Ράνια Θρασκιά: "Ο μεγαλύτερος εχθρός της σύγχρονης μαμάς είναι οι ενοχές"

Δημοσιεύθηκε στις

Συνέντευξη στη Μαρία Ροδίτη

Τη γνωρίσαμε ως τηλεπαρουσιάστρια σε δελτία ειδήσεων, ψυχαγωγικές και κοινωνικές εκπομπές, ενώ τα τελευταία χρόνια ασχολείται εντατικά με τον τομέα της ψυχολογίας. Η Ράνια Θρασκιά, αφού ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό και την εξειδίκευσή της στη συστημική συμβουλευτική, είναι πλέον έτοιμη να υποδεχτεί όποιον έχει ανάγκη στο Κέντρο Προσωπικής και Οικογενειακής Εξέλιξης, που αποτελεί το νέο της δημιούργημα.


Η ίδια μιλά στο all4mama για το νέο της εγχείρημα, τις δυσκολίες των σύγχρονων οικογενειών και κυρίως των μαμάδων, ενώ αποκαλύπτει και πτυχές της καθημερινότητάς της ως εργαζόμενη γυναίκα και μητέρα.

 All4mama: Πόσο δύσκολο ήταν να ολοκληρώσεις τις σπουδές σου στην ψυχολογία τη στιγμή που είχες κι άλλες υποχρεώσεις ως μητέρα και σύζυγος, καθώς και μια καριέρα στο χώρο των media;

Ράνια Θρασκιά: Δεν ήταν εύκολο, αλλά ήταν κάτι που ήθελα πολύ. Όταν ξεκίνησα το μεταπτυχιακό μου ήταν λίγων μηνών ο δεύτερος γιος μου. Τότε ήταν και η πρώτη περίοδος της ζωής μου που δε δούλευα με τους ρυθμούς που είχα συνηθίσει. Εκείνο το διάστημα έβαλα ως προτεραιότητα το μεγάλωμα των παιδιών. Το μεγαλύτερο διάστημα εκείνων των χρόνων, λοιπόν, έμεινα στο σπίτι και αυτό βοήθησε πολύ σε σχέση με αυτό που ήθελα να προσφέρω στα παιδιά μου. Μου δημιούργησε, όμως, ένα μεγάλο, προσωπικό κενό. Ξαφνικά ήμουν μόνο μαμά, σύζυγος, νοικοκυρά. Έμειναν πίσω τα κομμάτια της δικής μου εξέλιξης και δημιουργίας. Οπότε, ξεκίνησα αυτό το μεταπτυχιακό από μεγάλη επιθυμία και ανάγκη παράλληλα. Στην πορεία με δυσκόλεψε φρικτά, σχεδόν κάθε βράδυ έκλαιγα και ήθελα να το παρατήσω.

 

Ράνια Θρασκιά: "Ο μεγαλύτερος εχθρός της σύγχρονης μαμάς είναι οι ενοχές"

 

All4mama: Τότε υπήρχε στο μυαλό σου η δημιουργία του Κέντρο Προσωπικής και Οικογενειακής Εξέλιξης;

Ρ. Θ.: Καθόλου. Τότε υπήρχε ο στόχος ενός ονείρου που είχε μείνει ανεκπλήρωτο.

All4mama: Σκεφτόσουν, ίσως, ότι θα εξασκούσες το επάγγελμα;

Ρ. Θ.: Όχι. Ακόμα στο μυαλό μου ήταν η τηλεόραση, απλά σκεφτόμουν ότι θα μπορούσα με καλύτερες γνώσεις να κάνω μια εκπομπή συμβουλευτικής σαν το «Κοιτάω μπροστά». Ή επειδή τότε άρχιζαν να εξελίσσονται τα sites ότι θα μπορούσα να αρθρογραφώ ή εν πάση περιπτώσει ό,τι κι αν έκανα σε σχέση με τη δημοσιογραφική μου ταυτότητα να σχετίζεται με την ψυχολογία. Απλά πιο πιστοποιημένα πια μέσω του μεταπτυχιακού.

All4mama: Πώς αποφάσισες να δημιουργήσεις το Κέντρο Προσωπικής και Οικογενειακής Εξέλιξης;

Ρ. Θ.: Το Κέντρο ήταν ένα ακόμη όνειρο όταν μετά το τέλος του μεταπτυχιακού συνέχισα τις σπουδές μου κάνοντας ένα τριετές πρόγραμμα εξειδίκευσης στη συστημική συμβουλευτική. Στο τρίτο έτος των σπουδών άρχισα να σκέφτομαι ότι με συνεχόμενη εξέλιξη και διάβασμα στο πεδίο που διάλεξα μπορώ να το κάνω και επάγγελμα. Έτσι, άρχισα να φαντάζομαι το Κέντρο. Πέρασε ένας χρόνος από τότε που βρήκα το χώρο και αυτό άρχισε σιγά σιγά να παίρνει σάρκα και οστά. Εμπλουτίστηκε με εξαιρετικούς συνεργάτες και προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε ένα χώρο που μπαίνοντας κάποιος να αισθάνεται  μια οικειότητα παράλληλα με ένα πεδίο στο οποίο να γνωρίζει κανείς ότι μπορεί να «ακουμπήσει» επιστημονικά. Γιατί όλοι έχουμε τις πιστοποιήσεις μας. Είμαι πολύ αυστηρή στα τυπικά και ουσιαστικά κριτήρια που πρέπει να διέπουν τον κάθε επαγγελματία.

 

Ράνια Θρασκιά: "Ο μεγαλύτερος εχθρός της σύγχρονης μαμάς είναι οι ενοχές"

 

All4mama: Σε επηρεάζουν τα βιώματα των ανθρώπων που σε επισκέπτονται;

Ρ. Θ.: Πολλά με επηρεάζουν. Πολλά πράγματα και εγώ χρειάζεται να τα συζητήσω με τον επόπτη και θεραπευτή μου. Γιατί και εγώ ως ειδικός, ακριβώς επειδή με πολλά πράγματα μπορεί να ταυτίζομαι ή να συγκινούμαι, πρέπει να «ακουμπήσω» τα συναισθήματά μου σε κάποιον που εμπιστεύομαι.

All4mama: Τι υπηρεσίες παρέχει το Κέντρο;

Ρ. Θ.: Έχουμε τα προγράμματα εξέλιξης, που περιλαμβάνουν ατομική συμβουλευτική, συμβουλευτική ζεύγους, οικογενειακή συμβουλευτική και θεραπεία αντίστοιχα. Έχουμε μια εξαιρετική ψυχίατρο παίδων-εφήβων για περιστατικά που χρειάζονται αξιολόγηση και ενδεχομένως φαρμακευτική αγωγή.  Υπάρχουν όλες οι βαθμίδες ψυχικής υγείας. Εγώ είμαι οικογενειακή σύμβουλος, υπάρχει ψυχολόγος και ψυχίατρος. Μεγάλο βάρος δίνουμε στις σχολές γονέων και εκεί έχουμε δει σημαντική εξέλιξη στους ανθρώπους, επειδή έρχονται για να ενημερωθούν, να βοηθηθούν και να ανακουφιστούν σε σχέση με τον απαιτητικό γονεϊκό τους ρόλο.

All4mama: Αναζητά ο κόσμος ψυχολογική υποστήριξη εύκολα ή αποτελεί ακόμα ταμπού;

Ρ. Θ.: Σε μεγάλο βαθμό υπάρχει εξέλιξη. Οι άνθρωποι κατανοούν ότι όπως φροντίζουν το σώμα τους το ίδιο πρέπει να κάνουν και για την ψυχή τους. Πολλές φορές τα προσωπικά αδιέξοδα μπορεί να οδηγήσουν σε δύσκολες ψυχικές καταστάσεις. Παλιά οι προβληματικοί άνθρωποι πήγαιναν για βοήθεια. Τώρα οι δυνατοί και ενημερωμένοι άνθρωποι προσέρχονται για βοήθεια.

All4mama: Σήμερα η καθημερινότητα της εργαζόμενης μητέρας είναι πολύ απαιτητική. Ποια είναι τα πιο συχνά προβλήματα της σύγχρονης μαμάς και πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζονται;

Ρ. Θ. : Ο μεγαλύτερος εχθρός της μαμάς είναι οι ενοχές. Οι μαμάδες μοιάζει ότι ο,τιδήποτε και να κάνουν είναι λίγο. Ειδικά για τις μαμάδες που καλούνται να εκπληρώσουν πολλούς ρόλους παράλληλα. Δηλαδή, να είναι καλές στη δουλειά τους, στη συντροφική τους ζωή, ως μαμάδες, φίλες και κόρες. Είναι πολύ όλο αυτό. Οπότε, συνήθως οι μαμάδες που έρχονται εδώ ζητούν ανακούφιση, που δε χρειάζεται να το κάνει κανείς παρηγορώντας τες. Η μάχη με τις ενοχές είναι πολύ έντονη στη ζωή κάθε μαμάς. Αυτό είναι το ζητούμενο. Και πώς θα είναι στο ρόλο τους θετικές με έναν τρόπο που και να βοηθήσουν τα παιδιά τους να «πετάξουν» όταν θα έρθει η στιγμή, αλλά παράλληλα να είναι κοντά τους. Κι αυτό είναι ένα διακύβευμα πολύ δύσκολο.

All4mama: Σε έχει βοηθήσει προσωπικά η ενασχόλησή σου με την ψυχολογία;

Ρ. Θ.: Σε ένα προσωπικό πεδίο εξέλιξης θεωρώ ότι μεγάλο ρόλο έχει παίξει η ενασχόλησή μου με αυτόν το χώρο. Χωρίς να σημαίνει ότι έχω περισσότερες ή λιγότερες πιθανότητες να εξελιχθώ από έναν άνθρωπο που δεν είναι στο χώρο της ψυχικής υγείας. Όλοι έχουμε πρόσβαση στην πληροφορία και κυρίως πρόσβαση στον εαυτό μας. Ο δρόμος της προσωπικής μας εξέλιξης περνάει από την αυτογνωσία. Οπότε, ό,τι αποτελεί αφορμή προς το δρόμο της αυτογνωσίας βοηθάει όλους μας. Και σε εμένα ένας από αυτούς τους παράγοντες είναι και η δουλειά που κάνω.

 

Ράνια Θρασκιά: "Ο μεγαλύτερος εχθρός της σύγχρονης μαμάς είναι οι ενοχές"

 

All4mama: Λένε ότι οι ψυχολόγοι είναι άτρωτοι,  δίνουν συμβουλές και έχουν μια απάντηση για όλα. Με εσένα συμβαίνει αυτό ή  δέχεσαι τις συμβουλές στη ζωή σου;

Ρ. Θ.: Κατ’ αρχάς και εγώ η ίδια είμαι στη διαδικασία της ψυχοθεραπείας. Οπότε και επαγγελματικά και προσωπικά εκ των πραγμάτων το αποζητώ, έχω δει πόσο με έχει βοηθήσει σε δικές μου δυσκολίες και  στις διαπροσωπικές σχέσεις μου. Το βρίσκω τεράστιο δώρο να έχω ανθρώπους στων οποίων τη γνώμη μπορώ να ακουμπήσω.

All4mama: Πώς πρέπει ένα ζευγάρι να διαχειριστεί ένα διαζύγιο, ειδικά αν υπάρχουν παιδιά, με βάση και την προσωπική σου εμπειρία;

Ρ. Θ.: Σε αυτό δε θα συμβούλευα ποτέ κανέναν κάτι γενικό, γιατί δεν υπάρχουν κανόνες. Κάθε οικογένεια είναι μοναδική. Η απόφαση κάθε οικογένειας να αλλάξει τη μορφή της και το μοντέλο διαπαιδαγώγησης είναι πολύ προσωπικό και έχει να κάνει με την ιστορία του καθενός.

All4mama: Ονειρευόσουν ποτέ τον εαυτό σου με οικογένεια;

Ρ. Θ.: Δεν ήμουν άνθρωπος που ονειρευόμουν παιδιά και οικογένειες χωρίς να το απέκλεια ποτέ. Όταν προέκυψε, ήταν έτσι το περιβάλλον αγάπης και σταθερότητας που δύο άνθρωποι νιώσαμε στην ίδια φάση ζωής.

All4mama: Πόσο άλλαξε η ζωή σου από τότε που έγινες μαμά;

Ρ. Θ.: Είναι σαν να φοράς γυαλιά που βλέπουν την αλήθεια. Βλέπεις τι είναι σημαντικό, τι αξίζει, σε τι πρέπει να επενδύουμε. Φυσικά δε σημαίνει ότι πάντα είμαστε στη φάση ζωής που μπορούμε να βάλουμε αυτά τα γυαλιά. Δεν είναι η μητρότητα πανάκεια. Είναι μια καταπληκτική ευκαιρία ζωής και ένα τεράστιο δώρο.

All4mama: Ως μαμά πώς είσαι;

Ρ. Θ.: Είμαι μια μαμά παρούσα, που προσπαθώ να αφουγκράζομαι αυτό που συμβαίνει. Πολλές φορές λέω πράγματα που έλεγε σε μένα η μαμά μου. Συνήθως, αυτό το κάνουμε σε πράγματα που μοιάζει να είχαμε απορρίψει στη δική μας μαμά και που κάποτε μπορεί να είχαμε πει ότι δε θα το επαναλάβουμε, αλλά που στο γονεϊκό ρόλο μας πια βρίσκουμε τη χρηστικότητά του και μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί το έκανε η δική μας μαμά.

All4mama: Σε αγχώνει κάτι στο ρόλο σου ως μητέρα;

Ρ. Θ.: Πολλά πράγματα. Μήπως μου ξεφύγει κάτι στην αλληλεπίδρασή μας που εγώ μπορεί να θεωρώ ότι έχει μια άλλη επιρροή στο παιδί μου και τελικά εγγράφεται με έναν διαφορετικό τρόπο. Κάτι το οποίο δε θα μάθω ποτέ παρά μόνο αν εκείνο μεγαλώσει και τολμήσει να μου το πει.

All4mama: Με τόσες υποχρεώσεις ως μαμά και εργαζόμενη υπάρχει προσωπικός ελεύθερος χρόνος; 

Ρ. Θ.: Έχω περιορισμένο ελεύθερο χρόνο, αλλά όταν έχω μου αρέσει να πηγαίνω σινεμά, να βλέπω θέατρο, να διαβάζω. Προσπαθώ, επίσης, να δω καμία σειρά στην τηλεόραση που ποτέ δεν τα καταφέρνω. Δυστυχώς, δεν ταξιδεύω όσο θα ήθελα.

 

Ράνια Θρασκιά: "Ο μεγαλύτερος εχθρός της σύγχρονης μαμάς είναι οι ενοχές"

 

All4mama: Ποια είναι τα beauty tips σου;

Ρ. Θ.: Βάζω πάντα κρέμα ματιών. Δε χρησιμοποιώ κρέμες προσώπου ποτέ, γιατί μου αρέσει η αίσθηση του δέρματος που δεν είναι πολύ ενυδατωμένο. Βάζω κρέμα χεριών και ενυδατική κρέμα στο ντεκολτέ. Θεωρώ ότι ο λαιμός και το ντεκολτέ είναι μια ευαίσθητη περιοχή, επειδή εκτίθεται στον ήλιο πολύ. Επίσης, βάζω αντηλιακή προστασία και χρησιμοποιώ μόνο oil-free προϊόντα. Προς το παρόν δε μου έχει βγει ως ανάγκη να κάνω καμία παρέμβαση, γιατί δεν έχω δει κάτι που να το έχω ζηλέψει. Αισθάνομαι καλά με το να μεγαλώνω.

All4mama: Θέλεις να επιστρέψεις στην τηλεόραση;

Ρ. Θ.: Δεν έχω φύγει και ποτέ εντελώς από την τηλεόραση, με την έννοια ότι και τώρα έχω τη στήλη μου στο «Πρωινό» του ANT1. Θα ήθελα, όμως, να κάνω μια εκπομπή ψυχολογίας. Είναι το μόνο πεδίο στην τηλεόραση που για μένα είναι θελκτικό και που νομίζω ότι μπορώ να υποστηρίξω. Κατά καιρούς συζητάω διάφορα, αλλά μου προτείνουν περισσότερο πράγματα στην ψυχαγωγία που θεωρώ ότι υπάρχουν άνθρωποι που θα μπορούσαν να το υποστηρίξουν καλύτερα από μένα. Δε θέλω να έχω ένα διπλό στίγμα με το Κέντρο τώρα πια.

 

tags:






tags: