Παιδί -Ζυγός: ένα παιδί που αγαπά την ισορροπία & την αρμονία

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Ο χαρακτήρας του και η σχέση του με τους γονείς του ανάλογα με το ζώδιο τους.

Από την Έλλη Ντράκοβιτς


Το ζυγάκι θεωρείται από τα πιο εύκολα παιδιά του ζωδιακού και όχι άδικα.
Είναι γλυκό, κοινωνικό, πνευματώδες, ευχάριστο, με καλούς τρόπους, ευγενικό και όμορφο.

Ακόμα και όταν δε διαθέτει τα τέλεια χαρακτηριστικά έχει μία γλύκα που το κάνει ελκυστικό και αξιαγάπητο.

Το κύριο αίτημα για να είναι ευτυχισμένο είναι ένα αρμονικό, ισορροπημένο, ειρηνικό και όμορφο περιβάλλον μαζί με την αμέριστη αποδοχή σας.
Οι αντιθέσεις και οι διαφωνίες το απωθούν, το μπερδεύουν  και το στενοχωρούν.

Ακόμα και όταν δεν αφορούν το ίδιο τις  βιώνει ενοχικά και προσπαθεί με τον τρόπο του να αποκαταστήσει την ισορροπία, με ένα γλυκό χαμόγελο όταν είναι πολύ μικρό, έμπρακτα αργότερα, κάνοντας κάτι που θα ευχαριστήσει όλους τους διαφωνούντες. Καταφέρνει πολύ καλά την εξισορρόπηση των αντιθέσεων μέσα από μια εξαιρετική αίσθηση «δικαίου» αλλά και μια έμφυτη ικανότητα να «αποδίδει δικαιοσύνη» χωρίς να πληγώνει ή να δυσαρεστεί τους άλλους.

Πρέπει λοιπόν οι γονείς να προσέχουν τον τρόπο που εκφράζουν τις διαφωνίες τους.

Φωνές και  επιθετικότητα προκαλούν πολύ αρνητικά συναισθήματα σ’ αυτό το ευαίσθητο στις διαπροσωπικές σχέσεις παιδί.

Αντίθετα, η καλοπροαίρετη διαφωνία σε ήπιους τόνους με επιχειρήματα το διδάσκει ότι ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του και να την υπερασπίζεται χωρίς να διαταράσσει τις σχέσεις του και χωρίς να προκαλεί εχθρικά συναισθήματα.

Να σημειώσω ότι η ευαισθησία δεν είναι τόσο συναισθηματικής φύσης, όσο αισθητική, μοιάζει περισσότερο με δυσαρέσκειας που προκαλείται από την ανισορροπία και την διάσπαση της ενότητας.
Η αποδοχή των άλλων, για το μικρό ζυγό, είναι κάτι που κερδίζεται με την ταύτιση των επιθυμιών του με τις προσδοκίες τους γιατί έτσι εξασφαλίζει την αρμονική συνύπαρξη και την έγκρισή τους. Το «εγώ» καταπνίγεται στην ανάγκη της συντροφικότητας.
Συχνά τα ζυγάκια λένε ψέματα ή αποκρύβουν την αλήθεια για να ευχαριστήσουν τους άλλους ή για να αποφύγουν αντιπαραθέσεις.

Το κάνουν μ’ ένα μίγμα ευγένειας και καλής πρόθεσης που σταδιακά μπορεί όμως να γίνει δεύτερη φύση τους γιατί είναι ο εύκολος τρόπος να ξεγλιστρούν από δυσάρεστες καταστάσεις. Ακόμα και αν αποκαλυφθούν, είναι τόσο εμφανείς οι προθέσεις τους που δύσκολα θα τα κατηγορήσει κάποιος.
Οι επιθυμίες και οι σκέψεις του δεν εκφράζονται ξεκάθαρα, γιατί και το ίδιο δεν τις αναγνωρίζει εύκολα. Προσπαθώντας να δει τα πράγματα απ’ όλες τις πλευρές, βρίσκεται συνεχώς με το ένα πόδι στην αμφιβολία και το άλλο στη διβουλία.

