Ποια είναι η σωστή στιγμή για να ξεκινήσετε την ώθηση στον τοκετό;

Δημοσιεύθηκε στις

Οι ωδίνες που νιώθουν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια του τοκετού, ώστε να αποκτήσουν το παιδί τους είναι μία πολύ πρωτόγνωρη εμπειρία που δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη. Ακόμα και η κίνηση του σπρωξίματος κατά τη διάρκεια του τοκετού είναι μία αίσθηση- ένστικτο για τις γυναίκες. Εδώ και αρκετά χρόνια οι ερευνητές και οι γιατροί υποστηρίζουν πως οι γυναίκες δεν χρειάζεται να εξαντλούν τον οργανισμό τους σπρώχνοντας ακόμα και όταν νιώθουν τους πόνους του τοκετού, παρά μόνο όταν φτάσει η κατάλληλη στιγμή και το παιδί είναι στην σωστή θέση.

Πρόσφατα μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στον Αμερικανικό ιατρικό σύνδεσμο υποστηρίζει πως η πρόωρη ώθηση μπορεί να βοηθήσει και την μήτρα της μητέρας, αλλά και το μωρό. Σύμφωνα με την αμερικανίδα ερευνήτρια Dr. Alison Cahill " Ειδικά οι γυναίκες που γεννούν για πρώτη φορά και στις οποίες χρησιμοποιείτε τοπική αναισθησία δεν θα πρέπει να καθυστερούν σε καμία περίπτωση το σπρώξιμο καθώς έτσι θα έχουν περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν φυσιολογικά και όχι με καισαρική". Η ερευνήτρια εξηγεί επίσης πως η πιο δημοφιλής πεποίθηση μέχρι τώρα ήταν πως αν η γυναίκα σπρώξει από τις πρώτες κιόλας στιγμές των πόνων θα χρειαστεί στη συνέχεια να γεννήσει με καισαρική. Ωστόσο μία μελέτη στην οποία συμμετείχαν 2.400 γυναίκες που απέκτησαν το πρώτο τους παιδί απέδειξε πως δεν υπήρχε διαφορά ανάμεσα σε εκείνες που ξεκίνησαν πρόωρα το σπρώξιμο σε σύγκριση με εκείνες που το καθυστέρησαν. Οι γυναίκες που ξεκίνησαν την ώθηση γρήγορα μάλιστα είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κάποιου είδος αιμμοραγία και 30% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κάποια λοίμωξη σε σχέση με τις γυναίκες που καθυστέρησαν την ώθηση.


Οι γυναίκες ξεκίνησαν το σπρώξιμο αμέσως και συγκεκριμένα 9 φορές πιο γρήγορα από τις άλλες εγκυμονούσες, αποδείχθηκε πως  η διαδικασία του τοκετού μειώθηκε σε -κατά μέσο όρο- 32 λεπτά.

Μέχρι πρόσφατα «δεν ήταν σαφές ότι η πρόωρη ώθηση ήταν ασφαλής για τη μητέρα ή το μωρό», λέει η Dr. Dana Gossett, καθηγήτρια μαιευτικής και γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο. Πλέον όμως αυτή η νέα μελέτη μας αποδεικνύει πως η πρόωρη ώθηση δεν είναι μόνο ασφαλής για την μητέρα και το έμβρυο, αλλά πολλές φορές και ευεργετική.