Ανατροφή: 4 νέοι τρόποι που μεγαλώνουμε τα παιδιά μας & 3 που θα αφήσουμε πίσω μας

Η πιο εύκολη αντιμετώπιση ενός θέματος είτε μας αφορά άμεσα είτε μας αφορά έμμεσα είναι η κριτική και να κουνήσουμε το δάχτυλο, να ισχυριστούμε με θάρρος και θράσος ότι εμείς θα τα είχαμε καταφέρει καλύτερα. Ένα τέτοιο πολύ συχνό φαινόμενο αποτελεί και η οικογένεια και συγκεκριμένα η μέθοδος σύμφωνα με την οποία επιλέγουν κάποιοι γονείς να μεγαλώσουν το παιδί τους. Σίγουρα και το γνωρίζουμε δεν είναι όλα ρόδινα, οπότε δεν είναι και ό,τι αποφασίστηκε μέσα στη δεκαετία που μας πέρασε το ιδανικό αλλά κάποια χρειάζεται να παραμείνουν ως λειτουργικές μέθοδοι. Ας πάρουμε μια ιδέα.

  1. Οι γονείς με συνείδηση για το περιβάλλον

Είναι τώρα μια δεκαετία που και εταιρείες και άνθρωποι γνωστοί ο καθένας από τον τομέα του προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν και να αφυπνίσουν τον κόσμο ως προς το περιβάλλον και το πόσο μεγάλη ανάγκη μας έχει. Για αυτό πολλές οικογένειες ξεκίνησαν να κάνουν ανακύκλωση, να ελαττώνουν το πλαστικό στη ζωή τους και να επιλέγουν πράσινα προϊόντα καθαρισμού. Είναι επιλογές που σταδιακά και συνειδητά σίγουρα έχουν γίνει πλέον συνήθεια για τις επόμενες γενιές και το επικροτούμε αφού ο πλανήτης όντως μας χρειάζεται.

  1. Οι γονείς που έχουν συνδρομή

Ναι, είναι γνωστό ότι οι εποχές αλλάζουν και εξελίσσονται και αυτό που ήρθε σίγουρα μέσα στη δεκαετία για να μείνει είναι όλες οι υπηρεσίες που παρέχουν προσφορές, κουπόνια ή μηνιαία κουτιά έξω από την πόρτα σου και χρειάζονται απλώς την εγγραφή σου. Είναι μια τακτική που εξυπηρετεί σε μεγάλο βαθμό τις οικογένειες, έχει τη δυνατότητα να διακοπεί ανά πάσα στιγμή και τους γλιτώνει χρόνο από βόλτες στα μαγαζιά και τους δρόμους.

  1. Η τηλεκπαίδευση

Αυτή η νέα συνθήκη θέλοντας πλέον και μη ήρθε για να μείνει και την εντάσσουμε στις μεθόδους των γονιών από παλιά παρόλο που αρκετοί θα σπεύσουν να τη χαρακτηρίσουν πρόσφατη. Την εντάσσουμε λοιπόν γιατί υπήρχε μπορεί όχι στον ίδιο βαθμό και με την ίδια συχνότητα αλλά ήταν εκεί για να βοηθάει την επικοινωνία των παιδιών με το σχολείο καθώς και με τους γονείς. Άλλωστε όλοι έχουμε στείλει πιο μικροί ένα mail στους γονείς μας.

  1. Άδεια πατρότητας

Τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες ώστε και οι μπαμπάδες να λαμβάνουν κάποιες βδομάδες άδεια μόλις έρχεται το μωράκι τους στο κόσμο για να μπορούν και να συνδέονται μαζί του αλλά και να δυναμώνει όλη η οικογένεια ως δεσμός. Και πραγματικά ελπίζουμε πως αυτό δεν θα αποτελέσει απλώς μια δοκιμή ή μια τάση της μόδας αλλά όντως θα καθιερωθεί και αφήνοντας πίσω αρκετά στερεότυπα θα ενώσει περισσότερο τους μπαμπάδες με τα παιδάκια τους.

Χρειάζεται όμως να είμαστε αντικειμενικοί και να αναφέρουμε και ορισμένες τεχνικές που δεν χρειάζεται να κουβαλήσουμε μαζί μας όχι στην επόμενη δεκαετία ούτε στην επόμενη χρονιά.

  1. Οι αποκαλύψεις του φύλου

Ήρθε ο καιρός να μην δίνουμε τόσο μεγάλη σημασία και προσοχή στο βιολογικό φύλο των παιδιών μας, δεν υπάρχει λόγος. Το θέμα είναι να έχουν υγεία και να μπορούν να ζήσουν μια ευτυχισμένη ζωή έχοντας εμάς δίπλα τους. Άλλωστε δεν μπορεί κανείς να ξεχάσει το πρόσφατο παράδειγμα στην Καλιφόρνια που ξεκίνησε ως ένα πάρτι για την ανακοίνωση του φύλου και κατέληξε σε φωτιά που εξαπλώθηκε σε περισσότερα από 10.000 στρέμματα. Είναι μια μέθοδος που πλέον δεν προσφέρει τίποτα ουσιαστικό στο ίδιο το παιδί παρά μόνο μια ταμπέλα που κρίνεται ότι πρέπει να αποδείξει πως την αξίζει κιόλας και η οποία φέρει και το αντίστοιχο χρώμα της, ροζ ή μπλε. Ας αγκαλιάσουμε το ουράνιο τόξο και ας ακούσουμε τον αρχικό δημιουργό αυτών των πάρτι που όπως ισχυρίζεται ήρθε η ώρα να σταματήσουν.

  1. Η καλή συμπεριφορά ισοδυναμεί με δώρα

Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα και οι καταστάσεις που έχουν διαμορφώσει την αντίληψη στα παιδιά ότι όποτε θα είναι φρόνιμα και υπάκουα θα επιβραβεύονται με δώρα. Αντίληψη που ξεφεύγει σε εορταστικές περιόδους όπως είναι τα Χριστούγεννα και το Πάσχα. Δεν χρειάζεται, τα παιδιά μαθαίνουν να συμπεριφέρονται με έναν λειτουργικό τρόπο για την οικογένεια και τον κύκλο της επειδή θέλουν να αποτελούν σύνολο της και όχι για τα δώρα. Αυτή η νοοτροπία πρέπει να εξαλειφθεί γιατί δυστυχώς μετά τα παιδιά την κουβαλούν και σε άλλες σχέσεις τους περιμένοντας συνεχώς ανταλλάγματα για τη «σωστή» συμπεριφορά τους.

  1. Οι γονείς συνεχώς παρόντες

Είναι υπέροχο οι γονείς να είναι παρόντες στη ζωή των παιδιών τους απλώς πλέον ήρθε η ώρα να πάμε ένα βήμα παρακάτω και αυτή η παρουσία να μην είναι αποπνικτική μην αφήνοντας τα παιδιά να δοκιμαστούν και να πάρουν μόνα τους αποφάσεις. Δεν θεωρείται κακό να γνωστοποιείται στα παιδιά πως είχατε ζωή και πριν από εκείνα και πως εξακολουθείτε να έχετε και με εκείνα. Επιλέξτε το χρόνο που θα περάσετε μαζί και φροντίστε να είναι ποιοτικός, δεν έχουν νόημα οι πολλές ώρες που προσφέρουν εσάς απλώς ως φιγούρα στη ζωή του παιδιού σας. Το μόνο που λέμε είναι πως ήρθε η στιγμή να αφήσουμε πίσω τις υπερβολές και να βαδίσουμε σε μια πιο ισορροπημένη δεκαετία.