"Διώξετε" το άγχος με 3 απλές ασκήσεις αναπνοής

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Τα τελευταία χρόνια ο διαλογισμός, η γιόγκα και γενικά οι ασκήσεις χαλάρωσης- αποσυμπίεσης είναι μία αυξανόμενη τάση και ολοένα και περισσότερος κόσμος καταφεύγει σε αυτές τις τεχνικές προκειμένου να χαλαρώσει και να περιορίσει τα επίπεδα του στρες. Ο κορωνοϊός «εκτόξευσε στα ύψη» την ανάγκη αυτή και ειδικά στην πρώτη καραντίνα, λόγω του ότι όλα ήταν πρωτόγνωρα και εξαιρετικά αβέβαια, το ίντερνετ γέμισε με ασκήσεις χαλάρωσης. Έχοντας περάσει πια ένας χρόνος και κάτι από την πρώτη καραντίνα και έχοντας δοκιμάσει πολλές από αυτές τις ασκήσεις, επιλέξαμε κάποιες, οι οποίες είναι αρκετά απλές ώστε ακόμα και αν δεν έχετε ξαναδοκιμάσει κάτι αντίστοιχο, να τα βγάλετε πέρα!

από τη Χρυσούλα Σπυράτου 


Καρδιακή αναπνοή

Είναι μια σχετικά εύκολη αλλά πολύ αποτελεσματική τεχνική που βοηθά το νευρικό σύστημα να έρθει σε ισορροπία. Η καρδιακή αναπνοή βοηθά το στρεσαρισμένο και εκτός ελέγχου σώμα μας να έρθει σε μια καλή ψυχοσωματική κατάσταση και να χαλαρώσει.
1ο βήμα: Παρατηρήστε τις αναπνοές σας και αρχίστε να εισπνέετε και να εκπνέετε πιο σιγά. Προσπαθήστε να εισπνέετε για 3-4 δευτερόλεπτα και να εκπνέετε για 3-4 δευτερόλεπτα.
2ο βήμα: Νιώστε πού βρίσκεται η καρδιά σας και σκεφτείτε πως οι αναπνοές σας διασχίζουν την καρδιά σας όταν εισπνέετε και εκπνέετε. Όταν συγκεντρωνόμαστε στην καρδιά και την αναπνοή μας, αυτό στέλνει σήματα στο νευρικό μας σύστημα ότι όλα είναι εντάξει και ότι είμαστε ασφαλείς.
3ο βήμα: Ενώ συνεχίζετε να αναπνέετε με αυτόν τον τρόπο, σκεφτείτε κάτι που σας προκαλεί αισθήματα χαλάρωσης, «ζεστασιάς»- κάτι που σας κάνει να αισθάνεστε αγάπη, εκτίμηση, ευγνωμοσύνη, οτιδήποτε μπορεί να σας αγγίξει.
Αυτό το τελευταίο βήμα θα επιτρέψει στο νευρικό σας σύστημα να λάβει σήματα άνεσης και ασφάλειας και θα ανακόψει τις εκκρίσεις των ορμονών του στρες στο σώμα σας.

Διαλογισμός

Ο διαλογισμός είναι εξαιρετικά επωφελής για το μυαλό, το σώμα αλλά και το πνεύμα μας. Μας βοηθά να χαλαρώσουμε, να καθαρίσουμε το μυαλό μας από την αρνητική ενέργεια και τις κακές σκέψεις. Όταν κάνουμε διαλογισμό αυξάνεται η αντίληψη και η συνείδησή μας, και κατά συνέπεια και η διαίσθησή μας.

"Διώξετε" το άγχος με 3 απλές ασκήσεις αναπνοής

1ο βήμα: Βρείτε ένα ήσυχο μέρος στο οποίο αισθάνεστε άνετα και ασφάλεια
2ο βήμα: Καθίστε, κλείστε τα μάτια και ηρεμήστε, συγκεντρώνοντας όλη σας την ενέργεια και προσοχή στην αναπνοή σας
3ο βήμα: Αναπνεύστε και αφήστε την ενέργεια να διαπεράσει το μυαλό και όλες σας τις αισθήσεις
4ο βήμα: Χαλαρώστε το σώμα και το μυαλό σας
5ο βήμα: Συνεχίστε να παίρνετε βαθιές αναπνοές, κρατώντας για λίγα δευτερόλεπτα την αναπνοή σας
6ο βήμα: Όταν τελειώσετε την άσκηση και νιώσετε ηρεμία και γαλήνη, προσπαθήστε να «συνδεθείτε» με την Γη και το σώμα σας, νιώθοντας το μυαλό και το πνεύμα να «επιστρέφουν» στο σώμα σας.
7ο βήμα: Ανοίξτε τα μάτια και πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές

Ισορροπημένη αναπνοή (“samma vritti”)

Αφήσαμε την ευκολότερη- αλλά εξίσου αποτελεσματική- άσκηση για το τέλος… Η δασκάλα γιόγκα και διαλογισμού Lauren Eckstrom συνιστά αυτήν την πολύ απλή άσκηση που σκοπό έχει να ρυθμίσουμε συνειδητά την αναπνοή μας ώστε να χαλαρώσει το νευρικό μας σύστημα. «Αυτού του είδους οι αναπνοές ανακόπτουν το στρες και χαμηλώνουν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης».
1ο βήμα: Εισπνεύστε μετρώντας μέχρι το 4
2ο βήμα: Εκπνεύστε μετρώντας μέχρι το 4
Η Eckstrom συμβουλεύει όσους είναι αρχάριοι να ξεκινήσουν με πιο λίγα δευτερόλεπτα, αν δεν είναι εξοικειωμένοι με τέτοιου είδους ασκήσεις. Είναι σημαντικό να μην το παρακάνετε και να σταματήσετε την άσκηση αν νιώσετε ότι ζαλίζεστε.

Εισπνοή, εκπνοή και φτου κι απ' την αρχή λοιπόν!