία του γάμου"

Γιατί όμως πολλά ζευγάρια παντρεύονται μια ημέρα με ιδιαίτερη ημερομηνία; Ο Βόλφγκανγκ Κρίγκερ, ψυχοθεραπευτής και συγγραφέας, ξέρει την απάντηση. "Υπάρχουν δύο λόγοι, ο πρώτος είναι μπανάλ, οι γυναίκες βλέπουν το όλο πιο νηφάλια και επιλέγουν μια ημερομηνία που να μην την ξεχνά ο σύζυγός τους. Από την άλλη, μια τέτοια χαρακτηριστική ημερομηνία έχει μεγάλη συμβολική σημασία. Θεωρείται ότι έχει θετική αύρα. Είναι γενικά και η δική μας στάση απέναντι στον γάμο, μια ημέρα με μεγάλη συμβολική και συναισθηματική φόρτιση". Ο Κρίγκερ κάνει λόγο και για μια μεγάλη σκηνοθεσία, που θα μπορούσε να κάνει τα ζευγάρια να ξεχάσουν τον πραγματικό λόγο του γάμου τους. "Ο γάμος είναι το μεγαλύτερο δράμα, η μεγαλύτερη σκηνοθεσία της ζωής μας, με τις προετοιμασίες να ξεκινούν 6 μήνες πριν την μεγάλη ημέρα. Ποιο θα είναι το χτένισμα της νύφης; Ποιο το νυφικό; Κι αμέσως ξεκινά η δίαιτα. Υπάρχουν ομιλητές, υπάρχει η αναζήτηση ενός ιδιαίτερου χώρου γι αυτήν την ιδιαίτερη ημέρα. Και μέσα σε όλα αυτά ανήκει και η αναζήτηση μιας ιδιαίτερης ημερομηνίας με την προσδοκία ότι όλοι οι προσκεκλημένοι θα είναι εκεί σε αυτήν την ιδιαίτερη ημερομηνία".

Με αυτό τον τρόπο ο γάμος αναβαθμίζεται, επισημαίνει ο ψυχοθεραπευτής από το Βερολίνο. "Όλα είναι ωραία και καλά, αλλά όλα αυτά παίζουν ασήμαντο ρόλο σε σχέση με την ποιότητα του γάμου". Και έτσι είναι. Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Μελβούρνης συνέκριναν επί 14 χρόνια τα μητρώα γάμων και διαζυγίων στην Ολλανδία. Και διαπίστωσαν ότι οι γάμοι που γίνονταν σε συγκεκριμένες ημερομηνίες,  οδηγήθηκαν σε περισσότερα διαζύγια, και μάλιστα σε ποσοστό 11%, όταν γίνονταν την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Το ποσοστό αποτυχίας ανήλθε μάλιστα στο 18%, σε ημερομηνίες γάμων με τους ίδιους αριθμούς, όπως 09.09.99 ή αύξοντες αριθμούς όπως 11.12.2013.

"Οι αριθμοί έχουν νόημα που υπερβαίνει την αριθμητική τους αξία"

Αλλά υπάρχει εξήγηση γι αυτό; "Νομίζω ότι οι άνθρωποι παντρεύονται σε αυτές τις ημερομηνίες, γιατί δίνουν σημασία σε συγκεκριμένα εξωτερικά σύμβολα" εξηγεί ο Κρίγκερ. "Οι γάμοι είναι σταθεροί όταν και οι δύο μοιράζονται την ίδια προσγειωμένη αντίληψη της αγάπης. Όταν γνωρίζουν ότι μια σχέση μπορεί να έχει και δύσκολες φάσεις, όταν υπάρχει καλή θέληση και μια σχετική χαλαρότητα. Και οι άνθρωποι που δεν παντρεύονται, ας πούμε έτσι, και εξαρτώνται από εξωτερικά σύμβολα αγάπης, δεν έχουν τη δύναμη να παραμείνουν μαζί, δεν έχουν τον εσωτερικό σύνδεσμο που χρειάζεται για να ξεπεράσουν τις κρίσεις. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μπορεί να παίζει ρόλο και ο αριθμός δύο; Μπορεί στα μαθηματικά να θεωρείται σούπερ τέλειος αριθμός, αλλά στην πράξη μπορεί να είναι  ακριβώς το αντίθετο". Η Ίνα Πριντς, διευθύντρια του Ερευνητικού Ινστιτούτου Arithmeum για Διακριτά Μαθηματικά της Βόννης, έχει επίγνωση του συμβολικού χαρακτήρα των αριθμών. "Σε όλες τις μονοθεϊστικές θρησκείες το νούμερο δύο σημαίνει διαίρεση, μπορεί κανείς να το ερμηνεύσει ως διχόνοια ή αμφιβολία. Σε άλλες μπορεί να σημαίνει ακριβώς το αντίθετο".

Στην περσική λογοτεχνία για παράδειγμα το δύο συγκρίνεται με ένα κορδόνι φτιαγμένο από δύο κλωστές, στο οποίο τα δύο άκρα επανενώνονται. "Για όποιον παντρεύεται λοιπόν σήμερα, 02.02.22, ο γάμος έχει στοιχεία ένωσης, αλλά και χωρισμού, αλλά σε κάθε περίπτωση σαν ημερομηνία είναι πολύ συμπαθητική" παραδέχεται ο Κρίγκερ. Αλλά και η καθηγήτρια Μαθηματικών ξέρει ότι "για πολλούς ανθρώπους είναι σημαντικό να ορίζουν τους εαυτούς τους στον κόσμο, και οι αριθμοί παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτό, γιατί δίνουν ένα νόημα, που υπερβαίνει την αριθμητική τους αξία". Ο ψυχοθεραπευτής Κρίγκερ συμβουλεύει το εξής: "Να επιλέγετε μια οποιαδήποτε ημέρα για να παντρευτείτε και εάν το επιτρέπει η πανδημία να προσκαλείτε πολλούς φίλους, γιατί τότε ο γάμος σας έχει μεγαλύτερη διάρκεια".  Όποιος παρόλα αυτά επιμένει να το κάνει σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία, δεν πρέπει οπωσδήποτε να σημαίνει διαμάχη και διαζύγιο.  Και φέρνει τον εαυτό του σαν παράδειγμα. Παντρεύτηκε τη γυναίκα του στις 17.02.2017. Και ζουν ευτυχισμένοι μέχρι και σήμερα.

Πηγές: DW, DPA