Η τιμωρία δεν είναι πάντα λύση!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Από τη Σοφία Χαλκίτη

Οι περισσότεροι γονείς θεωρούν ότι για να διδάξει κανείς το σωστό σε ένα παιδί θα πρέπει να το τιμωρήσει για τις λάθος πράξεις του. Πολλοί γονείς όμως δεν το κάνουν ως μέθοδο διαπαιδαγώγησης, επειδή δεν τους το επισήμανε κανείς θα πρέπει να το αναφέρουμε ότι κάθε μορφή σωματικής τιμωρίας είναι λανθασμένη.
Πόσο αποτελεσματική είναι;


Αρκετά ερευνητικά ευρήματα αποδεικνύουν ότι τα παιδιά που τιμωρούνται είναι πιθανόν να μην κάνουν σωστές επιλογές και αυτό συμβαίνει επειδή :

1. Η τιμωρία διαμορφώνει “κακή”εικόνα για το παιδί : τιμωρώντας το του λέμε « είσαι κακό παιδί» και αυτό επαναλαμβάνει την κακή συμπεριφορά θεωρώντας ότι είναι κακό
2. Η τιμωρία κάνει το παιδί να κατηγορεί άλλους για τα λάθη του , που θεωρεί ότι ευθύνονται για την τιμωρία του, με αποτέλεσμα να μην δίνει σημασία στο πως η συμπεριφορά του επηρεάζει τους γύρω του.
3. Η τιμωρία χαλάει την σχέση γονιού-παιδιού. Οσο πιο απόμακρο είναι το παιδί απο το γονίο τόσο πιθανότερο να προβεί σε κακές συμπεριφορές.
4. Η τιμωρία δημιουργεί ένα εξωτερικό κέντρο ελέγχου στο παιδί δηλαδή οι άλλοι ορίζουν την κατάσταση του και δεν παίρνει την ευθύνη των πράξεων του π.χ “δεν φταίω εγώ που δεν πήρα καλούς βαθμούς ο δάσκαλος δεν με συμπαθεί”
5. Το παιδί αναγκάζεται τις περισσότερες φορές να καταφύγει στα ψέματα προκείμενου να μην τιμωρηθεί.

Η καθοδήγηση με παρέα την αγάπη, βάζοντας τα απαραίτητα όρια, έχοντας με το παιδί ένα συναισθηματικό δεσμό, καταφέρνουμε να αποτελούμε εμείς το ιδανικό πρότυπο για εκείνα .

Όχι στη σωματική τιμωρία

Στις 24 Ιανουαρίου 2007 τέθηκε σε ισχύ ο Ν. 3500/06, ο οποίος με το άρθρο 4 απαγορεύει την άσκηση σωματικής βίας σε βάρος ανηλίκου ως μέσο σωφρονισμού στο πλαίσιο της ανατροφής.

Tο «Δίκτυο για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Σωματικής Τιμωρίας στα Παιδιά», το οποίο συντονίζει ο «Συνήγορος του Παιδιού», δημοσιοποιεί το «Δεκάλογο κατά της Σωματικής Τιμωρίας στα Παιδιά»:

1. Τα παιδιά, όπως και οι μεγάλοι, έχουν δικαίωμα στην προστασία από κάθε μορφής βία. Η σωματική τιμωρία είναι μία μορφή βίας.
2. Το ξύλο, το χαστούκι, το τράβηγμα του αυτιού και γενικά η επιβολή σωματικού πόνου στο παιδί είναι μορφές σωματικής τιμωρίας, και πλέον δεν επιτρέπονται από το νόμο (Ν. 3500/06, άρθρο 4).
3. Κανένα πρόσωπο που έχει στην ευθύνη του ένα παιδί, δεν έχει δικαίωμα να του επιβάλλει σωματική τιμωρία.
4. Οι γονείς έχουν την ευθύνη της διαπαιδαγώγησης των παιδιών τους και οφείλουν να τα μεγαλώσουν χωρίς να χρησιμοποιούν βία σε βάρος τους και χωρίς να προσβάλλουν την αξιοπρέπειά τους.
5. Η σωματική τιμωρία θίγει την προσωπικότητα του παιδιού.
6. Η σωματική τιμωρία δεν είναι αποτελεσματικό μέσο διαπαιδαγώγησης.
7. Ένα παιδί που μεγαλώνει με ξύλο, μαθαίνει να λύνει τα προβλήματά του με βίαιο τρόπο.
8. Η σωματική τιμωρία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές μορφές κακοποίησης.
9. Ο διάλογος και η μη βίαιη διαπαιδαγώγηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να μαθαίνει ένα παιδί τους κανόνες και τα όρια που χρειάζεται στη ζωή του.
10. Είναι στο χέρι μας να βγάλουμε το ξύλο και τη βία από τη ζωή των παιδιών.