Σεξ μετά τη γέννα: Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για να μην ανησυχήσετε!

Δημοσιεύθηκε στις

Κυκλοθυμία, κολπική ξηρότητα, ίσως και επιλόχειος κατάθλιψη. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα συμπτώματα που κάνουν την εμφάνισή τους μετά τον τοκετό και είναι απολύτως φυσιολογικά. Το τελευταίο πράγμα που μάλλον θα θέλετε να κάνεις τις πρώτες εβδομάδες μετά τον ερχομό του μωρού, είναι σεξ. Γι αυτό και οι γιατροί συστήνουν να απέχετε περίπου 6 εβδομάδες ώστε να προλάβει το σώμα  να επανέλθει στην πρότερη κατάσταση. Να, τί άλλο πρέπει να ξέρετε για το σεξ μετά την εγκυμοσύνη!

Πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ

Η κολπική ξηρότητα και κάποιο πιθανό τραύμα στην περιοχή αυξάνουν τις πιθανότητες, ειδικά όταν έχει χρειαστεί να γίνουν ράμματα. Αλλά ακόμα και στην περίπτωση της καισαρικής, είναι πιθανό να βιώσετε επώδυνο σεξ εξαιτίας των ορμονικών διακυμάνσεων. Σκεφτείτε ότι είναι σαν να περνάτε μία σύντομη φάση εμμηνόπαυσης. Δεν χρειάζεται να  βιαστείτε επειδή σας το ζητάει ο σύντροφός σας ή επειδή νιώθετε ότι πρέπει. Η γυναικολόγος Δρ. Carolyn DeLucia υποστηρίζει ότι κάθε γυναίκα κάνει αυτό που θεωρεί καλύτερο για το σώμα της. Όταν νιώσετε έτοιμη, μπορείτε να επανέλθετε  χρησιμοποιώντας κάποιο λιπαντικό που θα βοηθήσει την κολπική ξηρότητα και θα μειώσει τον πόνο. Πριν το σεξ, κάντε ένα ζεστό μπάνιο και φροτίστε να ουρήσετε για να μην υπάρχει καθόλου πίεση. Γενικά, να θυμάστε ότι δε χρειάζεται να υπάρξει άμεσα διείσδυση. Πάρτε το χρόνο σας με προκαταρκτικά και οτιδήποτε σας κάνει να νιώθετε  άνετα.


Έλλειψη επιθυμίας για σεξ

«Το στρες της εγκυμοσύνης και οι σωματικές αλλαγές μπορούν να εξαφανίσουν κάθε επιθυμία για σεξ, είτε επειδή δεν έχετε αποθέματα ενέργειας λόγω του μωρού, είτε επειδή έχει αλλάξει ο τρόπος που βλέπετε το σώμα σας, είτε επειδή οι ορμόνες κάνουν rollercoaster. Όπως υπάρχουν και εκείνες που αποκτούν μεγαλύτερη όρεξη για σεξ», μας ενημερώνει η Δρ. Maria Sophocles, γυναικολόγος και διευθύντρια του τμήματος της υγείας της γυναίκας στο Princeton.

Μιλήστε με το σύντροφό σας

Η ανοιχτή επικοινωνία είναι το κλειδί της επιτυχίας σε κάθε σχέση. Είτε έχετε αυξημένη όρεξη, είτε μειωμένη, είναι καλό να μιλάτε με το σύντροφό σας για τις ανάγκες σας και για το πώς βλέπετε το σεξ στην παρούσα φάση. Ακόμα και αν δεν είστε έτοιμη, είναι σημαντικό να διατηρείτε τη σωματική οικειότητα και να μη χάνετε την επαφή μαζί του. Και σιγά σιγά, τα πράγματα θα ξαναγίνουν πικάντικα.