Είναι όμως από τα παιδιά με διανοητική διαύγεια και η συζήτηση το βοηθά να ξεκαθαρίσει μέσα του αν όχι αυτό που επιθυμεί, αυτό που του προσφέρει τα περισσότερα οφέλη
Είναι ευτυχισμένο όταν έχει συντροφιά και μοιράζεται ευχάριστα τα παιχνίδια και το χρόνο του. Είναι από τα παιδάκια που καλοδέχεται ένα νέο αδελφάκι και υποφέρει λιγότερο από ζήλεια.
Δεν του αρέσει η μοναξιά, αλλά θα μπορούσε να εκπαιδευτεί στο να την αντέχει και να τη βιώνει δημιουργικά μέσα από καλλιτεχνικές δραστηριότητες  στις οποίες τα καταφέρνει περίφημα αφού έχει  καταπληκτική αισθητική αντίληψη.

Εκτός από την αυτοέκφραση, οι δραστηριότητες αυτές, το βοηθούν  να ενισχύσει και την αυτοπεποίθησή του.
Στις σχέσεις του με τ’ άλλα παιδιά είναι άψογο, είναι ένας καλός φίλος, ευγενικός, δίκαιος και όταν χρειάζεται ειρηνοποιός. Αποστρέφεται τη βία και τα παιδιά με κακούς τρόπους. Αυτή η αποστροφή πηγάζει από την αίσθηση δικαιοσύνης, του «σωστού» και του καλού γούστου.

Αυτό το προστατεύει από τις «κακές παρέες» πράγμα πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα στην εφηβεία, γιατί έχει την τάση να ταυτίζεται και να ενστερνίζεται τις θέσεις των φίλων του σε μεγαλύτερο βαθμό από τα άλλα παιδιά.
Συχνά υπάρχει μια τάση ναρκισσισμού και καλό θα είναι να την ελέγξουν οι γονείς εστιάζοντας στην ουσία των πραγμάτων και όχι στο περίβλημά τους.
Δεν του αρέσουν ιδιαίτερα οι σκληρές και «καταναγκαστικές» δραστηριότητες, εκτός αν πρόκειται για  κάτι που αγαπά ιδιαίτερα, οπότε συγκεντρώνεται με πάθος και αφιερώνει πολύ ενέργεια και χρόνο.
Ένα περιβάλλον δυσαρμονικό με οικογενειακούς τσακωμούς, γκρίνια και κριτική, είναι ότι χειρότερο για την ανάπτυξη του μικρού ζυγού, το οποίο αποστρέφεται την ασχήμια, τη δυστυχία, τη μιζέρια και ότι ξεφεύγει από τον ιδεατό αισθητικό του κόσμο.

Σ’ αυτή την περίπτωση θα έχουμε ένα δυστυχισμένο παιδί και έναν ενήλικα σε πλήρη διάσταση με τον εαυτό του αλλά και τον πραγματικό κόσμο.
Η κριτική και η επίπληξη του δημιουργούν ανασφάλεια.

Η διαπαιδαγώγηση που έχει κατεύθυνση στην ενίσχυση της αποφασιστικότητας και της αυτοπεποίθησής του, είναι πολύ σημαντική για να μπορέσει να αρθρώσει το δικό του προσωπικό λόγο. Χρειάζεται αγάπη, σεβασμό, τακτ και λογική επιχειρηματολογία.

Σχέσεις με γονείς

Γονείς που ανήκουν στα ζώδια του αέρα.
Οι ενέργειά τους είναι συμβατή, έχουν την ίδια ανάλαφρη παιχνιδιάρικη διάθεση για τη ζωή. Υπάρχει μεγάλη συνάφεια και χαρά στη συνύπαρξή τους καθώς και επικοινωνία. Η τάση για αποφυγή κάθε είδους δυσκολίας (για Ζυγούς και Διδύμους) μπορεί να προσφέρει στο παιδί πρόσφορο έδαφος για ευκολία στο ψέμα και στην αναζήτηση ανταμοιβής δίχως κόπο.

Ο Ζυγός δημιουργεί ένα υπέροχο περιβάλλον γα το παιδί του. Κατανοεί την ανάγκη του για αρμονία, ισορροπία, ομορφιά συνύπαρξη, ταύτιση και προσφέρει όλες τις προοπτικές για την ευτυχή εξέλιξή του. Ο μόνος κίνδυνος που υπάρχει μέσα από αυτό το συνδυασμό είναι να ζουν σε μια πλαστή πραγματικότητα όπου είναι όλα ρόδινα και ευωδιαστά, οι ανταμοιβές έρχονται χωρίς κόπο και η ομορφιά μετράει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη αξία. Χρειάζεται η επίδραση άλλου μέλους της οικογένειας πιο δυναμικού για να το βοηθήσει να γίνει πιο ανεξάρτητο.

Ο Δίδυμος  παρακινεί το ζυγάκι σε μεγαλύτερη διανοητική δραστηριότητα. Μπορούν να μιλάνε με τις ώρες, να αστειεύονται, να περνάνε καλά, αλλά η αστάθεια του γονιού, η συνεχής εναλλαγή διαθέσεων και ενδιαφερόντων αποπροσανατολίζει το μικρό, δημιουργεί ένα πεδίο όπου η ασυνέπεια μπορεί πολύ εύκολα να γίνει χαρακτηριστικό του παιδιού. Πρέπει ο γονιός να αντιμετωπίσει πρώτα τη δική του διάσπαση για να ενδυναμώσει την εμπιστοσύνη και την αίσθηση ασφάλειας του παιδιού.

Ο Υδροχόος βοηθά το παιδί να εξελιχθεί περισσότερο διανοητικά. Είναι και οι δύο κοινωνικοί με διαφορετικό όμως τρόπο. Το ενδιαφέρον του Υδροχόου για την κοινωνία και τον άνθρωπο έχει έναν ουμανισμό που διδάσκει το μικρό ζυγό να μην κλείνει τα μάτια στη δυστυχία αλλά να βλέπει τον κόσμο γύρω του με πιο ρεαλιστική και αλτρουιστική ματιά. Επίσης του μαθαίνει την ομορφιά της επιστήμης . Ο πατέρας Υδροχόος μπορεί να είναι λίγο απρόσωπος στην έκφραση των συναισθημάτων του και αυτό δυσκολεύει το παιδί να ταυτιστεί μαζί του, αλλά είναι δίκαιος και το παιδί τον εμπιστεύεται.

Γονείς που ανήκουν στα ζώδια της φωτιάς.
Ο ενθουσιασμός τους δίνει κίνητρο στο παιδί να ξεπεράσει τον εαυτό του. Το βοηθούν να είναι πιο ανεξάρτητο στις επιρροές του περιβάλλοντος και αγωνιστικό για την εκπλήρωση των επιθυμιών τους. Είναι πολύ θετική η επίδρασή τους.

Ο Κριός σε πρώτη φάση στέκει λίγο αμήχανος βλέποντας ένα παιδί που κάνει ότι μπορεί για να σχετιστεί με τους άλλους, που δεν ενδιαφέρεται να ξεχωρίσει, που δεν κυνηγά την πρωτιά αλλά τη συνεργασία. Όταν ξεπεράσει το θέμα της προσωπικής του προβολής πάνω στο παιδί, οι σχέσεις είναι πολύ καλές, ιδιαίτερα πατέρα Κριού με την κόρη του όπου η αρσενική και η θηλυκή ενέργεια είναι στο απόγειό τους και το πατρικό πρότυπο πολύ ισχυρό . Ο γονιός είναι ιδιαίτερα εμψυχωτικός και το προτρέπει στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησής του και στην αγωνιστικότητα. Μπορεί να του μάθει τη χαρά και την εκτόνωση  που προσφέρει η σωματική δραστηριότητα.

Ο Λέων καταρχάς είναι πολύ ευτυχής και περήφανος γι’ αυτό το καλοφτιαγμένο και ευγενικό παιδί του. Του παρέχει αμέριστη αποδοχή και στήριγμα και τονώνει το ηθικό του με τον καλύτερο τρόπο. Ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες, ο Λέων έχει το χάρισμα να παραμένει αξιοπρεπής και μεγαλόψυχος. Αυτό είναι ένα υπέροχο παράδειγμα για το παιδί και μπορεί να ενδυναμώσει την αγωνιστικότητά  του ν’ ανταπεξέρχεται στις δυσκολίες. Μέσα από θεατρικό παιχνίδι μπορεί να το βοηθήσει να διαφοροποιεί τον εαυτό του από τις επιρροές του περιβάλλοντος του. Πρέπει μόνο να προσέξει να μην ενισχύσει τη ναρκισσιστική τάση του παιδιού.

Με τον Τοξότη επικοινωνία είναι πολύ διαδραστική και ευχάριστη. Ο γονιός βοηθά το μικρό να αναπτύξει και να διευρύνει τους πνευματικούς του οριζόντιες. Του μαθαίνει την αξία της αλήθειας και της τόλμης. Γενικά βοηθά το παιδί του να διαμορφώνει τις δικές του απόψεις, περισσότερο από κάθε άλλο γονιό. Τα ερεθίσματα που του προσφέρει είναι πολυποίκιλα, από την επαφή με τη φύση που είναι μεγάλη ευτυχία για το παιδί, ως την πρόκληση ν’ ανακαλύψει τον κόσμο γύρω του. (π.χ. μια βόλτα στο πλανητάριο, ή η παρατήρηση του ουρανού με τηλεσκόπιο)

Γονείς που ανήκουν στα ζώδια του νερού
Ο ενστικτώδης τρόπος με τον όποιο ανταποκρίνονται στις ανάγκες του παιδιού τους κατατάσσει στους πιο δοτικούς γονείς, με υψηλό βαθμό ταύτισης το παιδί τους και το γονικό τους ρόλο. Η διαφορά βρίσκεται στο γεγονός ότι η ανάγκη του μικρού ζυγού για ταύτιση δεν είναι συναισθηματικής φύσης, αλλά είναι μία διανοητική εξερεύνηση για την κατανόηση του εαυτού και του κόσμου μέσω του «άλλου». Άρα αυτό που χρειάζεται κυρίως το ζυγάκι είναι μία διανοητική πυξίδα, ένα διανοητικό άνοιγμα και όχι μια ασφυκτική συναισθηματική προσκόλληση.

Ο Καρκίνος  πολύ προστατευτικός και αφοσιωμένος καλύπτει την ανάγκη του παιδιού για αγάπη και αποδοχή χωρίς όρους. Αυτό που πρέπει να προσέξει είναι ο υπερβολικός συναισθηματισμός και ο τρόπος που τον εκφράζει. Η μεμψιμοιρία στην οποία συχνά καταφεύγει ο Καρκίνος για να λάβει την υποστήριξη που χρειάζεται, απωθεί το παιδί και διαταράσσει την ισορροπία του. Η γκρίνια στην ουσία κρύβει μια επιθετικότητα που το παιδί εκλαμβάνει ως προσωπική ενοχή οπότε κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να εξομαλύνει την ανισορροπία. Αυτό το απομακρύνει από την αναγνώριση των δικών του επιθυμιών. Η επικοινωνία λειτουργεί καλά σε κοινές δημιουργικές δραστηριότητες, χειροτεχνίες, διακόσμηση του σπιτιού, μαγείρεμα.

Ο Σκορπιός διδάσκει στο παιδί να βλέπει το βάθος των πραγμάτων. Τα παιδιά με γονείς Σκορπιούς είναι συνήθως πιο εξοπλισμένα στο ν’ αντιμετωπίζουν αργότερα δύσκολες καταστάσεις. Αυτό που χρειάζεται από εσάς είναι η αποδοχή της ήπιας και συγκαταβατικής φύσης του παιδιού. Μην εκνευρίζεστε όταν βλέπεται την αμφιβολία και την αναποφασιστικότητά του, βοηθήστε το να αποφασίζει μόνο του για θέματα που το αφορούν. Ξεκινώντας από τα πολύ απλά και καθημερινά θέματα, όπως τι ρούχα θέλει να φορέσει, και συνδυάστε τη διαδικασία επιλογής με λογικά επιχειρήματα.

Ο Ιχθύς  προσφέρει το πιο όμορφο περιβάλλον για το παιδί και την οικογένειά του. Οι αβροί του τρόποι κάνουν πολύ άνετη και αβίαστη την επικοινωνία μεταξύ τους. Στην ουσία οι συμπεριφορές τους έχουν την ίδια ποιότητα.  Οι αισθητικές τους ανάγκες καλύπτονται πλήρως. Η φαντασία του γονέα συνεργάζεται αρμονικά και την εγκεφαλικότητα του παιδιού και μπορούν μαζί να παίζουν και να δημιουργούν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες δραστηριότητες. Υπάρχει αποδοχή του ενός από τον άλλο, θετική θα ήταν και η επίδραση ενός πιο πρακτικού μέλους της οικογένειας.

Γονείς που ανήκουν στα ζώδια της γης.
Λειτουργούν τελείως διαφορετικά, πρέπει να κάνουν μεγάλη υπέρβαση για να κατανοήσου και να αποδεχτούν αυτό που θεωρούν σαν αβάσταχτη ελαφρότητα: την μεγάλη του κοινωνικότητα, τον τρόπο που συμβιβάζει τις αντιθέσεις και επιδρά το περιβάλλον πάνω του. Το ζυγάκι είναι ένα μεγάλο σχολείο γι’ αυτούς τους γονείς και τους διδάσκει ότι το διαφορετικό δεν είναι αναγκαστικά και εχθρικό προς τα κεκτημένα τους.

Ο Ταύρος εκτιμά και αυτός τη συντροφικότητα αλλά με ένα τρόπο πιο πραγματιστικό, σαν κοινή εμπειρία αλληλεπίδρασης αισθημάτων, ενώ του Ζυγού είναι αλληλεπίδραση «νοημάτων». Αυτό που δεν καταλαβαίνει ο γονιός είναι η τάση του παιδιού να εξαφανίζει και να πνίγει τις επιθυμίες του σε όφελος της ομάδας. Ο Ταύρος αυτό που απαιτεί πάνω απ’ όλα είναι η εκπλήρωση των επιθυμιών, δεν μπορεί λοιπόν εύκολα να αντιληφθεί την πολυπλοκότητα της νοητικής αναζήτησης  του παιδιού και την εκλαμβάνει ως αδυναμία. Για τον Ταύρο δεν υπάρχουν αμφιβολίες και αμφιταλαντεύσεις, οι απόψεις του είναι σταθερές και αμετάβλητες, για το ζυγάκι δεν είναι έτσι. Ψάχνει και αναλύει όλες τις παραμέτρους ώσπου να ενστερνιστεί την πιο ολοκληρωμένη, την οποία όμως αργότερα μπορεί να αναιρέσει. Αυτό ισοδυναμεί για το γονιό με εσχάτη προδοσία. Καλό θα είναι να μην πιέζει το παιδί και του καταλογίζει συνεχώς ασυνέπεια, ας χαλαρώσει, το παιδί του είναι αξιαγάπητο και χωρίς τις ιδιότητες που ο ίδιος εκτιμά.

Ο Παρθένος αναπτύσσει μία αρκετά υγιή διανοητική σχέση με το παιδί. Του προσφέρει ερεθίσματα και το μαθαίνει να οργανώνει το χώρο και το χρόνο του. Η καθαριότητα και η ευταξία είναι συνθήκες  που αγαπούν και οι δύο. Το πρόβλημα που μπορεί να προκύψει είναι η αποστείρωση του συναισθήματος για χάρη της λειτουργικότητας της οικογενειακής ζωής . Πρέπει να μάθει ο Παρθένος να εκφράζει πιο ελεύθερα και αβίαστα τα συναισθήματά του, έτσι μαθαίνει πιο εύκολα το παιδί να αναγνωρίζει τα δικά του.

Ο Αιγόκερως είναι περήφανος για την ποιότητα του παιδιού, την ευγένεια, τη σύνεση και τους καλούς του τρόπους, τη χαρά που προσφέρει η παρουσία του. Πέρα από αυτό όμως θέλει να επιβάλλει την αυστηρή ηθική του στο παιδί. Η αντοχή και η φιλοδοξία είναι αξίες που το μικρό δύσκολα θα συμμεριστεί. Πρέπει να είναι προσεκτικός για να μην τραυματίσει την αυτοεκτίμηση του παιδιού. Τα κατά συνθήκη ψεύδη του μικρού Ζυγού δεν χρειάζεται να κεραυνοβολούνται, αλλά να κατανοηθεί ο μηχανισμός που τα προκαλεί. Πιο δύσκολη είναι η σχέση πατέρα με το γιό. Εκεί  πατέρας πρέπει να προσεγγίσει το παιδί του με όλη την τρυφερότητα που μπορεί να διαθέτει με χιούμορ και διάθεση ανταλλαγής συναισθημάτων.