6 tips για να αποφύγουμε τον πνιγμό των παιδιών σε θάλασσα και πισίνα

Δημοσιεύθηκε στις

Από τον παιδίατρο Σπύρο Μαζάνη

Αν κατανοήσουμε τον μηχανισμό που οδηγεί στον πνιγμό, τότε θα καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι να μην χάνουμε ποτέ από τα μάτια μας το παιδί που κολυμπάει.


Ας δούμε , λοιπόν, πως πνίγεται ένα παιδί:

– το αλμυρό θαλασσινό νερό ή το χλωριωμένο νερό της πισίνας όταν ακουμπήσει στον φάρυγγα και στον λαιμό του παιδιού, του προκαλεί σπασμό και δεν μπορεί να αναπνεύσει.

– σε δεύτερο χρόνο ή χάνει τις αισθήσεις του και αρχίζει να καταπίνει νερό ή στην προσπάθεια του να αναπνεύσει αρχίζει να καταπίνει νερό. Και στις δυο περιπτώσεις θα οδηγηθεί σε απώλεια των αισθήσεων του και σε πνιγμό.

Αν, λοιπόν, μέχρι τώρα έχουμε κατανοήσει τον μηχανισμό του πνιγμού των παιδιών και σε τι διαφέρει από τον πνιγμό των ενηλίκων οι οποίοι καλούν σε βοήθεια, τότε αντιλαμβανόμαστε γιατί πρέπει να παίρνουμε τα εξής μέτρα πρόληψης:

– πότε και για κανένα λόγο δεν αφήνουμε ένα παιδί να κολυμπάει χωρίς να το παρακολουθούμε.

– δεν εμπιστευόμαστε ούτε το παιδί που ξέρει καλό κολύμπι.

– όταν υπάρχουν πολλοί ενήλικες, συνεννοούμαστε ποιος είναι ο υπεύθυνος να παρακολουθεί το παιδί ή τα παιδιά.

– είμαστε έτοιμοι πάντα να επέμβουμε για να σώσουμε ένα ΠΑΙΔΙ που πνίγεται και επομένως δεν πρέπει να είμαστε φαγωμένοι και δεν πρέπει να καταναλώνουμε αλκοόλ.

– αν έχουμε κάποια αμφιβολία για την πορεία της κολύμβησης φροντίζουμε κάθε τόσο να καλούμε το όνομα του παιδιού ώστε να διαπιστώνουμε ότι όλα πάνε καλά.

– να έχουμε στο μυαλό μας πάντοτε ότι: παιδί που κολυμπάει χωρίς την επίβλεψη κάποιου ενήλικα, είναι σαν να οδηγεί μηχανάκι χωρίς κράνος.

tags:


tags: