Τοκετός στο νερό: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτήν την εναλλακτική μέθοδο τοκετού

Δημοσιεύθηκε στις

Τοκετός στο νερό: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτήν την εναλλακτική μέθοδο τοκετού

Ο τοκετός στο νερό αποτελεί τελευταία μεγάλη τάση και σίγουρα θα το έχετε ακούσει σε συζητήσεις με άλλες εγκύους. Αλλά εσείς τι θα σκεφτόσασταν και τι θα λαμβάνατε υπόψη σας για να αποφασίσετε να γεννήσετε με αυτόν τον τρόπο;


Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, κάτι που πρέπει να σκεφτείτε είναι το κομμάτι του τοκετού. Πόση μεγάλη σημασία θα δώσετε στον τρόπο με τον οποίο θέλετε να φέρετε στον κόσμο το μωρό σας;

Η γέννα στο νερό δεν είναι πλέον μια "εναλλακτική" μέθοδος, αλλά μια πραγματική επιλογή την οποία κάνουν χιλιάδες γυναίκες παγκοσμίως κάθε χρόνο.

 

Τοκετός στο νερό: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτήν την εναλλακτική μέθοδο τοκετού

 

Η μαία, Eleanor May Johnson, σας λύνει κάθε απορία για τον τοκετό στο νερό και σας απαριθμεί τα  πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτής της επιλογής, αλλά και πώς μπορείτε να το κάνετε να συμβεί αν έχετε αποφασίσει ότι θέλετε να γεννήσετε στο νερό.

Πλεονεκτήματα

Ανακούφιση από τον πόνο

Η γέννα μέσα σε ζεστό νερό μπορεί να κάνει πιο εύκολη την αντιμετώπιση των οδυνηρών συσπάσεων. Εάν θέλετε ισχυρή ανακούφιση από τον πόνο, όπως μια επισκληρίδιο, τότε θα πρέπει να φύγετε από την πισίνα, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αέριο και αέρα για να απομακρύνετε τον ήπιο πόνο ενώ βρίσκεστε ακόμα στο νερό.

Aίσθηση ιδιωτικότητας

Μόλις βρεθείτε στη ζεστασιά της πισίνας, μπορείτε να εστιάσετε αποκλειστικά στον τοκετό. Ορισμένες γυναίκες επιθυμούν να σβήσουν τα φώτα και να επικρατεί ησυχία στο δωμάτιο για να είναι πιο ήρεμες.

Άνεση

Η κίνηση και η θερμοκρασία του νερού μπορούν να σας βοηθήσουν να νιώθετε άνετα κατά τη διάρκεια του τοκετού. Οι συσπάσεις μπορεί να χάσουν τον ρυθμό τους εάν είστε νευρική, οπότε παραμένοντας ήρεμη, οι συσπάσεις θα είναι λιγότερος οδυνηρές για σας και για το μωρό σας. Η χαλάρωση θα σας βοηθήσει επίσης να αναπνέετε πιο αργά και ήρεμα, βοηθώντας περαιτέρω να ανακουφιστείτε από τον πόνο.

Έλεγχος

Οι γυναίκες γενικά αισθάνεστε πιο άνετες και πιο ασφαλείς στο νερό καθώς σας κάνει να νιώθετε ελαφρύτερες. Είναι επίσης εύκολο για σας να μετακινήστε και να αλλάζετε θέσεις μέχρι να βρείτε αυτή που σας ταιριάζει καλύτερα.

Πνευματική ηρεμία

Αν θέλετε να γεννήσετε σε πισίνα στο σπίτι σας, μπορείτε να συγκεντρωθείτε αρκετές φορές μέσα στο νερό. Μπορείτε να ελέγξετε ότι όλα λειτουργούν σωστά, έχει γίνει ο απαραίτητος καθαρισμός του νερού και ότι έχει τη σωστή θερμοκρασία για να μπορέσετε να γεννήσετε.

 

Τοκετός στο νερό: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτήν την εναλλακτική μέθοδο τοκετού

 

Λιγότερο τραυματικό για το μωρό

Ορισμένοι πιστεύουν ότι ο τοκετός στο νερό είναι η πλέον ήρεμη μέθοδος για το μωρό. Ο λόγος είναι ότι το ζεστό νερό της πισίνας είναι παρόμοιο με αυτό της μήτρας. Τα μωρά που γεννιούνται στο νερό είναι συχνά πιο χαλαρά και κλαίνε λιγότερο από αυτά που γεννιούνται σε ένα μαιευτήριο.

Ικανοποίηση

Οι περισσότερες γυναίκες που έχουν γεννήσει στο νερό λένε ότι ήταν μια θετική εμπειρία. Χάρη σε αυτό, είναι επίσης πιο πιθανό να επιλέξουν ξανά τη μέθοδο αυτή όταν θα φέρουν στον κόσμο το επόμενο παιδί τους.

Μειονεκτήματα

Άβολη διαδικασία

Κατά τη διάρκεια του τοκετού μπορείτε να υπάρξουν κενώσεις καθώς βγαίνει το μωρό σας. Επίσης, μπορεί να αισθάνεστε άβολα, γιατί η μαία σας πρέπει να τις αφαιρέσει από την πισίνα για να την κρατήσει καθαρή, αλλά θυμηθείτε ότι οι μαίες είναι συνηθισμένες σε αυτά.

Μόλυνση

Μπορεί να υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης σε μια γέννα, αν υπάρξουν κενώσεις από τη μητέρα - αν και οι μαίες συνήθως απομακρύνουν τυχόν υπολείμματα. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι υπάρχει διαφορά στα ποσοστά μόλυνσης μεταξύ γυναικών που γεννούν με τον κλασικό τρόπο ή μέσα σε πισίνα, ενώ υπάρχουν και αυστηρές οδηγίες απολύμανσης της πισίνας μετά από κάθε τοκετό.

Διαθεσιμότητα

Εάν έχετε ονειρευτεί να γεννήσετε στην πισίνα του μαιευτηρίου και όχι στου σπιτιού σας, υπάρχει η πιθανότητα να μην τη βρείτε διαθέσιμη όταν τη θελήσετε. Η πισίνα μπορεί να είναι εκτός λειτουργίας, να είναι κλεισμένη από μια άλλη γυναίκα, μπορεί να υπάρξει σφάλμα με τα ηλεκτρικά ή μπορεί να μην υπάρχει επάρκεια προσωπικού.

Κόστος

Ο τοκετός στο νερό είναι από τις πιο ακριβές μεθόδους. Η μίσθωση μιας πισίνας μπορεί να κοστίσει πάνω από 400 ευρώ. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δωρεάν την πισίνα του μαιευτηρίου εάν είναι διαθέσιμη.

Δεν υπάρχει αρκετή ανακούφιση από τον πόνο

Μπορεί να διαπιστώσετε ότι ο τοκετός σε πισίνα δε μειώνει τις συσπάσεις, ούτε τις κάνει λιγότερο οδυνηρές.  Έχοντας να μπείτε και να βγείτε από το νερό για να ανακουφιστείτε, τότε θα αισθανθείτε  περισσότερο άγχος στη διαδικασία.

Έκτακτες ανάγκες

Μπορεί να χρειαστεί να παραμείνετε έξω από την πισίνα, εάν εμφανίσετε τυχόν επιπλοκές. Μερικές φορές οι τοκετοί νερού επιτρέπονται μόνο εάν η μητέρα θεωρείται ότι θα έχει μία χαμηλού κινδύνου γέννα. Θα σας ζητηθεί να εγκαταλείψετε την πισίνα εάν:

  • Ο χτύπος της καρδιάς του μωρού παρουσιάσει πρόβλημα
  • Αρχίσετε να αιμορραγείτε κατά τη διάρκεια του τοκετού
  • Η αρτηριακή πίεσή σας αυξηθεί (γυναίκες που έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση προτείνεται να μη γεννούν στο νερό)
  • Η πισίνα είναι βρώμικη
  • Νιώσετε λιποθυμία ή υπνηλία

 

Τοκετός στο νερό: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτήν την εναλλακτική μέθοδο τοκετού

 

Προγραμματισμός τοκετού στο νερό

Εάν έχετε αποφασίσει ότι θέλετε να γεννήσετε στο νερό, το πρώτο βήμα είναι να μιλήσετε με τη μαία σας. Θα μπορέσει να σας απαντήσει σε διάφορες ερωτήσεις, όπως το αν το μαιευτήριό σας έχει μια πισίνα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, καθώς και την "πολιτική" του μαιευτηρίου σχετικά με τους τοκετούς στο νερό. Ορισμένα μαιευτήρια υποστηρίζουν με μεγαλύτερη άνεση τους τοκετούς στο νερό συγκριτικά με άλλα, γι 'αυτό είναι καλή ιδέα να το ελέγξετε πρώτα.

Βεβαιωθείτε ότι πληρείτε τις προϋποθέσεις για να γεννήσετε στο νερό

 
Θα χρειαστεί να συμβουλευτείτε το μαιευτήριο στο οποίο θα γεννήσετε και να μάθετε εάν μπορούν να σας παρέχουν μια γέννα στο νερό. Πολλοί έχουν έναν κατάλογο κριτηρίων που θα πρέπει να πληρείτε  για να χρησιμοποιήσετε αυτή τη μέθοδο τοκετού.

Συνήθως, υγιείς γυναίκες με ομαλές εγκυμοσύνες, που γεννούν μετά από 37 εβδομάδες επιτρέπεται να γεννήσουν στο νερό.

Αν, όμως, έχετε μια δύσκολη εγκυμοσύνη δεν είναι και τόσο ασφαλές να γεννήσετε μέσα σε νερό. Επιπλέον, δεν μπορείτε να γεννήσετε σε πισίνα αν:

  • Έχετε επιληψία
  • Είστε υπέρβαρες (έχετε ΔΜΣ πάνω από 35)
  • Ο τοκετός είναι πρόωρος
  • Ο τοκετός προκλήθηκε με τεχνητό τρόπο ή υπάρχει ανησυχία για την υγεία του μωρού σας

 

 

Διαβάστε επίσης: Επιλογές Τοκετού : Oι 4 πιο διαδεδομένοι τρόποι

 

 

tags:


tags: