Το παιδί στην πόλη: 25+1 προτάσεις για να περάσετε ένα υπέροχο ΣΚ με τα παιδιά σας!

Δημοσιεύθηκε στις

Από τη Στέλλα Παπαδάκη

Και αυτή την εβδομάδα το All4mama συγκέντρωσε για εσάς τις καλύτερες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, που θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα, για να περάσετε δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά σας.


Πλατεία Κοτζιά

Το 23ο Παζάρι Βιβλίου πραγματοποιείται στην Πλατεία Κοτζιά έως και την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου. Είναι το μεγαλύτερο και πιο οργανωμένο Παζάρι Βιβλίου στην πόλη των Αθηνών, με φετινό κεντρικό σύνθημα: «ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ».

Το παιδί στην πόλη: 25+1 προτάσεις για να περάσετε ένα υπέροχο ΣΚ με τα παιδιά σας!

Το παζάρι θα λειτουργεί καθημερινά, Σάββατα και Κυριακές από τις 09:00 το πρωί μέχρι και τις 21:00 το βράδυ.

Μουσείο Συναισθημάτων

Το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί το εργαστήριο «Η Αυτοεκτίμηση μέσα από ένα παραμύθι!» για ενήλικες και παιδιά 5 έως 10 χρονών.

Εαυτού εκτίμηση. Τι να είναι άραγε αυτό; Τρώγεται; Μήπως μοιάζει με νερό μπορώ να το πιώ; Μοιάζει με πέτρα μπορώ να το πετάξω; Μήπως σοκολάτα να το μασουλίσω; Αξίζει προς πώληση ή ανταλλαγή; Απάντηση θα βρούμε στο ταξίδι μας στον Κόσμο των Παραμυθιών!

Ώρα: 13:00-14:00.

Είσοδος εργαστηρίου: 8 ευρώ (στην τιμή των εργαστηρίων προσφέρεται και η είσοδος στην έκθεση του μουσείου).

Την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου θα γίνει το εργαστήριο «Θυμός και Φιλία...!» για ενήλικες και παιδιά 5 έως 115 χρονών

Αλεπούδες και άλογα, γάιδαροι και σκύλοι και άλλοι πολλοί γίνονται φίλοι καρδιακοί και μαζί αντιμετωπίζουν το θυμό και βρίσκουν λύση σε ό,τι τους απασχολεί.

Ώρα: 13:00-14:00.

Είσοδος εργαστηρίου: 8 ευρώ (στην τιμή των εργαστηρίων προσφέρεται και η είσοδος στην έκθεση του μουσείου).

Επίσης στο χώρο του Μουσείο πραγματοποιείται η διαδραστική έκθεση «Στο Παλάτι του Θυμού!» για παιδιά και εφήβους από 5-15 χρόνων και ενήλικες.

Το παιδί στην πόλη: 25+1 προτάσεις για να περάσετε ένα υπέροχο ΣΚ με τα παιδιά σας!

Κάθε Σαββατοκύριακο και τις καθημερινές στις διακοπές των Χριστουγέννων τα παιδιά, οι έφηβοι και οι ενήλικες μαζί, μπορούν να παίξουν και να εξερευνήσουν τη διαδραστική έκθεση του μουσείου!

Να γνωρίσουν καλύτερα το συναίσθημα του θυμού και να ανακαλύψουν δημιουργικούς τρόπους για να αντιμετωπίζουν τη ζωτική του ενέργεια!

Ώρες λειτουργίας έκθεσης: 10.00-13.00.

Εισιτήριο για την έκθεση: 4 ευρώ

Πληροφορίες: Καρατζά 7 & Τσάμη Καρατάσου 56, 117 41 Φιλοπάππου, τηλ. 210 9218329, www.mce.gr.

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

Στο Ελληνικό Παιδικό Μουσείο πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για οικογένειες με παιδιά ηλικίας 1-2 ετών, κάθε Σάββατο και Κυριακή και ώρα 10:00-10:50 και για οικογένειες με παιδιά ηλικίας 2-3 ετών, κάθε Σάββατο και Κυριακή και ώρα 11:10-12:00.

Το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου θα γίνει το εργαστήριο «Ξεκινάω-σταματάω».

Ξεκινάμε και σταματάμε με τον ήχο της μουσικής, αντιλαμβανόμαστε το σώμα μας, ελέγχουμε τις κινήσεις μας και δημιουργούμε με χρωματιστές γραμμές το δικό μας σχέδιο.

Το Κυριακή 3 Φεβρουαρίου θα γίνει το εργαστήριο «Ένα ψωμί νόστιμο πολύ!».

Το παιδί στην πόλη: 25+1 προτάσεις για να περάσετε ένα υπέροχο ΣΚ με τα παιδιά σας!

Με ποιον τρόπο φτιάχνεται το ψωμί; Από ποια υλικά αποτελείται; Πόσο μαλακό είναι το αλεύρι; Πώς μυρίζει το ελαιόλαδο; Τι διαφορά έχουν η κόρα από την ψίχα; Τα παιδιά πειραματίζονται και δοκιμάζουν διαφορετικά υλικά δημιουργώντας το δικό τους ψωμί.

Επίσης στο Ελληνικό Παιδικό Μουσείο πραγματοποιούνται προγράμματα για οικογένειες με παιδιά ηλικίας 3-12 χρόνων.

Πρόγραμμα

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου

11:15 – 12:00 «Μύρισε ψωμί!», για όλη την οικογένεια

Υλικά, εργαλεία κουζίνας & μια συνταγή συναντιούνται στο μουσείο μας. Ελάτε να παρατηρήσουμε, να ανακαλύψουμε με όλες μας τις αισθήσεις και φτιάχνοντας το δικό μας ψωμί να εξοικειωθούμε με μαθηματικές έννοιες.

12:15 – 13:00 «Τηλεφωνησέ μου!», για παιδιά 3 έως 6 χρόνων (εξοικείωση με την αγγλική γλώσσα)

Σε προσκαλώ να παίξουμε παρέα! Το τηλέφωνο  καλεί! Τι θα σου πω; Πώς θα στο πω; …in English, please!

13:15 – 14:00  «Με αεροπλάνα και βαπόρια», για παιδιά 4-6 χρόνων

Τα παιδιά ανακαλύπτουν τη συλλογή μεταφορικών μέσων του μουσείου και φτιάχνουν το δικό τους όχημα –πραγματικό ή φανταστικό- για να «μετακινηθούν» μέσα και έξω από την πόλη.

14:15 – 15:00 «Σείσου και κουνήσου», για όλη την οικογένεια

Με ποιους διαφορετικούς τρόπους μπορούμε να παραγάγουμε ήχους; Ελάτε να δημιουργήσουμε το εργαστήρι του ήχου και ως ηχο-ερευνητές να κατασκευάσουμε τα δικά μας κρουστά μουσικά όργανα!

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου

11:15 – 12:00 «Μίλα μου για μήλα», για όλη την οικογένεια

Το παιδί στην πόλη: 25+1 προτάσεις για να περάσετε ένα υπέροχο ΣΚ με τα παιδιά σας!

Πράσινα, κόκκινα όλα μαζί, βούτυρο, ζάχαρη, αλεύρι στο ταψί. Λίγη κανέλλα και η μηλόπιτα… λαχταριστή!

12:15 – 13:00  «Σπίτι μου, σπιτάκι μου, σαλιγκαροσπιτάκι μου», για οικογένειες με παιδιά 3-4 χρόνων

Πώς να είναι άραγε μέσα στο σπίτι ενός σαλιγκαριού, μιας χελώνας; Πόσο μοιάζουν με τα δικά μας σπίτια; Ελάτε να ανακαλύψουμε τα διαφορετικά σπίτια μεγάλων και μικρών ζώων και στη συνέχεια να δημιουργήσουμε το δικό μας φανταστικό… σαλιγκαρόσπιτο.

13.15 – 14.00 «Τέχνη από μουντζούρες», για οικογένειες με παιδιά 3-4 χρόνων

Το παιδί στην πόλη: 25+1 προτάσεις για να περάσετε ένα υπέροχο ΣΚ με τα παιδιά σας!

