Από το βρεφικό στο παιδικό δωμάτιο

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Από την Μπερίκου Ζήνα,  Ιnterior Designer

Η μετάβαση από την νηπιακή στην παιδική ηλικία είναι από τις πιο σημαντικές περιόδους στη ζωή του ανθρώπου. Είναι η περίοδος των μεγάλων αλλαγών όπου τα παιδιά απομακρύνονται για λίγο από το σπίτι τους και τις οικογένειές τους και περνούν πολλές ώρες στο σχολείο. Εκεί αναπτύσσουν νέες σχέσεις, κοινωνικοποιούνται, μαθαίνουν, ανακαλύπτουν τις δεξιότητές τους και σιγά σιγά διαπλάθουν τον χαρακτήρα τους.


Σε αυτή την φάση έχει έρθει η ώρα να εγκαταλείψουν το βρεφικό τους δωμάτιο. Οι γονείς πρέπει να δημιουργήσουν ένα χώρο όπου το παιδί θα μπορεί να περνάει το χρόνο του ευχάριστα και δημιουργικά είτε είναι μόνο του είτε όταν καλεί τους φίλους του για παιχνίδι ή για διάβασμα. Θα πρέπει να είναι ένα δωμάτιο που δεν θα το περιορίζει, θα το γεμίζει ασφάλεια και ζεστασιά και θα είναι περήφανο για αυτό!

Πώς θα το καταφέρουμε;

Σε αυτή την ηλικία έχουμε το προνόμιο να συζητήσουμε με το παιδί. Να δούμε πως φαντάζεται το δωμάτιό του, τι θα του άρεσε να κάνει μέσα, ποια χρώματα προτιμά και τι αλλαγές θα ήθελε να πραγματοποιήσει. Είναι σημαντικό να ακούσουμε προσεκτικά τις επιθυμίες του και όσο γίνεται να τις πραγματοποιήσουμε. Αρχικά βέβαια θα του έχουμε μιλήσει για τις οικονομικές μας δυνατότητες και μέχρι πιο σημείο μπορούμε να κάνουμε αλλαγές. Επίσης πρέπει να μπούμε στην δικιά του ψυχολογία και όσο και αν οι απόψεις ή οι ιδέες του μας φαίνονται υπερβολικές ή παράξενες θα πρέπει να βρούμε με κάποιο τρόπο μια συμβιβαστική λύση.

Ας δούμε κάποιες ιδέες που θα μας δώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα:

Πολύ σημαντικός είναι ο σωστός φωτισμός σε ένα χώρο και ειδικά στο παιδικό δωμάτιο όπου είναι και χώρος μελέτης. Εκτός από το κεντρικό φωτιστικό είναι απαραίτητες και βοηθητικές λάμπες για το διάβασμα.
Το παιδί μας πρέπει να μάθει να αποθηκεύει και να μαζεύει τα πράγματά του ώστε να ξέρει που βρίσκεται το καθετί χωρίς την βοήθεια του γονέα. Θα μας βοηθήσουν πολύ τα μεγάλα κουτιά, τα πολλά ράφια ή ντουλάπια και φυσικά οι κρεμάστρες.

dwmatio0

Η μουσική έχει ευεργετικές ιδιότητες. Ένα cd player θα φανεί πολύ χρήσιμο για εκπαιδευτικούς και ψυχαγωγικούς λόγους.
Αν αποφασίσετε να βάψετε το δωμάτιο μπορείτε τον ένα τοίχο να το κάνετε μαυροπίνακα (μαύρο χρώμα) ή να κρεμάσετε έναν πίνακα ώστε να έχει άφθονο χώρο για ζωγραφιές και παιχνίδι

dvmatio1

Ένας πίνακας ανακοινώσεων θα το βοηθήσει να φτιάχνει το πρόγραμμά του και ένα ρολόι να το τηρεί
Μια βιβλιοθήκη ή ράφια με βιβλία θα του θυμίζουν πάντα την αξία της εκπαίδευσης και της γνώσης

dwmatio-2

Αν έχει κάποια συλλογή ή κάτι που να το κάνει περήφανο (π.χ. ένα βραβείο) μην παραλείψετε να το βάλετε σε περίοπτη θέση
Σε αυτή την ηλικία θα θέλει συχνά να καλεί τους φίλους του. Γι αυτό μεγάλες μαξιλάρες ή πουφ θα δημιουργήσουν ένα ζεστό και φιλόξενο χώρο
Αποφύγετε τις ογκώδεις κουρτίνες που θα περιορίσουν την κίνηση και ίσως προκαλέσουν τραυματισμούς
Απαραίτητος θεωρείται ένας κάδος απορριμμάτων
Φωτογραφίες με την οικογένεια ή τους φίλους του θα του θυμίζουν πάντα τις όμορφες στιγμές που έχει ζήσει
Ο νέος χώρος πρέπει να είναι πολυλειτουργικός. Να μπορεί το παιδί να περάσει ευχάριστα όλες τις ώρες της ημέρας, να μελετά, να ψυχαγωγείται και να νιώθει οικεία. Ο γονέας πρέπει να έχει στο μυαλό του ότι το δωμάτιο μπορεί να το κρατήσει για όλη του την εφηβική ηλικία για αυτό πρέπει να είναι προσεχτικός στις αγορές του. Τέλος είναι μια καλή ευκαιρία να μάθει το παιδί την αξία της προσφοράς. Αφήστε το να διαλέξει τα παιχνίδια που θα κρατήσει και να δώσει όσα δεν του είναι απαραίτητα.

Καλή επιτυχία!!

Μπερίκου Ζήνα – Ιnterior Designer

Θα με βρείτε στο facebook στη σελίδα Only Decoration 

Και στο αντίστοιχο blog only-decoration.blogspot.gr