Συγκλονιστική Serena Williams: «Γιατί ήμουν τυχερή που έζησα μετά τη γέννηση της κόρης μου»

Δημοσιεύθηκε στις

Η σταρ του τένις Serena Williams, γέννησε, στις αρχές του προηγούμενου Σεπτέμβρη την κόρη της,  Alexis Olympia Ohanian Jr, και πρόσφατα θέλησε να μοιραστεί την εμπειρία της αυτή με το κοινό αλλά και να προβληματίσει .

Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Είναι σχεδόν σαν να μην ήμουν ζωντανή μετά τη γέννηση της κόρης μου, Olympia, ωστόσο πιστεύω ότι είμαι τυχερή. Ενώ είχα μία αρκετά εύκολη εγκυμοσύνη, η κόρη μου γεννήθηκε με καισαρική τομή αφού οι παλμοί της καρδιά ήταν πολύ χαμηλοί κατά τη διάρκεια των συστολών. Η καισαρική πήγε καλά και πριν το καταλάβω την είχα στην αγκαλιά μου. Αυτό ήταν το πιο εκπληκτικό συναίσθημα που έχω βιώσει στη ζωή μου. Αλλά αυτό που ακολούθησε 24 ώρες μετά τη γέννα ήταν 6 ημέρες γεμάτες με αβεβαιότητα.


Συγκλονιστική Serena Williams:  «Γιατί ήμουν τυχερή που έζησα μετά τη γέννηση της κόρης μου»

Και συνεχίζει λέγοντας: «Ξεκίνησε με ένα πνευμονικό οίδημα, στο οποία μία ή περισσότερες αρτηρίες στους πνεύμονες εμποδίζονται από έναν θρόμβο αίματος. Εξαιτίας του ιατρικού ιστορικού μου μ’ αυτό το πρόβλημα, ζω από το φόβο του. Έτσι, όταν δεν αισθάνθηκα να μην μπορώ να ανασαίνω, ειδοποίησα αμέσως τους νοσηλευτές. Αυτό προκάλεσε μια σειρά από επιπλοκές, από τις οποίες είμαι τυχερή που επέζησα. Πρώτα απ’ όλα η τομή της καισαρικής μου άνοιξε λόγω του έντονου και επίμονου βήχα μου. έτσι επέστρεψα στο χειρουργείο, που οι γιατροί βρήκαν στην κοιλιά μου ένα μεγάλο αιμάτωμα και χειρουργήθηκα για να μην προλάβει το αιμάτωμα να φτάσει στα πνευμόνια μου. Όταν επιτέλους γύρισα σπίτι στην οικογένειά μου, έπρεπε να περάσω τις έξι βδομάδες λοχείας στο κρεβάτι.»

Όπως φαίνεται όμως, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε δηλώνει ευγνώμων που είχε πρόσβαση σε πολύ καλούς γιατρούς και νοσοκόμες και σε υπερσύγχρονο νοσοκομείο. Αφού το προσωπικό γνώριζε ακριβώς πώς να χειριστεί την κατάσταση. «Αν δεν ήταν για την επαγγελματική τους φροντίδα, δεν θα ήμουν εδώ σήμερα» αναφέρει η Williams.

Η Serena Williams, είναι και πρεσβευτής καλής θέλησης της Unicef, γι’ αυτό και μετά τις δυσκολίες που πέρασε ασχολήθηκε περισσότερο με αυτό το θέμα και θέλησε να μοιραστεί όσα έμαθε με το κοινό.

Συγκλονιστική Serena Williams:  «Γιατί ήμουν τυχερή που έζησα μετά τη γέννηση της κόρης μου»

«Οι έγχρωμες γυναίκες έχουν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια του τοκετού ή από επιπλοκές που σχετίζονται με τη γέννα, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των ΗΠΑ. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στις ΗΠΑ, σε όλο τον κόσμο χιλιάδες γυναίκες γεννούν στις υποανάπτυκτες χώρες, χωρίς την απαραίτητη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ενώ αν δεν θέλουν να γεννήσουν μόνες στο σπίτι πρέπει να διανύσουν τεράστιες χιλιομετρικές αποστάσεις, όπου και εκεί έρθουν αντιμέτωπες με τη γραφειοκρατία».

Δεν διστάζει όμως και να παρουσιάσει μια πραγματική ιστορία, μίας γυναίκας στο Malawi, της Mary James, η οποία περπάτησε ώρες για να φτάσει στο κέντρο υγείας ενώ ήταν έγκυος. «Κατάφερε τελικά να γεννήσει, αλλά έχασε το μωρό λίγο αργότερα την ίδια ημέρα. Διάλεξε ένα όνομα για το γιό της, αλλά ο ίδιος ποτέ δεν άνοιξε τα μάτια του, ποτέ δεν έκλαψε. Δυστυχώς, ο γιος της Mary δεν είναι η μοναδική περίπτωση, την ίδια μέρα, περίπου 2.600 νεογέννητα μωρά πέθαναν» ανέφερε η Williams.

Συγκλονιστική Serena Williams:  «Γιατί ήμουν τυχερή που έζησα μετά τη γέννηση της κόρης μου»

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Unicef, κάθε χρόνο 2,6 εκατομμύρια νεογέννητα πεθαίνουν, πριν καν αρχίσει η ζωή τους, πάνω από το 80% εξαιτίας επιπλοκών που μπορούν να αντιμετωπιστούν. Φάρμακα, γιατροί, μαίες, απαραίτητος εξοπλισμός, καθαρό νερό, τροφή είναι αυτά που αν υπήρχαν αυτά τα μωρά δεν θα πέθαιναν.

Η Serena Williams δηλώνει «αυτό είναι ένα χρόνιο πρόβλημα των χωρών του Τρίτου κόσμου, αλλά δεν λαμβάνουμε το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί. Πως θα ήταν αν γεννούσαμε και εμείς οι ίδιοι σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, χωρίς την απαραίτητη βοήθεια;»

Σε όλο τον κόσμο, οργανισμοί όπως η Unicef, αναλαμβάνουν την φροντίδα της μητέρας και του νεογέννητου, την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των αναγκών τους, εκπαιδεύουν μαίες και γιατρούς, προσφέρουν εγκαταστάσεις υγείας και εξοπλίζουν τα κέντρα υγείας, με στόχο να έχουν οι γυναίκες όσα χρειάζονται για να γεννήσουν.

Η ίδια προτρέπει τον κόσμο να βοηθήσει σε αυτή την προσπάθεια, κάνοντας μία δωρεά στους οργανισμούς και παρέχοντας τους βοήθεια. Με στόχο τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών για την έγκυο μητέρα.