Παγκόσμια Ημέρα Ζώων: 5+1 είδη κατοικίδιων που θα κάνουν καλό στο παιδί σας!

Δημοσιεύθηκε στις

Παγκόσμια Ημέρα Ζώων σήμερα και ίσως ήρθε η σωστή στιγμή να διαλέξετε ένα κατοικίδιο για το παιδί σας και την οικογένεια. Ποιο θα είναι αυτό; Μάθετε τις ιδιομορφίες του κάθε κατοικιδίου που καθορίζουν και την επιλογή τους για… συγκατοίκηση αλλά και το πλαίσιο της ευθύνης που μπορεί να έχει όλη η οικογένεια. Και τα παιδιά...

Σκύλοι


Παγκόσμια Ημέρα Ζώων:  5+1 είδη κατοικίδιων που θα κάνουν καλό στο παιδί σας!

Τα  σκυλιά είναι ιδανικός σύντροφος για παιδιά που αναπτύσσουν έντονους δεσμούς, μιας και η σχέση ζώου- ανθρώπου με το συγκεκριμένο κατοικίδιο είναι αρκετά έντονη. Σε γενικές γραμμές όμως, τα σκυλιά απαιτούν… πολλά ως κατοικίδια και υποσχέσεις τύπου «θα το πηγαίνω βόλτα και θα το ταΐζω κάθε μέρα» εύκολα αθετούνται, ακόμα και από τα πιο σίγουρα πιτσιρίκια.

Προτιμότερες ράτσες είναι τα Labrador Retriever, Golden Retriever και τα Cocker Spaniel. Καλό είναι να αποφευχθεί η επιλογή πολύ μικρών σε μέγεθος σκύλων, όπως τα Chihuahua και τα Yorkshire terriers, αλλά και των πολύ ευμεγεθών, όπως τα Rottweilers και οι γερμανικοί ποιμενικοί. Aν πραγματικά όμως θέλετε να κάνετε καλό και στην οικογένεια και σ' ένα ζωάκι, υιοθετήστε ένα αδέσποτο.

Επίσης, προσοχή στα δαγκώματα: μην αφήνετε ποτέ το (μικρό) παιδί σας χωρίς επίβλεψη μαζί με έναν σκύλο, στην αρχή τουλάχιστον.

Ψαράκι

Παγκόσμια Ημέρα Ζώων:  5+1 είδη κατοικίδιων που θα κάνουν καλό στο παιδί σας!

Χωρίς πολλές φασαρίες, χωρίς ανεπιθύμητες τρίχες στον καναπέ και με ευθύνες που περιορίζονται στο τάισμα και στον καθαρισμό της γυάλας και του νερού, το χρυσόψαρο είναι ιδανικό για παιδιά που είναι “newbies” στην απόκτηση ενός κατοικίδιου και θέλουν να κάνουν την αρχή με ένα ζωάκι που δεν απαιτεί πολλά. Βέβαια, το παιδί δεν συνδέεται στενά μαζί του, καθώς δεν έχει την δυνατότητα της σωματικής επαφής, δεν μπορεί να το έχει στην αγκαλιά του και να το χαϊδέψει.

Έχει επίσης μικρή διάρκεια ζωής, και είναι πολύ πιθανό το παιδί σας να βιώσει για πρώτη φορά στην ζωή του μια κατάσταση απώλειας, παρά το γεγονός ότι δεν «δένεται» ιδιαίτερα με εκείνο.

Γάτες

Παγκόσμια Ημέρα Ζώων:  5+1 είδη κατοικίδιων που θα κάνουν καλό στο παιδί σας!

Οι γάτες είναι ιδανικές για παιδιά που δεν θα τους πειράξει να έχουν ένα κατοικίδιο… υπεροπτικό, ενώ σε γενικές γραμμές αν και οι γάτες αρέσουν και στα δύο φύλα, είναι πιο δημοφιλείς στα κορίτσια. Σε κάθε περίπτωση, θα χρειαστεί να ξανασκεφτείτε την απόκτηση μιας γάτας, αν το παιδί σας είναι αλλεργικό (περίπου το 30% των παιδιών είναι). Επίσης, αρκετά συχνά οι γάτες βγάζουν νύχια στο παιχνίδι, οπότε χρειάζονται προσοχή.

Πτηνά
Παγκόσμια Ημέρα Ζώων:  5+1 είδη κατοικίδιων που θα κάνουν καλό στο παιδί σας!

Ένα πτηνό θα μπορούσε να είναι μία καλή πρόταση για να «συστήσετε» το παιδί σας στον κόσμο των κατοικιδίων. Ο παπαγάλος, για παράδειγμα, είναι εξαιρετικά δημοφιλής στα παιδιά, εξαιτίας των χρωματιστών φτερών του και του εξωτικού χαρακτήρα του. Επίσης, έχει μεγάλη διάρκεια ζωής, κάτι που μεταφράζεται σε μακροχρόνια σχέση με το αφεντικό του.

Τρωκτικά

Παγκόσμια Ημέρα Ζώων:  5+1 είδη κατοικίδιων που θα κάνουν καλό στο παιδί σας!
Τα χαριτωμένα τρωκτικά, όπως τα χάμστερ, έχουν μικρό μέγεθος, είναι αρκετά παιχνιδιάρικα, «δένονται» εύκολα με τα παιδιά και δεν εμπνέουν ανησυχία για την ασφάλεια τους. Ωστόσο, τα παιδιά πολλές φορές δεν έχουν συναίσθηση της δύναμής τους και μπορούν εύκολα να πιέσουν επικίνδυνα τα μικρά αυτά ζώα. Επίσης, πρόκειται για νυκτόβια ζωάκια, κάτι που σημαίνει πως το «ωράριό» του δεν συμπίπτει με αυτό ενός ανήλικου παιδιού.