Πού αρχίζει και πού τελειώνει μία γραμμή; Συνδυάζουμε τα χρώματα, δημιουργούμε πολύχρωμες μουτζούρες και φτιάχνουμε το δικό μας έργο τέχνης.

14:15 – 15:00 «Σβββούρες!», για όλη την οικογένεια

Παίρνουμε φόρα, στροβιλιζόμαστε και κατασκευάζουμε τις δικές μας πρωτότυπες σβούρες!

Πληροφορίες: Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, Κτίριο Ωδείου Αθηνών, Ρηγίλλης & Βασ. Γεωργίου Β΄17-19, 106 75 Aθήνα, Τ. 2103312995, www.hcm.gr.

Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου παιδιά προσχολικής ηλικίας (3 έως 5 ετών) μαζί με τους γονείς τους θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Το λιοντάρι και ο ποντικός».

Το παιδί στην πόλη: 25+1 προτάσεις για να περάσετε ένα υπέροχο ΣΚ με τα παιδιά σας!

Ο δυνατός και ο αδύναμος, ο μεγάλος και ο μικρός. Πως κατάφερε ένας μικρούλης ποντικός να σώσει το δυνατό λιοντάρι; Αναζητάμε τη διαφορετικότητα μέσα από έναν μύθο του Αισώπου. Με ερέθισμα την αφήγηση του μύθου παιδιά και γονείς δημιουργούν και ξεκινούν ένα ταξίδι στο μύθο μέσω της δραματοποίησης του μύθου. Πώς ένιωθε το λιοντάρι και το ποντίκι στη σπηλιά; Πώς είναι το θυμωμένο λιοντάρι, και τι συμβαίνει όταν αυτό παγιδευτεί;

Ώρα: 11:30-12:40.

Κόστος συμμετοχής: 8 ευρώ το παιδί, 4 ευρώ ο ενήλικας (απαραίτητη η συνοδεία ενήλικα).

Την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου θα γίνει το εργαστήρι «Ηρακλής και Θησέας… δύο ήρωες, ένας μύθος», για παιδιά Νηπιαγωγείου και μαθητές έως Γ’ δημοτικού.

Δύο από τους γνωστότερους μυθικούς ήρωες της αρχαιότητας συναντιούνται μέσα από άγνωστες ιστορίες. Μέσα από το παιχνίδι και άλλες βιωματικές δραστηριότητες ανακαλύπτουμε τα κοινά τους σημεία και τις διαφορές τους, γνωστές αλλά και άγνωστες πτυχές των μύθων που τους περιβάλλουν.

Ώρα: 12:30-14:00.

Κόστος συμμετοχής: 8,50 ευρώ.

Πληροφορίες: Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ. 212 254 0000.

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης & Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» δήμου Αθηναίων

Στο πλαίσιο της 5ης Σκυταλοδρομίας Παραμυθιού, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου η αφήγηση για παιδιά άνω των 6 ετών με τίτλο «Όνειρο έσταξε, παραμύθι έπλασε».

Το παιδί στην πόλη: 25+1 προτάσεις για να περάσετε ένα υπέροχο ΣΚ με τα παιδιά σας!

Ώρα: 12.00-13.00.

Πληροφορίες: Αγγελικής Χατζημιχάλη 6, Πλάκα, Τ. 210 3243972, 210 3243987, press@athens-technopolis.gr , www.technopolis-athens.com.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Την Κυριακή 3/2 θα πραγματοποιηθεί το εργαστήριο «Παιδικό δωμάτιο- Στην κάμαρά μου την παιδική…»,  για παιδιά 2-3,5 ετών.

Ανοίγοντας την πόρτα στο παιδικό δωμάτιο πέφτουμε πάνω σε παιχνίδια, κάλτσες, κούκλες, παπούτσια, τρενάκια, στρατιωτάκια, σπιτάκια, τουβλάκια και πολλά άλλα. Με αυτά θα παίξουμε σε αυτό το αποκριάτικο εργαστήριο! Αναστάτωση όμως δεν επικρατεί μόνο στο παιδικό δωμάτιο αλλά και στο παραμύθι μας. Όλα τα ζώα ξεσηκώθηκαν και η ζούγκλα έγινε άνω κάτω, μέχρι τη στιγμή που το λιοντάρι πήρε τα πράγματα στα χέρια του.

Με έμπνευση το παραμύθι και το κεφάλι του κυκλαδικού ειδωλίου θα παίξουμε με τα αποτυπώματα που αφήνουν διάφορα αντικείμενα (σφουγγάρια, καλαμάκια, φελλοί και άλλα) και θα γεμίσουμε το τεράστιο πορτρέτο μας με τα ίχνη που αφήνουν τα παιχνίδια μας. Στο τέλος γονείς και παιδιά θα έχουν μαζί τους μικρά και μεγάλα αποκριάτικα πορτρέτα για να στολίσουν το παιδικό δωμάτιο.

Υ.Γ. 1 Κάθε παιδί να φέρει μαζί του 2-3 πλαστικά παιχνίδια (αυτοκινητάκια, τουβλάκια, μπουλντόζες, κουκλάκια κ.α.). Υ.Γ. 2 Γονείς και παιδιά, φορέστε άνετα και πρόχειρα ρούχα και ετοιμαστείτε να λερωθούμε, γιατί σίγουρα θα λερωθούμε!

Ώρα: 11.30-13.00

Εισιτήριο: €15

Το Σάββατο 2/2 θα πραγματοποιηθεί το εργαστήριο «Τέχνη για λίγους, τέχνη για όλους», για παιδιά 5-7 ετών.

Το παιδί στην πόλη: 25+1 προτάσεις για να περάσετε ένα υπέροχο ΣΚ με τα παιδιά σας!

Τι κοινό έχει ένα pop τραγούδι με τα πολύχρωμα ανθρωπάκια του Keith Haring; Ποια μουσική ταιριάζει σε έναν πίνακα του Goya; Μήπως κάποιοι πίνακες είναι όπως η όπερα που αρέσει σε λίγους; Τα ανθρωπάκια του Haring, του καλλιτέχνη που οραματίστηκε μια τέχνη προσιτή και κατανοητή, έγιναν όντως πολύ αγαπητά από τον κόσμο, ενώ η προσπάθεια για μια δημοφιλή τέχνη, η οποία χρησιμοποιεί καθημερινά αντικείμενα θα έμενε στην ιστορία ως pop art. Θα παρατηρήσουμε τις αντιδράσεις μας, θα πούμε τη γνώμη μας και θα ζωντανέψουμε τους πίνακες του Keith Haring!

Ώρα: 11:00-13:00.

Εισιτήριο: €12

Την Κυριακή 3/2 θα γίνει το εργαστήριο «Τι θα φάμε; - Αρχαία ελληνική διατροφή», για παιδιά 6-12 ετών και τους γονείς τους.

 

Κρέας ή ψάρι; Τι κρέας και τι ψάρι; Και τι κρασί να πιούμε; Σε τι ποτήρι να το πιούμε; Θα έχουμε επιδόρπιο; Σε αυτή τη διαδρομή, αποστολή μας είναι να ανακαλύψουμε  αγγεία που έχουν σχέση με τη διατροφή των αρχαίων Ελλήνων, να μάθουμε για το τί έτρωγαν και πώς και στη συνέχεια να επινοήσουμε μια δική μας αρχαία ελληνική συνταγή.

Ώρα: 11:30-12:30

Εισιτήριο:  €5

Πληροφορίες: Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα, τηλ. 210 7294220, www.cycladic.gr.

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Στο Αίθριο του Μεγάρου στρώθηκε και φέτος πάγος, άναψαν τα φώτα, έβαλαν μουσική και έφτιαξαν το πιο γιορτινό παγοδρόμιο της πόλης με παγοπίστα έκτασης 350 τ.μ. και προστατευτικό στέγαστρο. Ως τις 24 Φεβρουαρίου λοιπόν το παγοδρόμιο του Μεγάρου σας περιμένει να το επισκεφτείτε.

Το παιδί στην πόλη: 25+1 προτάσεις για να περάσετε ένα υπέροχο ΣΚ με τα παιδιά σας!

Ώρες: Καθημερινές: 16:00 – 23:00, Σαββατοκύριακα: 11:00 – 23:00

Εισιτήρια: 10 € για όλες τις ηλικίες, ιδιαίτερο μάθημα για αρχαρίους (διάρκειας 15 λεπτών): 10 € χωρίς ραντεβού.

Πληροφορίες: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, Αθήνα, www.megaron.gr, 210 7282 333.

Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

Το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί το βιωματικό εργαστήριο «Μήπως είδες την γάτα μου;» του Eric Carle, για παιδιά από 2-4 ετών.

Το παιδί στην πόλη: 25+1 προτάσεις για να περάσετε ένα υπέροχο ΣΚ με τα παιδιά σας!

Μήπως είδες τη γάτα μου; Αυτή δεν είναι η γάτα μου…είναι ένα λιοντάρι! Ο μικρός ήρωας αυτής της ιστορίας του μεγάλου παραμυθά και εικονογράφου, μας ταξιδεύει στις πέντε ηπείρους και μας συστήνει τα αιλουροειδή του πλανήτη.

Ώρα: 12:00-13:00.

Κόστος Συμμετοχής: 12€

Το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου θα γίνει το βιωματικό εικαστικό εργαστήριο «Κάστρο και ήλιος», Πάουλ Κλεέ, για παιδιά 4-7 ετών.

Το παιδί στην πόλη: 25+1 προτάσεις για να περάσετε ένα υπέροχο ΣΚ με τα παιδιά σας!

Στο πρώτο εργαστήρι του μήνα θα εξερευνήσουμε το κάστρο του Πάουλ Κλεέ! Θα δούμε πως δεν είναι ένα συνηθισμένο κάστρο αλλά έχει κάτι το ξεχωριστό! θα γίνουμε όλοι μικροί ζωγράφοι και θα φτιάξουμε τα δικά μας κάστρα!

Ώρα: 12:00-13:00.

Κόστος Συμμετοχής: 12€

Την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου θα γίνει το εργαστήριο για βρέφη 18 –28 μηνών  με στοιχεία messy και sensory play «Μάθε τέχνη κι άστηνε...».

Τι θα γίνεις σήμερα; Ξακουστός τραγουδιστής ή διάσημος ζωγράφος; Στη διάθεση σας, όλα τα υλικά. Μουσικά όργανα, μικρόφωνο, πινέλα και καμβάδες…ελάτε να δημιουργήσουμε, να παίξουμε και διασκεδάσουμε παρέα. Λοιπόν τι προτιμάς; Baby Mozart ή μικρός Picasso;

Ώρα: 11:00-12:00.

Κόστος Συμμετοχής: 12€

Το Κυριακή 3 Φεβρουαρίου θα γίνει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα φυσικών επιστημών «Το φως και η διάδοσή του», για παιδιά 5-8 ετών.

Σε αυτό το εργαστήριο θα ανακαλύψουμε όλα τα μυστικά της οντότητας του φωτός, θα πειραματιστούμε με το φως και θα φτιάξουμε το δικό μας φωτεινό κουτί. Σας περιμένουμε σε ένα εργαστήριο γεμάτο φως, να μελετήσουμε τον τρόπο διάδοσής του, τον τρόπο που κινείται, αλλά και τα μέρη που υπάρχει.

Ώρα: 11:00-12:00.

Κόστος Συμμετοχής: 12€

Το Κυριακή 3 Φεβρουαρίου θα γίνει το πολυθεματικό εργαστήριο «Παίζω και μαθαίνω για τα επαγγέλματα»για παιδιά 3-5 ετών.

Παιχνίδια με κάρτες, αντιστοιχήσεις, ομαδικά παιχνίδια, κατασκευές και άλλα πολλά, βοηθούν τα παιδιά, να γνωρίσουν τα επαγγέλματα. Ελάτε να παίξουμε και να ..διαλέξουμε. Τι θα γίνεις όταν θα μεγαλώσεις;

Ώρα: 12:00-13:00.

Κόστος Συμμετοχής: 12€

Πληροφορίες: Τριπόδων 23, Πλάκα, 10558, Αθήνα, τηλ. 2103250341.

tags:


tags: