8+1 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για την νέα σχολική χρονιά!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Από την Κατερίνα Πιπέρη

Η πρώτη ημέρα στο σχολείο είναι πάντα πολύ συναρπαστική για τα παιδιά, καθώς συναντούν και πάλι τους φίλους τους, που είχαν χάσει λόγω των καλοκαιρινών διακοπών, έχουν νέα τετράδια, στυλό, μπογιές και εννοείτε νέα ρούχα και παπούτσια. Συνεπώς δεν έχουν λόγο να μην είναι χαρούμενα. Από την άλλη πλευρά, βρίσκονται οι γονείς και οι δάσκαλοι, οι οποίοι όπως είναι φυσικό αγχώνονται αρκετά για την νέα σχολική χρονιά. Από την οπτική γωνία των δασκάλων είναι σίγουρο πως χαίρονται που ξαναβρίσκονται ή που γνωρίζουν τους νέους τους μαθητές και έχουν πολύ όρεξη για μάθημα, αλλά οι περισσότεροι εύχονται να έχουν μία καλή συνεργασία και με τους γονείς. Για να καταφέρουν και οι δύο πλευρές να είναι στο ίδιο μήκος κύματος υπάρχουν μερικά πράγματα που κάθε γονέας πρέπει να γνωρίζει.


  1. Μην βιαστείτε να κρίνετε την δασκάλα του παιδιού σας

Μπορεί την χρονιά που πέρασε να είχατε εξαιρετική συνεργασία με την δασκάλα του παιδιού σας, αλλά δεν θα πρέπει να είστε προκατειλημμένοι προς την νέα εκπαιδευτικό. Δώστε της λίγο χρόνο, ώστε να αποδείξει την αξία της. Άλλωστε μην ξεχνάτε πως έχει πολύ εμπειρία και έχει σπουδάσει χρόνια την επιστήμη της.

  1. Να διαβάζετε προσεκτικά τα σχολικά αρχεία

Αν θέλετε να έχετε μία καλή συνεργασία με την δασκάλα θα πρέπει να μένετε όσο πιο ενημερωμένοι γίνεται. Διαβάστε προσεκτικά όλα όσα θα χρειαστεί το παιδί σας για την φετινή χρονιά και μελετήστε προσεκτικά το εβδομαδιαίο πρόγραμμα, ώστε να ρυθμίσετε και εσείς τις υποχρεώσεις σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

  1. Προσπαθήστε να έχετε συχνή επαφή με την δασκάλα

Αν δεν είναι πολύ εύκολο να επισκέπτεστε συχνά το σχολείο του παιδιού σας λόγω εργασιακών υποχρεώσεων ζητήστε από την δασκάλα ένα τηλέφωνο ή ένα e-mail.  Προσπαθήστε να έχετε συχνή επικοινωνία για να γνωρίζετε πως τα πάει το παιδί σας στο σχολείο.

  1. Κάντε το παιδί σας να εμπιστευτεί την δασκάλα του

Αφού έχετε βεβαιωθεί την αξία της δασκάλας του παιδιού σας, θα πρέπει να συνεργαστείτε μαζί της και να εξηγήσετε όσο καλύτερα και πιο απλά μπορείτε στο παιδί σας ότι θα πρέπει να την εμπιστεύεται. Έτσι, κάθε φορά που έχει κάποιο πρόβλημα είτε με τα μαθήματα είτε με κάποιο άλλο παιδί θα νιώθει άνετα να απευθυνθεί στην δασκάλα του, ώστε να βρεθεί λύση. Με αυτό τον τρόπο θα γλιτώσετε πολύ πιο δύσκολες καταστάσεις.

  1. Συναντηθείτε μαζί με την δασκάλα και το παιδί σας

Αν δεν υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος για να μιλήσετε μόνη σας με την δασκάλα, προτιμήστε να έχετε πάντα μαζί σας το παιδί στις συναντήσεις σας, ώστε να ακούει τι έχει να πει η δασκάλα του για αυτό. Θα νιώσει αυτομάτως πως μπορεί να σας εμπιστεύεται και τις δύο.

  1. Αφήστε το παιδί σας να διαβάσει μόνο του

Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να διαβάζετε μαζί με το παιδί σας. Θα πρέπει να κάνει μόνο του τα μαθήματα του, ώστε να γίνει υπεύθυνο και να γνωρίζει πως έχει κάποια ημερήσιες υποχρεώσεις.  Όταν ολοκληρώσει τα μαθήματα του μπορείτε να τα ελέγξετε ή να το βοηθήσετε σε πιθανές απορίες που μπορεί να έχει.

 

8+1 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς  για την νέα σχολική χρονιά!

  1. Μην ζητάτε παραπάνω βαθμούς για το παιδί σας

Όπως είναι γνωστό οι κακοί και οι καλοί βαθμοί δεν δίνονται, αλλά κερδίζονται. Αν το παιδί σας δεν πέτυχε να κερδίσει τους καλύτερους δυνατούς βαθμούς μην κατηγορήσετε την δασκάλα. Ρωτήστε την τι μπορεί να φταίει και συνεργαστείτε ώστε να γίνει ο μικρός σας μαθητής πολύ καλύτερος.

 

  1. Το καλύτερο δώρο για μία δασκάλα είναι η ευγνωμοσύνη

Οι δασκάλες δεν θέλουν δώρα, θέλουν να βοηθούν όσο περισσότερο γίνεται τους μαθητές τους ώστε να γίνουν οι καλύτεροι. Το μόνο που επιθυμούν είναι να αναγνωριστεί η εργασία και η αξία τους με έχει χαμόγελο και μία αγκαλιά από τους μαθητές τους, αλλά και ένα ευχαριστώ από τους γονείς.

  1. Εσείς, το παιδί σας και η δασκάλα του είστε μία ομάδα

Και δεν θα πρέπει να το ξεχνάτε ποτέ αυτό. Όσο πιο καλή συνεργασία έχετε τόσο καλύτερο για το παιδί σας.