"Σολομώντεια Λύση" του Γιάννη Καλατζόπουλου

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Το Θέατρο Σοφούλη σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμαριάς φέτος παρουσιάζει μία ξεχωριστή παράσταση για παιδιά που αγαπήθηκε από μικρούς και μεγάλους, τη "Σολομώντεια Λύση" σε κείμενο και σκηνοθεσία του Γιάννη Καλατζόπουλου στο Δημοτικό Θέατρο "Μελίνα Μερκούρη" κάθε Κυριακή στις 11.30 π.μ.

Λίγα λόγια για το έργο:


Βασισμένο στο κινέζικο έργο του 13ου αιώνα μ.Χ, "Ο Κύκλος με την Κιμωλία"απ’ όπου εμπνεύστηκε ο Μπέρτολτ Μπρεχτ το ομώνυμο αριστούργημά του, είναι ένα από τα διασημότερα και πιο πολυπαιγμένα έργα παγκοσμίως. Το θέμα του, που είναι γνωστό και από την Παλαιά Διαθήκη, παρουσιάζεται φέτος στο Θέατρο Σοφούλη, διασκευασμένο για παιδιά από τον Γιάννη Καλατζόπουλο.
Πριν από περίπου 50 χρόνια ο Μπερτολτ Μπρεχτ πήρε ένα παλιό και ξεχασμένο Κινέζικο έργο και το έκανε γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο Γιάννης Καλατζόπουλος με την δική του διασκευή φέρνει στην εποχή μας όλα τα διδάγματα αυτού του πανάρχαιου μύθου, απευθυνόμενος στα σημερινά παιδιά αλλά και στους γονείς τους.
Το Δημοτικό Θέατρο Μελίνα Μερκούρη φιλοξενεί φέτος μια παραγωγή του Θεάτρου Σοφούλη, που παρουσιάζει το θαυμάσιο αυτό έργο: έναν ύμνο στην αληθινή και ανυπόκριτη αγάπη.

Υπόθεση:

Μια βασίλισσα κυνηγημένη από στασιαστές εγκαταλείπει το μωρό της που διώκεται κι αυτό. Η υπηρέτριά της αποφασίζει να το σώσει και το μεγαλώνει με πολλές δυσκολίες. Ανάμεσα σ’ εκείνη και στο παιδί αναπτύσσεται μια σχέση αληθινής αγάπης. Όταν μετά από καιρό το παιδί γίνεται ο νόμιμος κληρονόμος του θρόνου και μιας αμύθητης περιουσίας, εμφανίζεται η βασίλισσα και το διεκδικεί. Ο ιδιόρρυθμος δικαστής Αζτάκ θα δώσει μια λύση παρόμοια μ’ εκείνη του σοφού Σολομώντα: Βάζει το παιδί στην μέση ενός κύκλου και ζητάει από τις δύο «μητέρες» να το τραβήξουν, πιάνοντάς το από το ένα χέρι η καθεμιά! Με αυτόν τον τρόπο θα αποδειχθεί ποια το αγαπάει πραγματικά και άρα δικαιούται να το έχει υπό την κηδεμονία της.
«Η Σολομώντεια Λύση» είναι μια αλληγορία με θέμα την αγάπη, στηριγμένη στον πανάρχαιο μύθο. Μία ξεχωριστή, διδακτική παράσταση για μικρούς και μεγάλους, για παιδιά κάθε ηλικίας. Μέσα από το γέλιο και την αισιόδοξη ματιά της, σε ένα υπέροχο σκηνικό, με πλούσια κοστούμια, μουσική, τραγούδι και χορό, θα μας προτείνει, σ’ αυτή τη δύσκολη εποχή, την αληθινή αγάπη, την ανιδιοτέλεια και τη δικαιοσύνη. Τα μόνα αντίδοτα στη βία, τον ατομικισμό και τη λατρεία του κέρδους.
Η παράσταση παρουσιάστηκε στο Θέατρο Σοφούλη κατά τις σεζόν 2000-2001, 2009-2010 και στην Αθήνα τη σεζόν 2010-2011, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία.

Συντελεστές:

Κείμενο-σκηνοθεσία: Γιάννης Καλατζόπουλος
Μουσική: Δημήτρης Λέκκας
Σκηνικά: Βίκη Βουρνιά (Dream Workers)
Κοστούμια: moda system
Ηθοποιοί: Χρήστος Γκουτσίδης, Δημήτρης Δάγκαλης, Ελένη Χρυσομάλλη, Ανδρομάχη Βουτσά, Βαλάντης Γαργάνης, Χριστόφορος Χριστοφορίδης (φιλική συμμετοχή)

Καθημερινά παραστάσεις για σχολεία (τηλ. 2310423925)

Τιμή εισιτηρίου: 10€ ενήλικες, 8€ παιδικό , μειωμένο (φοιτητικό, ανέργων, άνω των 65)