6+1 συμβουλές για να αναρρώσετε γρήγορα μετά από καισαρική τομή!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Aπό τη Μαρία Ροδίτη

Είναι κοινό μυστικό ότι μία γέννα δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Είτε γίνει με φυσιολογικό τοκετό είτε με καισαρική τομή. Στη δεύτερη περίπτωση, είτε είναι μια προγραμματισμένη διαδικασία είτε το φέρουν έτσι οι συνθήκες, η περίοδος μετά τη γέννα και η ανάρρωση της λεχώνας είναι γεμάτη προκλήσεις, γιατί αν μη τι άλλο πρόκειται για μια χειρουργική επέμβαση. Εμείς, λοιπόν, στο all4mama σας προτείνουμε ορισμένους τρόπους για να επανέλθετε πολύ πιο γρήγορα στην πρότερη κατάσταση και να αντιμετωπίσετε τη νέα σας ζωή πιο ψύχραιμα!


Ξεκουραστείτε και αντιμετωπίστε χαλαρά την κατάσταση

 

6+1 συμβουλές για να αναρρώσετε γρήγορα μετά από καισαρική τομή!

 

Θα μου πείτε... μια κουβέντα είναι αυτό, αλλά πρέπει να το κάνετε! Καλό είναι να αποφύγετε να σηκώνετε βαριά πράγματα (δηλαδή πράγματα πιο βαριά από το μωρό σας)  και τις δουλειές του σπιτιού (δεν είναι και τόσο κακό δα να ζητήσετε από την πεθερά σας να βγάλει τα πιάτα από το πλυντήριο). Και ο καλός παλιός κανόνας εξακολουθεί να ισχύει: «να κοιμάστε όταν κοιμάται και το μωρό σας». Χρειάζεστε να σας πούμε κι άλλα για το πάρετε πιο χαλαρά; «Εάν δεν επιτρέπετε στον εαυτό σας να ανακάμψει, τότε δε θα κάνετε καλό σε κανέναν. Μην ξεχνάτε ότι η στέρηση του ύπνου αυξάνει τις διαταραχές της διάθεσης, όπως η κατάθλιψη και το άγχος μετά τον τοκετό και μειώνει επίσης την παροχή γάλακτος», επισημαίνουν οι γυναικολόγοι. Τέλος, περιμένετε το πράσινο φως από το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε να γυμνάζεστε, να οδηγείτε και να έχετε και πάλι ενεργή σεξουαλική ζωή (συνήθως αυτά ξεκινούν μετά τις 6 εβδομάδες).

 

Να προσέχετε τι τρώτε

 

6+1 συμβουλές για να αναρρώσετε γρήγορα μετά από καισαρική τομή!

 

Τα κακά νέα; Η δυσκοιλιότητα είναι μια συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια της καισαρικής τομής και όλων των χειρουργικών επεμβάσεων. Βέβαια, μπορείτε να διευκολύνετε την κατάσταση επιλέγοντας να τρώτε σωστά και παραμένοντας ενυδατωμένη. Τρώτε θρεπτικά, πλούσια σε φυτικές ίνες και πιο μαλακά τρόφιμα για μερικές ημέρες έως ότου οι κινήσεις σας επανέλθουν στο φυσιολογικό τους. Μερικές τροφές που ενδείκνυνται είναι το αβοκάντο, οι σούπες, τα λεμόνια, τα αυγά και τα πολλά υγρά.

Φορέστε την ειδική ζώνη

Αυτή η ελαστική ζώνη τυλίγεται γύρω από τη μέση σας για να προσφέρει επιπλέον υποστήριξη. «Κρατώντας κάποια αντίσταση στην κοιλιά σας μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον πόνο και το πρήξιμο κατά τη διάρκεια αυτών των πρώτων ημερών στο σπίτι όταν οι μύες σας δεν είναι στη φυσιολογική τους κατάσταση», επισημαίνει ο Δρ Gilberg-Lenz. Πολλά μαιευτήρια προσφέρουν δωρεάν αυτές τις ζώνες, οπότε ρωτήστε το γιατρό σας προτού φύγετε.

Αφήστε την τομή να «αναπνεύσει»

«Μη βάζετε προϊόντα στην τομή σας για τις πρώτες δύο εβδομάδες», προειδοποιούν οι γιατροί.  Μπορείτε, όμως, να κάνετε ντους και να φροντίζετε να κρατάτε όσο το δυνατόν πιο καθαρή και στεγνή την περιοχή. «Αν η τομή είναι κάτω από μια πτυχή του δέρματος ή αν είναι πραγματικά ζεστή, τότε μπορείτε να χρησιμοποιείτε το σεσουάρ στον κρύο αέρα, ώστε να διατηρείται η περιοχή δροσερή».

 

6+1 συμβουλές για να αναρρώσετε γρήγορα μετά από καισαρική τομή!

 

Να έχετε υπομονή

Κάθε μέρα που περνάει γίνεται όλο και πιο εύκολη και βοηθά στην αποκατάστασή σας από την καισαρική τομή και στην επαναφορά της περιόδου σας. Πρέπει, βέβαια, να γνωρίζετε ότι θα χρειαστεί λίγος χρόνος προτού αισθανθείτε ότι έχετε αναρρώσει πλήρως. Οι πρώτες εβδομάδες είναι σίγουρα οι πιο δύσκολες, καθώς το σώμα βιώνει μια σημαντική φυσική και ορμονική μετάβαση. Πάντως, με μια απλή καισαρική τομή θα πρέπει να αναρρώσετε σε περίπου έξι εβδομάδες. Μια συμβουλή: Χαλαρώστε και μη βιαστείτε για τίποτα!

Προετοιμαστείτε για οιδήματα

Μετά την καισαρική τομή, μην ξαφνιαστείτε αν δείτε πρηξίματα στα πόδια σας, στους αστραγάλους και στα πέλματά σας. Είναι απολύτως φυσιολογικό!  Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχείτε, αν τα οιδήματα είναι ελαφρά. Ο μόνος λόγος ανησυχίας είναι σε περίπτωση που έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση ή αν κινδυνεύετε με βαθιά φλεβική θρόμβωση. Τότε, πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό σας. Για να περιορίσετε τα πρηξίματα πηγαίνετε συχνά για περπάτημα (εφόσον το επιτρέπει ο γιατρός) και διατηρήστε τον οργανισμό σας ενυδατωμένο.

Ζητήστε βοήθεια

Ναι, θα πρέπει οπωσδήποτε να ζητήσετε βοήθεια ακόμα και για τα πιο απλά πράγματα, όπως είναι το να φτάσετε κάτι από το πιο ψηλό ράφι ή να πάτε στο supermarket. Βέβαια, δε φτάνει μόνο η πρακτική βοήθεια. Είναι αναγκαίο να νιώσετε ότι έχετε και συναισθηματική υποστήριξη. Συζητήστε με τον σύντροφό σας, τους φίλους ή το γιατρό σας για το πώς αισθάνεστε και αποδεχτείτε τη βοήθειά τους.

 

 

Διαβάστε εδώ για τον φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική!

 

 

 

tags:

tags: