Σταφυλόκοκκος στα παιδιά.

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

της Σοφίας Χαλκίτη

Οι σταφυλόκοκκοι αποτελούν συχνό αίτιο λοιμώξεων στα βρέφη και τα παιδιά;
Οι σταφυλοκοκκικές δερματικές λοιμώξεις είναι αρκετά συχνές στα βρέφη και τα παιδιά. Η εμφάνιση τους γίνεται συνήθως τους θερινούς μήνες, με την αύξηση της εφίδρωσης του δέρματος και τα τσιμπήματα από τα έντομα. Το βακτήριο μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις και στο κατώτερο αναπνευστικό και ουροποιητικό σύστημα, αλλά και βακτηριαιμία-ενδοκαρδίτιδα.


Πώς μεταδίδεται:

Το μικρόβιο μεταδίδεται με τα χέρια, το ρινικό έκκριμα και σπανίως με τον αέρα. Εξαιρετικά ευαίσθητα στους σταφυλόκοκκούς είναι τα νεογνά, των οποίων οι συχνές θέσεις αποικισμού του μικροβίου είναι ο ρινοφάρυγγας, το δέρμα και το ομφαλικό κολόβωμα.

Δερματικές λοιμώξεις από τον σταφυλόκοκκο

Η δερματική λοίμωξη από σταφυλόκοκκο κάνει την εμφάνιση της με πυώδους εξιδρώματος ή τη δημιουργία αποστήματος. Μπορεί να είναι πρωτοπαθείς ή δευτεροπαθείς ( μετά από κάποιο τραυματισμό ή άλλων μη λοιμωδών δερματοπαθειών π.χ εκζέματος). Οι σταφυλοκοκκικές λοιμώξεις κατατάσσονται στις παρακάτω κατηγορίες:
• Λοίμωξη της επιδερμίδας (μολυσματικό κηρίο)
• Λοίμωξη του επιτολής δέρματος, κυρίως του χορίου (θυλακίτιδα)
• Λοίμωξη του εν τω βάθει δέρματος (δοθιήνες)
• Λοίμωξη του υποδόριου ιστού (ερυσίπελας και κυτταρίτιδα)

Θεραπεία:

Καταρχάς εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε δερματική αλλαγή στο παιδί σας, θα πρέπει να απευθυνθείτε στο παιδίατρό σας. Αν το παιδί σας έχει δερματικό σταφυλόκοκκο θεραπεύεται από ειδικά φαρμακευτικά σκευάσματα όπως αλοίφες και επιθέματα. Για τις πιο σοβαρές περιπτώσεις ο γιατρός σας θα σας συστήσει ειδική φαρμακευτική αγωγή. Εάν το παιδάκι έχει και πυρετό μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία για ενδοφλέβια αντιβίωση.
ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ..

Στα παιδιά πρέπει να αλλάζετε συχνά πετσέτες δηλαδή το καθένα να έχει την δική του, ρούχα και μαγιό, αλλά και να τα κάνετε ντους πριν και μετά το κολύμπι στην θάλασσα ή την πισίνα. Πολύ σημαντικό είναι να εκπαιδεύσετε τα παιδιά σας στους σωστούς κανόνες υγιεινής δηλαδή πλύσιμο χεριών, καθημερινό μπάνιο, αυστηρή χρήση προσωπικών αντικειμένων, τακτικό κόψιμο νυχιών, αλλά και στο να μην έρχονται σε επαφή με άλλα παιδιά που έχουν ανοιχτές πληγές και δερματικές βλάβες. Επίσης καλό είναι το άτομο που έχει μολυνθεί με σταφυλόκοκκο να μην ακουμπά φαγητό που θα φάνε κι άλλοι, ενώ πολύ συχνά θα πρέπει να απολυμαίνονται και οι πάγκοι όπου ακουμπά αυτό το φαγητό.