Σοκαριστική απόφαση: το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιτρέπει την απόλυση εγκύου εργαζομένης!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Μία απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ήρθε να αλλάξει τα δεδομένα και να μας τονίσει για μια ακόμη φορά την ύπαρξη μία συντηρητικής κοινωνίας, που δεν φαίνεται να έχει σκοπό να αλλάξει, σύντομα τουλάχιστον. Πλέον ένας εργοδότης θα μπορεί να διώξει μία έγκυο από την εργασία της, αν ο λόγος απόλυσης δεν συνδέεται με την εγκυμοσύνη της.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λοιπόν, αποφάσισε ότι είναι νόμιμο μία επιχείρηση να απολύσει μία έγκυο εργαζόμενη στο πλαίσιο ομαδικών απολύσεων, όταν ο λόγος απόλυσης της δεν σχετίζεται με την εγκυμοσύνη της. Με βάση το Δικαστήριο ο εργοδότης υποχρεούται να εκθέσει γραπτά τους λόγους που πραγματοποιεί την ομαδική απόλυση και που δεν θα έχουν σχέση με την έγκυο εργαζόμενη, καθώς και να εκθέσει στην συγκεκριμένη εργαζόμενη τα κριτήρια απόλυσης όσων πρόκειται να απολυθούν.


Το θέμα ξεκίνησε όταν η ισπανική τράπεζα Bankia, το 2013 απέλυσε μία έγκυο εργαζόμενη, δικαιολογώντας την απόφαση αυτή, ως μία επιτακτική ανάγκη του τμήματος, που ήταν η εργαζόμενη, για μείωση μισθού και η συγκεκριμένη είχε χαμηλή αξιολόγηση.

Η γυναίκα έκανε αγωγή κατά της απόλυσής της, αλλά το δικαστήριο έκρινε ως νόμιμη την απόλυση. Έτσι απευθύνθηκε στο ανώτερο δικαστήριο της Καταλωνίας και άσκησε έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου, καθώς η απόφαση της εταιρείας αντιτίθεται στην οδηγία 92/85 που απαγορεύει την απόλυση των εργαζομένων γυναικών από την αρχή της εγκυμοσύνης τους ως και το τέλος της άδειας μητρότητας.

Το θέμα έφτασε μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και αυτό λοιπόν απεφάνθη ότι η απόφαση της εταιρείας δεν είναι αντίθετη στην εθνική ρύθμιση, αφού ο λόγος της απόλυσής της δεν συνδέεται με την εγκυμοσύνη της.

Το σίγουρο είναι ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις για τη συγκεκριμένη απόφαση, καθώς τα δικαιώματα της εγκύου γυναίκας καταπατώνται με αυτή τη νέα ρύθμιση.