Σχολική τσάντα: Ο γιατρός συμβουλεύει πώς να διαλέξετε την κατάλληλη για το παιδί σας

Δημοσιεύθηκε στις

Η επιστροφή στα σχολικά θρανία είναι γεγονός όπως και οι πρώτες αγορές γραφικής ύλης και του απαραίτητου σχολικού εξοπλισμού. Το πιο χρήσιμο αξεσουάρ είναι η σχολική τσάντα. Και πέρα από το γούστο του παιδιού για την επιλογή της χρειάζεται να πληροί και κάποιες άλλες (πολύ σημαντικές για τη στάση του σώματος του παιδιού σου) προϋποθέσεις. Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης, λίγο πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της χρονιάς, επισημαίνει τι πρέπει να προσέξετε στην αγορά σχολικής τσάντας, αλλά και πως θα την τοποθετήσετε σωστά στην πλάτη του παιδιού σας.

Σχολική τσάντα: Ο γιατρός συμβουλεύει πώς να διαλέξετε την κατάλληλη για το παιδί σας


Η επιλογή της σωστής τσάντας δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση. Πρέπει να έχει τουλάχιστον 3 χαρακτηριστικά για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της σωστής επιλογής:

  • να είναι αισθητικά εμφανίσιμη, ώστε να είναι ευχάριστη για το παιδί.
  • να είναι λειτουργική, όσον αφορά τους χώρους και τον τρόπο μεταφοράς.
  • να είναι επιστημονικά ανατομική, ώστε να προστατεύει τον σκελετό του παιδιού από την μεταφορά του βάρους.

Έχει παρατηρηθεί ότι σχεδόν τα μισά παιδιά που μεταφέρουν την τσάντα τους έχουν πολύ συχνά πόνους στη μέση και στην πλάτη. Αυτό συμβαίνει, διότι άλλες τσάντες είναι ανατομικά ακατάλληλες για το συγκεκριμένο παιδί, άλλες είναι υπερβολικά βαριές και άλλες είναι φορτωμένες με λάθος τρόπο.

Το βάρος είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό της ασφαλούς τσάντας. Για κανένα λόγο, το τελικό βάρος της τσάντας δεν πρέπει να είναι πάνω από το 1/10 του σωματικού βάρους του παιδιού. Δηλαδή ένα παιδί που ζυγίζει από 20-30 κιλά δεν θα πρέπει να κουβαλάει βάρος πάνω από 3-3,5 κιλά.

Σχολική τσάντα: Ο γιατρός συμβουλεύει πώς να διαλέξετε την κατάλληλη για το παιδί σας


Οι ιμάντες της τσάντας πρέπει να είναι φαρδείς
, ώστε να μην πιέζουν το δέρμα και δημιουργούν εμπόδιο στην κυκλοφορία του αίματος. Επίσης, κάτω από τους ιμάντες θα πρέπει να υπάρχουν ενισχύσεις (τα λεγόμενα βάτα).

Η τσάντα θα πρέπει να έχει δυο ιμάντες και κατά την φόρτωση της να χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα, ώστε το βάρος της να μοιράζεται ομοιόμορφα και στις δυο πλευρές του σώματος.

 

Σχολική τσάντα: Ο γιατρός συμβουλεύει πώς να διαλέξετε την κατάλληλη για το παιδί σας

Η πλάτη της τσάντας θα πρέπει να είναι ενισχυμένη, ώστε να είναι μαλάκια και να προστατεύει την ράχη του παιδιού από σκληρά αντικείμενα και τριβές.

Οι τσάντες που διαθέτουν και ζώνη για την μέση είναι σαφώς καλύτερες, διότι το βάρος κατανέμεται στην πύελο του παιδιού.

Το ύψος της τσάντας και το μέγεθος της να είναι τέτοια, ώστε το κάτω μέρος της να σταματά ακριβώς πάνω από τους γοφούς του παιδιού.

Το βάρος των αντικειμένων θα πρέπει να μοιράζεται στις διάφορες θήκες, ώστε να μην πηγαίνει «μονόπατα».

Στο βάθος της τσάντας τοποθετούνται τα πιο βαριά αντικείμενα και τα πιο ελαφριά μοιράζονται εκατέρωθεν για καλύτερη ισορροπία.

Στην επιλογή της σχολικής τσάντας , λοιπόν, δεν πρέπει να παρασυρόμαστε από την μόδα της εποχής και από την επιμονή του παιδιού. Η σχολική τσάντα δεν είναι ένα αξεσουάρ-παιχνίδι, αλλά ένα εργαλείο που αν δεν έχει τις σωστές προδιαγραφές μπορεί να δημιουργήσει πολλά μυοσκελετικά προβλήματα στο παιδί.