Σπύρος Μαζάνης: Ο διάσημος Έλληνας παιδίατρος έγραψε ένα υπέροχο βιβλίο για τα εμβόλια!

Δημοσιεύθηκε στις

Συνέντευξη στη Μαρία Ροδίτη

Είναι ένας παιδίατρος πολύ γνωστός στο ευρύ κοινό αφού μοιράζεται συχνά την επιστημονική του γνώση στα ΜΜΕ, ενώ πολλές celebrities μανούλες τον εμπιστεύονται για τα παιδιά τους. Ο Σπύρος Μαζάνης έχει κάθε λόγο να είναι ο αγαπημένος γιατρός των παιδιών μιας και η γλυκύτητα και η αγάπη προς τους μικρούς του φίλους τον χαρακτηρίζουν.


Πέρα από την ιατρική του ιδιότητα, ο Σπύρος Μαζάνης αποφάσισε να δοκιμαστεί και στη συγγραφή, εκδίδοντας το βιβλίο - για παιδιά, αλλά και γονείς- «Βόλιος ο εμβόλιος» σε συνεργασία με τη δημοσιογράφο υγείας, Φλώρα Κασσαβέτη, το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Σοκόλη.

Ο ίδιος μιλά στο all4mama για το νέο του εγχείρημα, τα εμβόλια στις μέρες μας, αλλά και το πολύ σοβαρό ζήτημα του κινήματος ενάντια στον εμβολιασμό εν έτει 2018.

 

Σπύρος Μαζάνης: Ο διάσημος Έλληνας παιδίατρος έγραψε ένα υπέροχο βιβλίο για τα εμβόλια!

 

All4mama: Πώς αποφασίσατε να γράψετε ένα βιβλίο για τα εμβόλια που τόσο φοβούνται τα παιδιά;

Σπύρος Μαζάνης: Ήταν μία τρομερή ιδέα για να απαλλάξουμε τα παιδιά από το φόβο, αλλά και για να γίνουν τα εμβόλια πιο φιλικά για τα παιδιά. Το παραμύθι είναι γραμμένο με πολύ τρυφερό τρόπο και παρ' όλο που δεν έχει δράκους, βασιλιάδες και πριγκίπισσες, εξηγεί με φαντασία τι ακριβώς κάνουν τα καλά και τα κακά μικρόβια και πώς «η αστυνομία του σώματος», που ονομάζεται αντισώματα, συλλαμβάνει τους κακούς κλέφτες, που είναι τα κακά μικρόβια, και τα πηγαίνει στην φυλακή. Επιτέλους, τα παιδιά πρέπει να πάρουν την υγεία στα χέρια τους. Οι ενήλικες ό,τι έμαθαν...έμαθαν! Τα παιδιά πρέπει να μάθουν με παραμυθένιο τρόπο την ωφέλεια των εμβολίων, να το διασκεδάσουν και να είναι πιο πρόθυμα να εμβολιαστούν. Τα παιδιά θέλουν την αλήθεια. Καταλαβαίνουν πολύ περισσότερα από αυτό που νομίζουμε. Ακόμα και όταν νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, ανταποκρίνονται με μεγαλύτερη ωριμότητα από τους γονείς τους. Το παραμύθι δεν τα υποχρεώνει, αλλά τα εκπαιδεύει. Δεν τα φοβίζει, αλλά εξηγεί πώς ένα κακό μικρόβιο μετατρέπεται μέσα στα εργαστήρια των επιστημόνων σε καλό και αναλαμβάνει ένα έργο: να ταξιδεύσει από την εσωτερική μεριά του σώματος σε όλα τα όργανα και να «τοιχοκολλήσει» τις φωτογραφίες των καταζητούμενων κακών μικροβίων, ώστε να τα συλλάβει η αστυνομία του σώματος, δηλαδή τα αντισώματα. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να πω ότι όλα τα έσοδα από τα συγγραφικά και εικονογραφικά δικαιώματα θα πάνε για φιλανθρωπικό σκοπό και συγκεκριμένα στην παιδιατρική κλινική του Αττικού νοσοκομείου για την έρευνα και θεραπεία των παιδιών με προβλήματα των βρόγχων.

All4mama: Το βιβλίο απευθύνεται περισσότερο στα παιδιά ή στους γονείς τους;

Σ. Μ.:Το βιβλίο φυσικά και απευθύνεται σε παιδιά από 4-13 χρόνων. Στις μικρότερες ηλικίες οι γονείς το διαβάζουν στα παιδιά, ενώ τα μεγαλύτερα το διαβάζουν μόνα τους. Η αντίδρασή τους είναι πολύ εντυπωσιακή, καθώς κάθε παιδί έχει διαφορετικές εμπειρίες και διαφορετική φαντασία, αλλά στο τέλος όλα τα βλέπουν με θετική ματιά.

All4mama: Ποια tips θα δίνατε σε έναν γονέα, ώστε να βοηθήσει το παιδάκι του να καταπολεμήσει το φόβο του για τα εμβόλια;

Σ. Μ.: Θα έλεγα στους γονείς να μιλούν συχνά στα παιδιά τους τρόπο ενθαρρυντικό και να τους εξηγούν πολύ απλά ό,τι συμβαίνει. Δηλαδή, δε φτάνει μόνο να του λένε ότι «θα κάνεις το εμβόλιο για να μην αρρωσταίνεις», διότι το παιδί θα αρρωστήσει από κάποιες άλλες ασθένειες και έτσι θα απογοητευθεί. Πρέπει να του εξηγήσουν τη σημασία της πρόληψης. Όπως πλένουμε τα χέρια μας πριν το φαγητό και όπως φοράμε πιο βαριά ρούχα όταν κάνει κρύο, έτσι και για να μην αρρωσταίνουμε από σοβαρές παθήσεις κάνουμε και τα εμβόλια. Ένα πολύ χαρακτηριστικό σλόγκαν που χρησιμοποιούμε είναι το εξής: «Το παιδί που δεν έχει κάνει εμβόλια είναι σαν να οδηγεί μηχανάκι χωρίς κράνος. Αυτό σημαίνει πρόληψη».

 

Σπύρος Μαζάνης: Ο διάσημος Έλληνας παιδίατρος έγραψε ένα υπέροχο βιβλίο για τα εμβόλια!

 

All4mama: Το βιβλίο σας κυκλοφορεί μία περίοδο κατά την οποία στην Ελλάδα ανθίζει ένα κίνημα γονέων που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους. Τι πιστεύετε ότι έχει κινητοποιήσει αυτούς τους γονείς, ώστε να αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά;

Σ. Μ.: Πρόκειται καθαρά για άγνοια, παραπλάνηση, αμέλεια και τίποτα παραπάνω. Οι ψευδείς ειδήσεις μέσα από μια μερίδα Διαδικτύου, που το ονομάζω «κίτρινο διαδίκτυο», έχει επηρεάσει τον κόσμο και τον έχει παραπλανήσει. Όλα γίνονται για να αποκτήσουν τα sites κάποια κλικ παραπάνω, αλλά και για να αυξήσουν τα κέρδη τους κάποιες εταιρείες, οι οποίες παράγουν προϊόντα που διαφημίζουν ότι μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου χωρίς τα εμβόλια. Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, πριν από λίγους μήνες, το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα για την καταπολέμηση της απροθυμίας των γονιών να μην εμβολιάζουν τα παιδιά τους και για την καταπολέμηση των ψευδών ειδήσεων μέσα από το διαδίκτυο. Ευτυχώς, το ποσοστό των απρόθυμων γονιών ακόμη είναι γύρω στο 5% και εν πάση περιπτώσει κάτω του 10%. Και τούτο, διότι υπολογίζεται ότι αν το ποσοστό των ανεμβολίαστων παιδιών ξεπεράσει το 10%, τότε θα προκύψουν πραγματικά πολύ σοβαρές επιδημίες με πολλές απώλειες του πληθυσμού.

All4mama: Η επιστήμη εξελίσσεται διαρκώς και κατ’ επέκταση και τα εμβόλια. Υπάρχει κάτι νέο, πιο προηγμένο, σε αυτόν τον τομέα;

Σ. Μ. : Γίνονται προσπάθειες αυτή τη στιγμή για να παραχθούν κάποια ακόμη εμβόλια για την καταπολέμηση σοβαρών ασθενειών όπως το AIDS , κάποιες μορφές καρκίνου κλπ, αλλά και για να απλοποιηθούν οι τρόποι χορήγησής τους. Για παράδειγμα, γίνεται προσπάθεια  να χορηγούνται τα εμβόλια με σπρέι, ώστε να σταματήσουν οι ενέσεις.

 

Σπύρος Μαζάνης: Ο διάσημος Έλληνας παιδίατρος έγραψε ένα υπέροχο βιβλίο για τα εμβόλια!

 

All4mama: Υπάρχουν ιστορίες εμβολίων με παιδιά που σας έχουν μείνει ανεξίτηλες στη μνήμη σας; 

Σ. Μ.: Τα παιδιά είναι εντυπωσιακά απρόβλεπτα! Ρωτούν αν οι γιατροί αρρωσταίνουν , αν οι γιατροί κάνουν τα εμβόλια και ποιος τους τα κάνει. Θυμάμαι μια φορά ένα παιδάκι της Β' Δημοτικού με ρώτησε:  «Όταν η αστυνομία του σώματος, δηλαδή τα αντισώματα, συλλαμβάνουν τους κλέφτες, δηλαδή τα κακά μικρόβια, τα πάνε στη φυλακή. Ε, λοιπόν, πού βρίσκεται η φυλακή μέσα στο σώμα μας;».

All4mama:  Ετοιμάζετε κάποιο νέο βιβλίο στο προσεχές μέλλον; Ποια είναι τα σχέδιά σας;

Σ. Μ.: Μαζί με τη Φλώρα Κασσαβέτη, που είναι δημοσιογράφος υγείας και με την οποία δημιουργήσαμε τον «Βόλιο εμβόλιο», σκοπεύουμε να φτιάξουμε μια σειρά παραμυθιών με ιατρικά θέματα. Ήδη στο μυαλό μας έχουμε τα σενάρια και μένει να τα πραγματοποιήσουμε.

 

Διαβάστε εδώ 10 tips για να πονάνε λιγότερο τα εμβόλια!

 

tags:






tags: