"Πώς τα περνάτε στο σπίτι;" 5 γνωστές μαμάδες δίνουν ιδέες για το πρόγραμμα των παιδιών τις ημέρες του κορωνάϊου

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Πέντε υπέροχες και γνωστές μαμάδες μας δίνουν τις δικές τους ιδέες και συμβουλές γι' αυτές τις περίεργες ημέρες του εγκλεισμού με τα παιδιά μας.

Βανέσα Αδαμοπούλου- τραγουδίστρια


"Πώς τα περνάτε στο σπίτι;" 5 γνωστές μαμάδες δίνουν ιδέες για το πρόγραμμα των παιδιών τις ημέρες του κορωνάϊου

Κορωναϊός και παιδί σημαίνει… ζόρικη περίπτωση. Ας ξεκινήσουμε πρώτα από εκεί. Ακόμα κι αν δεν είμαι απ’ τις μαμάδες που λείπουν είκοσι ώρες το εικοσιτετράωρο από το σπίτι, το να έχεις ΟΛΗ μέρα ένα πεντάχρονο σπίτι να ξεσαλώνει, φαντάζει, αν μη τι άλλο, τρομακτικό. Στην περίπτωση τη δική μου, αποφάσισα, αρχικά, να αποδεχτώ πως θα υπάρξουν πάμπολλες «εργατοώρες» που θα βαρεθεί. Κι αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και επιπλέον απενοχοποιητικό. Και φυσικά, δημιουργικό για τον ίδιο.Τις υπόλοιπες, πολλές, που ο Ιάσονας θα έχει πια κουραστεί να αλωνίζει σαν μέλισσα από καναπέ σε καναπέ κι από φλοκάτη σε φλοκάτη, ή να ξεροτρίβεται σα γάτα στο παρκέ και ύστερα να κυλίεται, με περισσή χάρη ,στο πουπουλένιο του σκέπασμα με το ζωικό βασίλειο σε απαρτία, θα αναλάβω εγώ  με ευφάνταστους- λέμε τώρα- δημιουργικούς τρόπους, να τον απασχολήσω.

Μια από τις αγαπημένες μας, λοιπόν, ασχολίες είναι να τρυπώνουμε στο αφράτο μας πάπλωμα, στο κρεβάτι ή τον καναπέ, και να διαβάζουμε όσα παραμύθια επιλέξει ο Ιάσονας-αυτό σημαίνει από πέντε, στην καλύτερη, μέχρι όσα μπορεί να βάλει ανθρώπου νους. Τα επιτραπέζια ή τα παζλ τώρα, είναι πάντα στην πρώτη γραμμή. Ύστερα, μας αρέσει να χρωματίζουμε φιγούρες και λευκές σελίδες, με νερομπογιές ή μαρκαδόρους. Στην ίδια λογική, προσθέτουμε στο τραπέζακι μας ψαλιδάκι, χαρτί γκοφρέ, κόλλες, αυτοκόλλητα, και πολύχρωμα συρματάκια για να κάνουμε χειροτεχνίες. Πολύ χρήσιμα είναι και τα βιβλία με δημιουργικές δραστηριότητες, σε άπειρες περιπτώσεις έχουν φανεί σωτήρια (από ένα πολύωρο ταξίδι με αεροπλάνο, μέχρι μια έξοδο για φαγητό σε εστιατόριο). Παιχνίδια, έπειτα, παντομίμας αποτελούν εξαιρετική ευκαιρία για να περάσει όλη η οικογένεια καλά-ακόμα κι ο γάτος μας ο Ρόκυ. Και φυσικά, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να παρακολουθήσουμε παράσταση Καραγκιόζη απ’ τον Ιάσονα, με τα όλα της, θεατράκι με μπερντέ, φιγούρες, μουσική, φώτα. Το παιδί είναι βιρτουόζος σε αυτό! Μια άλλη ασχολία, που ενθαρρύνω τον μικρό μου να έχει, είναι οι φωτογραφίες που τραβά με τη φωτογραφική μας μηχανή. Με μοντέλο εμένα, τον μπαμπά, ή τον κύριο κουνέλη του, καδράρει πορτρέτα, ψάχνει γωνίες, προσπαθεί να βρει το ιδανικό φως. Αγαπημένο μας, εξίσου, να φοράμε τις ποδιές μας και να χωνόμαστε στην κουζίνα για να φτιάξουμε μαζί το τέλειο κέικ σοκολάτας που λατρεύουμε άπαντες στην οικογένεια. Τον αποκαλώ πάντα «μικρέ μου σεφ» κι εκείνος κορδώνεται περήφανος,που τα καταφέρνει τόσο καλά να ανακατέψει τα υλικά στην πήλινη γαβάθα του. Φυσικά, λατρεύουμε να βάζουμε παιδικά cdκαι να ξελαρυγγιαζόμαστε με τα ίδια πάντα τραγούδια ήνα παρακολουθούμε ξάπλα ένα παιδικό dvd (ναι, εμείς βλέπουμε ακόμα dvd, δεν είμαστε οπαδοί του Netflix), τρίβοντας τις κάλτσες μας παρέα και μασουλώντας γεμιστά μπισκότα σοκολάτας.

Κι έπειτα, είναι τόσα άλλα ακόμα που θα αυτοσχεδιάσουμε και θα αποφασίσουμε, σε μια στιγμή τρέλας, να πραγματοποιήσουμε. Υπάρχουν άπειρες επιλογές κι ας φαίνονται απελπιστικά  λίγες στην αρχή.

Τώρα, λοιπόν, που το ξανασκέφτομαι, ο «εγκλεισμός» σε ένα σπίτι με ένα νήπιο, που επαναλαμβάνει τουλάχιστον 300 φορές τη μέρα τη λέξη ‘μαμά’, σε διαφορετικές τονικές αποχρώσεις, είναι ξεκάθαρα θέμα δικής μας οπτικής. Αν θα το δούμε ως μια γενναία κατάδυση στις πιο δημιουργικές και παιχνιδιάρικες πλευρές μας ή σαν ένα αβάσταχτο, καθημερινό μαρτύριο. Ξεκάθαρα διαλέγω το πρώτο. Μέχρι τότε καλή δύναμη σε όλους μας. Και αυτό θα περάσει!

Μαρία Κορινθίου- ηθοποιός

"Πώς τα περνάτε στο σπίτι;" 5 γνωστές μαμάδες δίνουν ιδέες για το πρόγραμμα των παιδιών τις ημέρες του κορωνάϊου

Εγώ με την Ισμήνη φτιάχνουμε κάθε βράδυ το πρόγραμμα της επόμενης ημέρας. Για παράδειγμα εχτές προγραμματίσαμε και ανεβήκαμε στο πατάρι και κατεβάσαμε τα πασχαλινά γιατί εμείς κάθε χρόνο στολίζουμε το Πάσχα- ειδικά φέτος που δεν προβλέπεται το Πάσχα όπως κάθε χρόνο. Επίσης φτιάξαμε πασχαλινές χειροτεχνίες και δώρα για την οικογένεια και μετά βγάλαμε βόλτα τα τρία σκυλάκια μας. Έχει σημασία να δούμε θετικά αυτόν τον χρόνο που περνάμε στο σπίτι μας με το παιδί, γιατί και το παιδί μετά θα το δει σας μία ωραία εμπειρία και όχι σαν μία οδυνηρή περιπέτεια.

Σοφία Φαραζή- ηθοποιός

"Πώς τα περνάτε στο σπίτι;" 5 γνωστές μαμάδες δίνουν ιδέες για το πρόγραμμα των παιδιών τις ημέρες του κορωνάϊου

Eίναι δύσκολες αυτές οι μέρες του εγκλεισμού. Ωστόσο με τη κόρη μου φροντίζουμε να γεμίζουμε τις ημέρες μας όσο πιο δημιουργικά γίνεται. Φτιάχνουμε παζλ, κάνουμε κατασκευές με πλαστελίνες, βλέπουμε σειρές και διαβάζουμε βιβλία. Όταν θέλουμε να δούμε κόσμο... κάνουμε βιντεοκλήσεις με την υπόλοιπη οικογένεια και επειδή μένουμε κοντά στο βουνό, κάνουμε αραιά και πού καμία βόλτα να αναπνεύσουμε καθαρό αέρα. Ωστόσο πάντα μένουμε σπίτι.

Ορσαλία Παρθένη- σχεδιάστρια μόδας

 

"Πώς τα περνάτε στο σπίτι;" 5 γνωστές μαμάδες δίνουν ιδέες για το πρόγραμμα των παιδιών τις ημέρες του κορωνάϊου
Εμείς από τη στιγμή που ανακοινώθηκε ότι μένουμε σπίτι, τα παιδιά δεν έχουν βγει καθόλου. Από την επόμενη μέρα το σχολείο τους έδινε τα μαθήματα μέσω διαδικτύου ενώ από την επόμενη εβδομάδα μάλλον θα κάνουν κανονικά μαθήματα με Skype. Κατά τα άλλα οι μέρες κυλούν φυσικά με ηλεκτρονικά παιχνίδια, αλλά και βιβλία (ο μεγάλος ο γιός μου διαβάζει πολύ), μουσική και ταινίες.

Μαργαρίτα Δρούτσα- Δημόσιες Σχέσεις/ Στιχουργός

"Πώς τα περνάτε στο σπίτι;" 5 γνωστές μαμάδες δίνουν ιδέες για το πρόγραμμα των παιδιών τις ημέρες του κορωνάϊου

Σ αυτές τις καταπιεστικές  και πρωτόγνωρες μέρες για ενα 8χρονο παιδάκι που θέλει να βγει έξω, να παίξει, να τρέξει, να δει φίλους της, να φάει ένα λαχταριστό παγωτό, εκείνη ευτυχώς υπακούει, οπως όλα τα παιδάκια όπως έχω καταλάβει.
Οι μέρες μας περνάνε διαβάζοντας την ύλη της β' δημοτικού που μας στέλνουν από το σχολείο. Μετά μπορεί να παίξουμε  επιτραπέζια. Το αγαπημένο μας αυτή την περίοδο είναι το φιδάκι. Σ' αυτό τις περισσότερες φορές συμμετέχει και ο μπαμπάς μας. Προσπαθεί να διαβάζει μόνη της παραμύθια για να μαθαίνει καλύτερα και μαζί βλέπουμε ταινίες, παίζουμε barbie, κατεβαίνουμε στην πυλωτή της πολυκατοικίας για να κάνει πατίνι και να κινηθεί λίγο..
Προσπαθούμε να κοιμόμαστε νωρίς -και εγώ μαζί για να δίνω το καλό παράδειγμα- ώστε όταν ξαναρχίσει το σχολειο να μην χάσουμε τη σειρά μας. Στο πρόγραμμά μας είναι και η ζαχαροπλαστική. Προσπαθώ να σκαρφίζομαι σχεδόν καθημερινά ιδέες για να μη βαριέται αν και είναι δύσκολο γιατί ένα παιδί θέλει τους φίλους του. Μου το είπε χθες κλαίγοντας: "Μαμά βαριέμαι και φοβάμαι". Αυτό με τρόμαξε κι εμένα περισσότερο.
Το πιο σημαντικό όμως που κάνω κάθε μέρα με την κόρη μου είναι πολλές αγκαλιές και φιλιά.Αυτά δεν αντικαθίστανται με τίποτα και με δεδομένο ότι καθόμαστε στο σπίτι και δε βγαίνουμε έξω, είναι το πιο σημαντικό που μας προσέφερε ο εγκλεισμός.